GLOHET: Erling Braut Håland er spisstalentet snart alle vil ha. Foto: Bildbyrån
GLOHET: Erling Braut Håland er spisstalentet snart alle vil ha. Foto: BildbyrånVis mer

Unison hyllest av Erling Braut Håland

Håland (17) får Fotball-Norge og Northug til å måpe: - Uvirkelig. Minner om Lukaku

Storklubbene ligger langflate etter Erling Braut Håland (17), mens Fotball-Norge - og RBK-supporter Petter Northug - gnir seg i både hendene og øynene. Samtidig hylles 17-åringen for mer enn bare sitt unike fotballtalent.

Seks scoringer og én assist på 130 minutter mot Brann og Vålerenga - med Manchester United-speider Tommy Møller Nielsen på tribunen - er fasiten for 17 år gamle Erling Braut Håland i løpet av den siste uka.

Serieleder Brann hadde bare sluppet inn fem mål på 14 kamper i Eliteserien da 17-åringen gjestet vestlandshovedstaden forrige søndag.

Molde-vidunderet trengte bare 21 minutter på å score fire (!) mål på bortebane mot Brann, som gikk inn i oppgjøret som et av tidenes beste defensive eliteserielag.

Bergenserne skjønte ikke hva som traff dem.

HERJET: Moldes Erling Braut Håland tar Eliteserien med storm. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
HERJET: Moldes Erling Braut Håland tar Eliteserien med storm. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer

Kanskje vil 1. juli 2018 - dagen da Brann ble slukket av en 17-åring - også være dagen da Braut Hålands karriere virkelig tok fyr. Dagen hvor verdens største fotballklubber gikk fra å holde et øye med rogalendingen til å sette inn nådestøtet for å kjøpe ham.

Til kveldens duell mot Vålerenga skal - ifølge Eurosport - representanter fra et tosifret antall utenlandske klubber ha kontaktet Molde for å se Håland fra nært hold. De som møtte opp, fikk se 17-åringen score to nye mål, i tillegg til en målgivende pasning, mot Ronny Deilas mannskap.

- Det er veldig sjeldent det Håland gjør. Måten han ødela Brann på sist, var nesten uvirkelig. I dag igjen er han fantastisk. Håland har tross alt møtt gode midtstopper som Vito Wormgoor, Bismar Acosta, Jonatan Tollås Nation og Felipe Carvalho, sier Jesper Mathisen til Dagbladet.

Imponerte United-speider

Blant annet ble Manchester United-speider Tommy Møller Nielsen observert på tribunen både da Håland scoret fire mot Brann og da han scoret to nye mål i kveld. Seks mål og total sju målpoeng på 130 minutter av 17-åringen er intet annet enn sensasjonelt.

- Det er rått når vi tenker på så mye mas det har vært rundt ham den siste uka, med interesse fra klubber som Manchester United og Juventus. Vi har gått og ventet på at han skal slå ut i full blomst. Det har han gjort nå, sier Mathisen til Dagbladet.

- Han har levert fantastisk bra med diverse landslag lenge. Håland får jevngamle gutter fra toppnasjoner til å se ut som lilleputter. Han er også iskald i hodet, har fart, fysikk og verdens beste rådgiver i sin far, som har erfaring fra toppnivå, mener TV 2s fotballekspert.

Paco hyller mennesket Håland

Overfor Dagbladet hyller Pål Arne «Paco» Johansen, U19-landslagstrener for Håland og resten av gutta som skal spille EM senere i juli, mennesket Erling Braut Håland.

- Erling har en veldig god fotballoppvekst, både i familien og på Bryne, som har hatt mange landslagsspillere. De har hatt en veldig kompetent trener i Alf Ingve Berntsen. Første gang jeg så Erling, var på Bryne-trening i januar i fjor. Molde har matchet ham forsiktig, tatt hensyn til at han har vokst mye og tatt veldig godt vare på ham, sier U19-landslagstrener «Paco» til Dagbladet.

- Erling er en veldig fin gutt, som passer perfekt inn i et fotballmiljø med alle sosiale koder det medfører. Han er en sulten gutt som jakter scoringer og ble toppscorer i EM-kvalifiseringen, men irriterte seg likevel over at han ikke scoret enda mer. Erling er en fantastisk type både på bana og i garderoben og jobber knallhardt. Han er også en type som blir veldig glad når andre scorer og gjør det bra. Erling er en strålende lagspiller, i tillegg til klinisk målscorer.

Petter Northug: - Vanvittig

På Twitter flagrer meldingene om Braut Hålands talent blant både nordmenn, engelskmenn, franskmenn og spanjoler. Også Rosenborg-supporter og langrennsstjerne Petter Northug tar av seg hatten for spissjuvelen til rival Molde.

HYLLER HÅLAND: Langrennsstjerna Petter Northug er mektig imponert over rivalen Moldes spissvidunder. Programleder: Øyvind Godø. Vis mer Vis mer

- Det er artig at Norge har en 17-åring som putter fire mål i en eliteseriekamp, borte mot serielederen. Det er vanvittig sterkt i den alderen. Han er helt rå, og jeg håper norsk landslagsfotball får mye glede av ham i årene som kommer, sier Petter Northug til Dagbladet.

- Vi har treningssamling i Molde når Rosenborg spiller. Da håper jeg at jeg får oppleve Braut Håland live. Det hadde vært moro. Men jeg håper så klart ikke at han putter fire mål da, sier Northug videre.

Molde og Rosenborg møtes 30. september. Bli ikke overrasket om Håland er solgt utenlands før den tid.

Hvor skal han dra?

Fra før har rogalendingen ni mål på seks U19-landskamper etter å ha blitt toppscorer i hele EM-kvalifiseringen, selv om han er underårig. Om det ikke helt er den samme feberen i norsk fotball som det var rundt Martin Ødegaards sensasjonelle gjennombrudd som 15-åring, begynner det å nærme seg.

VM-STUDIO: Langrennsstjerna Petter Northug, Allsvenskan-legende Dulee Johnson og komiker Håvard Lilleheie gjester Dagbladets VM-sending i dag når Sverige møter Sveits. Programleder: Øyvind Godø. Foto: Stian Pedersen Vis mer

- Det er et stykke igjen til Ødegaard, som var to år yngre da han herjet som mest i Eliteserien. Det har også Håland gjort de to siste sesongene. Timingen er veldig god med et overgangsvindu og U19-EM nå. Selv om han er ett år yngre enn de fleste andre på U19-nivå, har han ødelagt et par lag, sier Jesper Mathisen til Dagbladet.

- Når bør han ta steget ut i en europeisk storklubb?

- Håland har kommet til det punktet at det er vanskelig for ham og for Molde å se på budene som kommer. Han kommer til å reise, så gjenstår det å se hvor. Jeg tror ikke han går til Manchester United eller Juventus. Da er det i så fall for å bli leid ut. Han er ikke så god ennå, men han kan bli det, tror sørlendingen.

VM-STUDIO: Langrennsstjerna Petter Northug, Allsvenskan-legende Dulee Johnson og komiker Håvard Lilleheie gjester Dagbladets VM-sending i dag når Sverige møter Sveits. Programleder: Øyvind Godø. Foto: Stian Pedersen Vis mer

- Men kan han takke nei til et tilbud fra Manchester United?

- Hvis storkanonene kommer på banen, er det vanskelig å si nei. Men både far og sønn Håland er opptatt av å få spilletid. Da er det bedre gå ta et mellomsteg som Sander Berge, Mohamed Elyounoussi og Kristoffer Ajer har gjort med suksess, mener Mathisen.

- Det er ikke lenge før han blir tatt opp på A-landslaget også hvis han fortsetter slik, men først skal vi glede oss over det han gjør i U19-EM.

Sammenliknes med Lukaku og Carew

U19-landslagstrener Paco minner om at Håland har god tid.

- Gjennomsnittsalderen i VM og Champions League er 27 år, så Erling har med sine 17 år veldig god tid. De fleste i U19-EM og kvalifiseringen er eldre enn ham. Det er stort at både Ole Gunnar i Molde og Kåre i Rosenborg - med Erik Botheim nå sist - slipper til disse unggutta som skal til U19-EM. Det er veldig gledelig at så mange spiller fast i Eliteserien, sier Paco til Dagbladet.

ENGLAND - BELGIA: Trond Solvang gjester Dagbladets VM-studio. Programleder: Øyvind Godø / Video: Stian Pedersen Vis mer

Han forventer et stort trykk og massiv pågang fra talentspeidere under U19-mesterskapet i Finland.

- Slike mesterskap er de fremste for speiding. Det vil bli mange storklubber på plass i U19-EM. Det er det alltid, sier Norges U19-landslagstrener.

- Hva vil du anbefale ham når det gjelder klubbvalg?

VM-STUDIO: Danmark er videre, og i VM-studio snakker vi om Åge Hareides suksess. Programleder: Øyvind Godø. Foto: Stian Pedersen Vis mer

- Det er viktig å være i en klubb man er en del av kamptroppen og kjemper om å være i elleveren. Hvis man havner for langt unna elleveren, kan det være bremsende for utviklingen over tid. Samtidig er det viktig å satse høyt nok. Det rådet gir jeg til alle, sier Paco.

Mathisen drar paralleller til selveste Romelu Lukaku og John Carew.

- Han minner litt om John Carew i spillestil. Jeg kan ikke huske å ha sett et større spisstalent så lenge jeg har spilt selv eller har dekket dette her. Håland minner litt om Lukaku også, med enorm kraft, råskap og fart, sier sørlendingen.

Glohet

17-åringen har herjet på U-landslagsnivå i mange år og har blant annet vanvittige ni scoringer på seks kamper for U19-landslaget, hvor majoriteten av dem kom i altavgjørende playoffkamper mot Tyskland, Skottland og Nederland i vår.

Nå renner også målene inn på seniornivå.

Manchester United var på tribunen da 17-åringen scoret fire mot Brann og i dag igjen mot Vålerengas, mens Juventus har hatt Alf Inge Hålands sønn på radaren i lang tid og har trappet opp interessen i sommer.

Dagbladet er kjent med at også en rekke andre internasjonale storklubber har Molde-spissen på radaren og ønsker å se nærmere på ham i U19-EM seinere denne måneden.

Det mesterskapet starter mandag 16. juli.