Håkonsen til topps

STRATTON MOUNTAIN (Dagbladet): Terje Håkonsen (25) gikk til topps i quarterpipe under US Open i Vermont natt til lørdag - og viser at han fortsatt er den dristigste i bakken. I går sto han over i halfpipe på grunn av en smell.

For seieren innkasserte snowboard-legenden også 90 000 kroner i premiepenger.

- Løypa var isete og kroppen betaler, sier Håkonsen om årsaken til at han måtte følge halfpipekonkurransen fra tilskuerplass.

Han var eneste nordmann i finalen som besto av inviterte løpere fra hele verden, og Håkonsen var så absolutt den mest aktive og utfordrende.

Helten Terje

Vermonts store sønn - for Terje Håkonsen er virkelig en helt her - kastet seg på snøscooteren rett etter hver kjøring og var raskt på toppen av bakken for nye forsøk.

- Vi får kjøre så mye vi kan innenfor en viss tid, såkalt jamsession, og summen av prestasjonene blir vurdert. Det er en fin ordning, fordi man kjører seg opp, sier Håkonsen som ikke var så imponert over «pipens» størrelse i på Stratton Mountain.

- Vi har større og bedre pipe i Norge, sier Håkonsen - som sammen med Daniel Franck står bak arrangementet The Arctic Challenge, som går av stabelen for andre gang i påsken.

Begge har villet vise at man kan arrangere snowboardkonkurranse som legger alt, inkludert sikkerhet, til rette for deltakerne.

Årets US Open på Stratton Mountain i delstaten Vermont er Terjes niende i konkurransens 19 år gamle historie. Og for første gang hadde US Open i Vermont quarterpipe, ikke såkalt big air jump.

Mye hype

- Hvor viktig er US Open i Vermont for dere?

- Det er østkystens største renn, men viktigheten er vel noe hypa. Men det har vært flott vær, og dette er en værsport. Og da er det moro, sier Håkonsen - som er sponset av arrangøren Burton.

- Dere er jo som turnere på snowboard?

- Vi er mye lettere enn turnere. Vi løfter ikke vekter, men jobber med smidighet og balanse, sier den vanligvis mediesky Håkonsen.

Ifølge en av US Opens vaskesedler er Terje Håkonsen snowboardsportens virkelige legende. Individualisten har preget sporten ved at han gått sin egen vei og ikke snakket så mye om det han driver med.

Far og kokk

- Terje har ene og alene løftet snowboardsporten opp på et nivå vi kan være stolte av. Han redifinerte ordene teknisk, big og stil, sier Jake Burton til bladet Snowborad Magazine.

Burton er mannen som startet US Open i Vermont i 1982.

Det eneste stedet Terje Håkonsen har snakket litt om sitt privatliv, er til Snowboarding Magazine, hvor han forteller at hans sønn, KeKane, på to år er viktigere enn sport.

- Ungen min er viktigere enn snowboard. Man kan alltid vende tilbake til sporten, men sønnen min vil aldri bli to år igjen. Og det er bra for meg også å gjøre andre ting, sier han til magasinet.

- Jeg vil for eksempel gjerne bli en bedre kokk, og jeg vil trene ungdom i fotball, sier mannen som er forbildet til tusenvis av snowboardfans.

På Stratton Mountain får folk stjerner i øynene når vi spør dem om Terje Håkonsen.

Selv markerer han klart og tydelig at han ikke føler seg presset eller stresset av beundringen. Terje Håkonsen går sine egne veier og blåser i hva andre måtte mene om det.

MYSTISK: Svært få personer kommer innpå Terje Håkonsen, som omgir seg med en mystisk aura.