Håkonsens forbudte paradis

Her er paradiset Terje Håkonsen vil vise verdens snowboardstjerner - om de så må ta beina fatt. For man kjører ikke helikopter inn over Lyngsalpene bare for moro skyld.

TROMSØ (Dagbladet): The Arctic Challenge arrangeres i Tromsø i slutten av mars. Og flere av Terje Håkonsens kollegaer har en forkjærlighet for såkalt «frikjøring». Håkonsen drømmer om at moroa kan praktiseres i Lyngsalpene.

- Mange folk i Norge vet ikke engang at det finnes slike fjell, sier Terje Håkonsen til Dagbladet.

Men lett tilgjengelig er fjellene ikke. I går befarte Håkonsen Lyngsalpene sammen med The Arctic Challenges daglige leder, Henning Andersen. I militært helikopter.

Lovgivningen

- Dette er ikke noe Forsvaret gjør bare for vår del. De hadde en tur, og så har vi slengt oss med, sier initiativtaker Håkonsen, vel vitende om at helikoptertrafikk er et ømfintlig tema.

Nylig søkte et filmteam om å få fly inn utstyr for å filme i Lyngsalpene. Tromsø kommune avslo søknaden, mens Lyngen kommune sa ja. Nå er saken inne til behandling hos Fylkesmannens miljøvernavdeling i Troms.

- Vi forholder oss til lovgivningen om heliskiing, og det er en virksomhet som ikke er tillatt. Jeg tviler på at det vil slå annerledes ut for snowboarderne enn det gjør for dette filmteamet, sier byutviklingssjef i Tromsø kommune, Erik Øwre.

- Følger reglene

Terje Håkonsen vet at det kan bli vanskelig med helikopter.

- Vi får eventuelt spasere opp, sier han.

Øystein Barth-Heyerdahl, nestleder i den lokale komiteen som skal bringe arrangementet i havn, sier man vil gjøre det man kan for å vise Nord-Norge fra sin beste side under arrangementet.

Komiteen vil i løpet av de nærmeste dagene skrive søknaden som kan gi snowboardstjernene mulighet til å fly inn til fjellet med helikopter.

- Vi skal gjør dette i tråd med alle spilleregler, forsikrer Barth-Heyerdahl, som til daglig er informasjonssjef i Tromsø kommunue.

Han understreker at det ikke er aktuelt å be om en blankofullmakt, men at man ønsker tilgang til noen få mindre sårbare områder.

Håkonsen selv er opprømt over den nordnorske fjellkjeden.

- Fra lufta ser man en del stilige heng og kløfter. Det minner litt om Alaska, sier han.

Kulturfest

I går ble programmet for Tromsø-delen av arrangementet presentert. Håkonsen og kollega Henning Andersen karakteriserer deltakerlista som «all time high». Og på toppen av det sportslige, blir det folkefest i Ishavsbyen.

Satyricon, Gluecifer og Turboneger er blant bandene som skal spille i Tromsø. Målet er å få til en kombinert brett- og musikkfestival.

- Tromsø har en infrastruktur som gjør dette mulig. I tillegg er det veldig snøsikkert her, sier Terje Håkonsen.

Parallelt med The Arctic Challenge (27.- 31. mars i Tromsø, og deretter i Stamsund) nærmer termindatoen seg for samboeren Mia Hundvin.

- Men det er ikke noe problem, slår Terje Håkonsen fast.

FRISTELSENE: Terje Håkonsen vil før og etter The Arctic Challenge benytte tida til såkalt «frikjøring» i Lyngsalpene. I går befarte han området med militært helikopter. Den lokale arrangementskomiteen vil nå søke om tillatelse til å fly inn snowboardstjernene.
LUFTIG: Her er Terje Håkonsen i aksjon i Lofoten under et tidligere arrangement.