Håkonsen og Rippey i dobbeltseier

Alle var sikre på at Terje Håkonsen var sikret førsteplassen og 51 000 dollar i Stimorol Megastar Contest lørdag. Men minutter før premieutdelingen ombestemte dommerene seg, og lot Jim Rippey dele førsteplassen med den norske snowboard-kongen.

Helgens quarterpipe-konkurranse i Göteborg ble et nervepirrende drama. I hovedrollene: Jim Rippey, Terje Håkonsen og - tro det eller ei - en badeball!

Arrangøren av Stimorol megaster contest hadde utlovt 5 000 dollar til den som hoppet så høyt at han traff badeballen som dinglet fra taket.

Badeballen viktigst

Premien for beste tricks, derimot, var på hele 51 000 dollar.

Men pengene så ut til å bety lite for Håkonsen, som for enhver pris måtte klare badeball-utfordring.

Mens hovedkonkurrenten Rippey imponerte dommerene med tricks som frontside oppned 900, brukte Håkonsen hopp etter hopp i jakten på plastkula som svirret seks meter over quarterpipen.

Først i finalen, med bare to sjanser igjen til å slå amerikaneren Rippey, konsentrerte Håkonsen seg om pallen. I andre forsøk viste han hvorfor han har fått tilnavnet «legenden»:

Håkonsen tok rennafart og dro den største, reneste McTwisten göteborgere noensinne har sett.

Ifølge resultat-tavlen sendte holdt dette til en førsteplass. Men dommerene omgjorde resultatet kort tid før premieutdelingen, og begge duellantene vant.

- Jeg hadde fortsatt å gå etter ballen uansett, sa Håkonsen til Dagbladet. Han syntes å være mindre interessert i førsteplassen og 51 000 dollar.

Få nordmenn i finalen

Sponsorene hadde gravd dypt i lommene for å kunne friste snowboardeliten med svimlende pengepremier. Og med få unntak, møtte proffene opp til det som skulle ble et av årets store mediasirkus. Ifølge speakeren, ville Håkonsens seks meter høye badeball-hopp nå hele 1,4 milliarder potensielle tv-tittere.

Deltakerlisten var så fullspekket med snowboard-stjerner, at den antageligvis kunne vært sendt rett til arrangementskomiteen i OL for å spare papirarbeid.

Over 100.000 dollar skulle fordeles på 13 utøvere.

Publikumsfavoritten mr. rock and roll, Daniel Franck, måtte nøye seg med en sjette plass. Samtlige av de andre norske deltagerne falt ut i semifinalen.

Finnen Sebu Kuhlberg ble raskt omdøpt til «the monster» da han deiset rett i platået etter en gedigen, men mislykket, McTwist, for så å halte opp og prøve på nytt.

Etter en finale med masse knall og fall, ble Østerrikes Nicola Thost best av de fire kvinnelige deltakerne.

Terje slappet av

Treningen fredag kveld var også underholdende. Ingemar Backman leverte sine verdenskjente backside airs. Peter Line og Jim Rippey gjorde finpussen på sine tekniske flips, mens Marius Sommer fløy høyt og stilfullt.

Terje satt, som vanlig, og tok alt med ro og lot brettkjøringen vente til dagen etter.

Med sommerkonkurranser i Riksgrensen ble snowboard-verden klar over quarterpipens potensiale. Megastar Contest i Göteborg ble en bekreftelse på at quarterpipe-trende har kommet for å bli. Til publikums, fotografenes og ikke minst sponsorenes begeistring, blir det mer air og action når hoppkanten er vert (les: 90 grader). Forfulgt av lyskastere og tung bass, slynges kjørerne opp i tribunehøyde, og suksessen er et faktum.