Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Håkensmoen håper på kulturendring

Sjefen nekter å begrave norsk langrenn etter tidenes dårligste OL-femmil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PRAGELATO (Dagbladet.no): Tord Asle Gjerdalen ble beste nordmann på 15. plass på OLs avsluttende langrennsdistanse. Så dårlige resultater har Norge aldri hatt på distansen i OL-sammenheng, og det er et trist sorti for langrennssjef Bjørnar Håkensmoen, som takker av etter denne sesongen.

- Det er bare ett år siden vi ble genierklært etter VM i Oberstdorf. Da vant vi trippel i spurten på femmila, i dag gjorde vi ikke det, sier Håkensmoen til Dagbladet.no.

Grunnen til det er enkel å forklare. I dag gikk femmila i fristil, i VM gikk den i klassisk.

- Vi har for få kort å spille på i fristil, og det gjør oss sårbare for sykdom og andre ting. Det jobber vi med å gjøre noe med, men det må en kulturendring til, sier Håkensmoen.

Handler om skuffede utøvere

Selv etter tidenes dårligste femmil, og en langrennsfamilie som ikke tok ett av de sju forhåndsbebudede gullene, vil langrennssjefen fokusere på det positive.

- Det er dere i media som snakker om fiasko og kriser, jeg vil ikke grave norsk langrenn ned i den gropa. Vi må fokusere på årsaken til de dårlige resultatene.

Håkensmoen nevner i fleng ting som ikke gikk som planlagt. Bjørgens sykdom, generell sykdom i leiren, Hetlands fall på sprinten, smørebommen på 15 kilometer klassisk, feilvalget av Tore Ruud Hofstad på ankeretappen på stafetten.

- Det er enkeltmomenter som gjør at vi ikke lykkes.

- Men hva tenker du selv om å slutte etter tidenes dårligste OL-innsats på femmila, og et generelt middels mesterskap?

- Dette handler ikke om meg, dette handler om skuffede langrennsløpere. Det var løperne som sa at vi skulle vinne sju gull, og vi i støtteapparatet har bare prøvd å legge forholdene til rette, slik at det var oppnåelig.

- Men nok en gang, jeg vil ikke grave ned norsk langrenn, vi må se bak resultatene, sier sjefen til Dagbladet.no.

Tar ansvaret

Selv om det i bunn og grunn var utøverne selv som satte målet om sju gull, er Håkensmoen klar på at det er hans ansvar at det ikke gikk slik. Til tross for det, mener han både ham selv, løperne, og støtteapparatet har skuldre store nok til å bære Torino-skuffelsen.

Og når langrennslandslaget evaluerer det vi i pressen kaller en langrennsfiasko, er Håkensmoen opptatt av å lære av feilene, men også å se framover.

- I historiebøkene står det at OL i Torino ikke var bra, og det er dumt. Men historiebøkene er det dummeste du ser på om du skal se framover, sier Håkensmoen.

- OL handler om medaljer, det fikk vi ikke nå, men da må vi også se framover.

INGEN KRISE: Bjørnar Håkensmoen synes ikke det er snakk om noen krise i norsk langrenn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!