Hagi-Magi for siste gang i VM

Gheorghe Hagi (33) er for Romania hva Diego Maradona var for Argentina. I Frankrike vil han igjen bevise at han tåler sammenlikningen med de største navnene i fotballens historie. Etter VM legger han opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hagi har spilt for Romania i de to siste VM-sluttspillene, og til tider har han vært fantastisk. At han sammenliknes med Diego Maradona, sier mye om hva han er kapabel til.

Hagi er mye mer enn en god spiller. Det som gjør sammenlikningen drøy, er at Hagi aldri har vært like imponerende på klubbnivå. Maradona spilte - nærmest på egen hånd - Napoli til topps i serie A. Noe slikt kan ikke Hagi vise til.

Etter VM i 1990 gikk han fra Steua Bucuresti til Real Madrid. Siden var han i Barcelona, uten å få ting til å stemme. Nå er han i tyrkiske Galatasaray sammen med landsmennene Popescu og Filipescu.

Men på landslaget har han vært den ubestridte nummer én. Han er også rumeneren med flest landskamper (109) og flest landslagsmål.

Men nå er det altså nok.

- Jeg vil avslutte karrieren med en god forestilling i Frankrike, sier Hagi.

EM-flopp

Han vil få god hjelp av lagkameratene, som vil bevise at Romanias flopp i EM 1996 var et arbeidsuhell. Nå vil de finne tilbake til taktene fra USA-VM 1994, der Romania vant mange venner med offensiv og morsom fotball. Åttendedelsfinalen mot Argentina (3-2) var et eventyr av en fotballkamp, men i kvartfinalen måtte Romania se seg slått av Sverige etter straffesparkkonkurranse.

EM-fiaskoen gikk sterkest inn over treneren Anghel Iordanescu. Han føler så sterkt for å rette opp intrykket at han leder laget i VM uten å tjene ei krone på det.

- Det finnes ting som er viktigere enn penger, sier han.

- Jeg vil få mine landsmenn til å glemme den begredelige EM-innsatsen.

De 750000 kronene han får for en timåneders kontrakt som utløper etter VM, donerer han til konas veldedighetsfond for foreldreløse.

- Hver eneste krone, sier Iordanescu.

Til sammenlikning:

En gjennomsnittlig årslønn i Romania ligger på drøyt 8500 kroner.

General Iordanescu

Så har han da også råd til det. Iordanescu, som ble utnevnt til general etter innsatsen i USA-VM, kommer til å tjene 5,9 millioner kroner i løpet av de to neste sesongene som landslagssjef i Hellas.

Generalen tar flere godt voksne soldater med seg i striden i VM-gruppe G.

- Bare et erfarent lag kan klare seg gjennom gruppespillet i Frankrike. Vi snakker om sterke motstandere som Colombia, England og Tunisia.

- Flere av spillerne som var fantastiske i USA vil være tilbake i Frankrike, sier han.

Og sikter blant andre til Dumitrescu, Petrescu og Popescu. Sistnevnte ble toppscorer for Romania i kvalifiseringen. Fra sweeper-plass scoret han åtte mål på like mange kamper.

Ny vår

En annen veteran som er tilbake er 34-åringen Marius Lacatus, en av de få spillerne fra 80-åras store Steua Bucuresti-lag som fortsatt er aktive. Han spilte i 1990-VM, men ble utelatt i 94 etter å ha blitt svekket av mislykkede utenlandsopphold. Nå opplever han en ny vår i Steua, og scoret det første målet i oppvisningskampen mellom Europa og resten av verden før VM-trekningen i desember i fjor.

I januar i år var Lacatus på vei til tyrkisk fotball, men da tjukk tåke hindret flyet i å lette, bestemte han seg i stedet for å forlenge kontrakten med Steua.

- Det ser ut til å være skjebnen min, sa han om helomvendingen.

Hva skjebnen sier om Romanias muligheter i Frankrike, er ennå uvisst. Men hvis løsningen ligger i det overnaturlige, er det like sannsynlig at den består i trolldom fra føttene til Gheorghe Hagi.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer