Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norge U19 spilte uavgjort mot Italia U19

Håland-mål hjalp ikke: U19-gutta misset semifinale i EM

Erling Braut Håland scoret Norges mål i uavgjortkampen mot Italia.

HOLDT IKKE: Norge spilte en jevn og tøff kamp mot Italia, men klarte ikke å få med seg en seier. Foto: NTB scanpix
HOLDT IKKE: Norge spilte en jevn og tøff kamp mot Italia, men klarte ikke å få med seg en seier. Foto: NTB scanpix Vis mer
  • Italia U19 - Norge U19 1-1 (0-0)

En straffescoring fra Erling Braut Håland ble ikke nok for et norsk lag som måtte slå Italia med flere mål for å ta seg til semifinale. En sen utligning av italienerne fjernet alt håp om videre avansement.

- Det er en kamp vi burde vunnet. Vi var det klart beste laget, selv om det ikke ble voldsomt med sjanser. Jeg er ganske stolt over prestasjonene i mesterskapet. Kampen i dag har vært vårt klart beste, og vi klarte å styre spillet mot et robust Italia-lag, sa landslagstrener Pål Arne Johansen til NTB etter kampen.

Et knepent tap i åpningsoppgjøret mot Portugal, seier mot Finland og uavgjort mot Italia holdt ikke til avansement, men imponerte Vålerengas speider Lars Tjærnås som har overvært turneringen i Finland.

- Prestasjonen har vært veldig god. Vi har vært på høyde med Europas beste lag, og kampene har delvis blitt avgjort på veldig små marginer. Vi har både enkeltspillere og et lag som lover godt.

Norge hadde en vanskelig oppgave foran seg for å sikre avansement til semifinale i U19-EM. Portugal-seier over Finland i kampen som ble spilt samtidig betød at Norge måtte slå Italia med minst to mål for å ta seg videre til semifinale.

Resultatet betyr imidlertid at Norge ikke er ferdigspilt i mesterskapet. Tredjeplassen i gruppa gjør at Norge skal spille mot treeren i gruppe B om femteplass totalt i EM.

For vinneren ligger det en ordentlig gulrot. Det er nemlig fem europeiske nasjoner som kvalifiserer seg til U20-VM og vinneren av femteplasskampen sikrer seg den plassen.

Hvem Norge møter i kampen er foreløpig uvisst. I morgen avgjøres det om Ukraina, Frankrike eller England blir motstander. Lars Tjærnås er på plass i Finland og har denne vurderingen av de potensielle motstanderne.

- Jeg har sett alle de 3 lagene. Frankrike og Ukraina har noen strålende enkeltspillere, Frankrike har et høyt toppnivå. England mangler mange av sine beste og er mest en sterk enhet. Vi har ok sjanse mot alle 3, forteller Tjærnås til Dagbladet.

Fysisk og sjansefattig

Det var en fysisk batalje mellom de to lagene i den første omgangen. Det gikk tøft for seg overalt på banen, men særlig i duellene mellom Italias midtstopper Gianmaria Zanadrea og Erling Braut Håland ble det ikke lagt noe i mellom.

Etter 35 minutter fikk Molde-spissen endelig rom til å fure av et skudd fra 20 meter, men ballen forsvant en meter over tverrliggeren.

Norge hadde god kontroll på det italienerne gjorde offensivt, men slet samtidig med å skape noe særlig mot et kompakt motstanderlag. Hugo Vetlesen var i nærheten av skape en stor mulighet et par minutter før pause, men fikk aldri til en avslutning etter å ha dratt seg inn i feltet.

I stedet var det Håland som igjen skapte noe for Norge. 18-åringen dro seg fri inne i feltet men fra skrått hold ble avslutningen litt for nær Italias keeper Alessandro Plizzari.

Fikk straffe

Det var Italia som startet den andre omgangen best. De azurblå hadde ballen mye og kom til flere avslutninger fra langt hold, uten at de skapte altfor mye trøbbel for Julian Faye Lund.

Pål Arne Johansen valgte å gjøre et nytte for å snu kampbildet og satte inn Norges målscorer fra møtet med Portugal Eman Markovic for Simen Nordli. Det sattte umiddelbart fart i det norske mannskapet.

Norge fikk kampens første virkelige sjanse. Innbytter Eman Markovic ble spilt gjennom alene med keeper, men Plizzari vartet opp med en mesterlig redning for å holde skuddet hans ute.

Kort tid etter ble både Erling Håland og Ulrik Fredriksenrevet overende i feltet og dommeren pekte resolutt på straffemerket.

Håland steg frem og etter å ha nærmest stoppet opp i siste steg, satte han ballen i mål via tverrliggeren. Norge og Håland var imidlertid heldige, reprisene viste at nordmannen var borti ballen med stamfoten og scoringen burde vært annullert.

Norge kunne ha doblet ledelsen like etter. Leo Østigård steg til værs og raget i feltet på en dødball, men headingen kom for nærme Italias målvakt.

Straffet på kontring

I jakten på det andre målet slapp Norge til store kontringsrom for italienerne. Etter flere forbrente overgangsmuligheter satt det endelig for Italia etter 83 minutter.

Juventus' stortalent Moise Kean startet oppgjøret på benken, men kom på banen og ødela Norges håp. 18-åringen fikk ballen servert på fem meter og satte ballen kontrollert i mål.