«HAIEN» PUYOL: Lagkamerater, statsmenn og fotballeksperter hyller Carles Puyol etter matchvinnerscoringen mot Tyskland. Foto: SCANPIX
«HAIEN» PUYOL: Lagkamerater, statsmenn og fotballeksperter hyller Carles Puyol etter matchvinnerscoringen mot Tyskland. Foto: SCANPIXVis mer

- «Haien» Puyol har tatt oss til finalen

Semifinalehelten hylles av medspillere, kongelige, statsmenn og fotballeksperter.

|||(Dagbladet): Tyskland - Spania 0-1.

Det er vanskelig å skape sjanser i fotballkamper når motstanderen knapt lar deg låne ballen og samtidig vinner den lynraskt tilbake de gangene de måtte tape den.

Det fikk Tyskland smertelig erfare da de etter to fantastiske kamper mot England og Argentina, ble satt kraftig på plass av regjerende europamester og VM-favoritt Spania i Durban i går kveld.

KONGELIG VISITT: De spanske spillerne fikk besøk av dronning Sofia etter den historiske semifinaletriumfen mot Tyskland.
KONGELIG VISITT: De spanske spillerne fikk besøk av dronning Sofia etter den historiske semifinaletriumfen mot Tyskland. Vis mer

- Jeg påstår at Spanias aller viktigste defensive styrke er at de er så gode offensivt. Motstander bruker så mye krefter på å få tak i ballen, og tvinges til å iverksette så klare mottrekk at de har begrenset evne og ork til selv å angripe med stor kraft når de først har vunnet ball, sier Canal+-ekspert Lars Tjærnås til Dagbladet.

Null hull
At Spania er bunnsolide defensivt reflekteres av statistikken, som viser at spanjolene har holdt buret reint i cupspillet i EM og VM i seks sluttspillkamper på rad. De gjorde det i kvartfinale, semifinale og finale i Østerrike og Sveits, og de har gjort det i åttedelsfinale, kvartfinale og semifinale i Sør-Afrika.

Men selv om de offensive spanske spillernehar matchvinneregenskaper i begge ender av banen, er de ikke alene om det. Da Spania trengte det som mest, var det midtstoppkrigeren Carlos Puyol som viste vei med en kraftheading av de sjeldne. 

Da Spania fikk corner 73 minutter ut i kampen, snek Puyol seg ubemerket ut av 16-meteren, for så å sette full fart framover da Xavi sendte ballen inn i feltet. Krølltoppen feide stoppermakker Gerard Piqué resolutt unna før han satte pannebrasken på Jabulani, som så suste over hodet på en sjanseløs Manuel Neuer.

EN KRIGER: Lars Tjærnås lar seg imponere av hvordan Carles Puyol alltid går i krigen for klubb- og landslag.Foto: Canal Plus
EN KRIGER: Lars Tjærnås lar seg imponere av hvordan Carles Puyol alltid går i krigen for klubb- og landslag.Foto: Canal Plus Vis mer

- Det hendte på en dødball, og når det scores på en dødball, er det alltid på grunn av en forsvarsfeil. Vi hadde to forsvarsspillere i nærheten, og vi burde ha lest den ballen. Det gjorde vi ikke, Puyol angrep oss før vi rakk å reagere, og han banket ballen i mål, er tyskernes landslagssjefs, Joachim Löw, fotballfaglige beskrivelse av scoringen, ifølge nyhetsbyrået AP.

Hai og villsvin
Puyols handlinger lagkamerater tyr imidlertid til fantasifulle metaforer fra dyreriket i sine beskrivelser av kraften, farten og ikke minst viljen i midtstopperens handlinger forut for scoringen.

- «Haien» Puyol har tatt oss til finalen, sier David Villa med referanse til et av Puyols mange kjælenavn - «Tiburón», eller hai på norsk.

Krølltoppen kalles også både «Oksen» og «Tarzan». Xabi Alonso legger også til «Villsvinet» på en allerede rikholdig liste.

IMPONERT: Statsminister og Barcelona-supporter Jose Luis Rodriguez Zapatero hyller scoringen til Carles Puyol.Foto: SCANPIX
IMPONERT: Statsminister og Barcelona-supporter Jose Luis Rodriguez Zapatero hyller scoringen til Carles Puyol.Foto: SCANPIX Vis mer

- I en timinuttersperiode beleiret vi området rundt 16-meteren deres, men vi var ikke i stand til å få ballen i mål. Det var da Puyol kom stormende som et ungt villsvin og scoret, sier Alonso, ifølge Reuters.

Spanias statsminister og hengiven Barcelona-supporter Jose Luis Rodriguez Zapatero har lot seg også imponere av den katalanske forsvarskjempen.

- For et sprang, og for en heading av Puyol! Han er fantastisk, utbasunerer Zapatero.

- Typisk Puyol
Puyol har aldri vært kjent som noen står målscorer, og scoringen mot Tyskland var bare hans tredje landslagsmål på 89 opptredener for «La Furia Roja». Likevel mener Lars Tjærnås at hodestøtet på mange måter var ganske betegnende for hva slags spiller Carles Puyol Saforcada.

- Vi kan kalle det et Puyol-mål: Et mål scoret med en vinnerskalle, konstaterer Tjærnås.

- Jeg har ofte blitt imponert av at han tilsynelatende alltid er akkurat så god som han MÅ, nesten uansett motstand. Dessuten er han en kriger, og er dyktigst der moderne fotball krever det aller mest; én mot én både langs bakken, og ikke minst i lufta. Derfor kan han bli matchvinner, som i Tyskland-kampen, og derfor er han også viktig på defensiv dødball, der Spania har forsvart seg med glans, og der tette fotballkampre ofte avgjøres, utdyper Tjærnås.