- Haider ødelegger for oss

DRAMMEN (Dagbladet): Østerrikes store hoppstjerne, Andreas Wiedhölzl, er lut lei av å bli konfrontert med alt bråket den høyreradikale politikeren Jörg Haider har skapt i europeisk politikk. - Haider ødelegger vårt gode omdømme i utlandet, sier Wiedhölzl.

Dagbladet møtte østerrikeren mens han satt og ventet på at vinden i Vikersund-bakken skulle løye i går. Wiedhölzl er vant til å forholde seg til bakvind og oppdrift i bakken.

Den politisk brune vinden som feier over hjemlandet hans for tida, tar han sterk avstand fra.

- Jeg stemmer i hvert fall ikke på Haider, og det tror jeg ingen på laget vårt gjør heller. Personlig tar jeg avstand fra det han står for, sier Wiedhölzl engasjert.

Han misliker sterkt at Israel har bedt idrettsverdenen om å boikotte østerrikske utøvere, fordi Haider har fått regjeringsmakt i alpelandet.

- Jeg er idrettsutøver, ingen politiker. Derfor bør ikke slike ting ha noen konsekvenser for meg. Det er ikke rettferdig.

Verdens for tida beste skihopper har hatt sitt store gjennombrudd denne sesongen. Han ydmyket konkurrentene i Hoppuka, ligger på andreplass i verdenscupen, men vant med utklasningsmargin i det siste rennet i tyske Willingen. Han er den største favoritten til å vinne VM i Vikersund.

Nøkkelen til suksessen ligger på hjemmebane. Wiedhölzl ble far for 11 måneder siden, og lille Jana Magdalena og samboeren Kathrin er verdt mer enn gull.

- I år har jeg vært mye mer stabil psykisk. Jeg har en annen ro i meg.

- Jeg liker å fly på ski, og er vel en av mange favoritter til helga. Det er vel ti-tolv stykker som kan vinne, blant andre både Tommy Ingebrigtsen og Lasse Ottesen, sier han diplomatisk korrekt.