Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norge til G19-EM

Håland sikret EM-billetten på overtid i spinnvill kamp

Norges G19-landslag er klare for fotball-EM i Finland i juli.

EM-KLARE: Det norske G19-landslaget er klare for fotball-EM i juli. Arkivfoto: DAGFINN LIMOSETH/BILDBYRÅN
EM-KLARE: Det norske G19-landslaget er klare for fotball-EM i juli. Arkivfoto: DAGFINN LIMOSETH/BILDBYRÅN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norge hadde en gyllen mulighet til å nå G19-EM for første gang på 15 år tirsdag kveld.

Norges unggutter møtte Skottland til dyst i Tyskland, og ville være klare for mesterskapet med seier i egen kamp og om Nederland avga poeng mot Tyskland.

Det ble en spinnvill kamp for Norges del, hvor det svingte noe voldsomt fram og tilbake. Til pause ledet Norge 2-0. 15 minutter etter pause sto det 4-2 til Skottland. Og fem minutter før full tid var stillingen 4-4.

Samtidig ledet Tyskland 3-1 i sin kamp, og ved en sein scoring kunne Norge nå EM-sluttspillet på oppsiktsvekkende vis.

I kampens avgjørende minutter kjempet Norge desperat for den avgjørende scoringen, og på overtid fikk de norske guttene straffe. Den satte Erling Braut Håland (17) sikkert i mål, og dermed skal Norge til EM i Finland i juli.

Da ble pappa Alf-Inge Håland fornøyd:

Fra 2-0 til 2-4

Braut Håland har allerede rukket å imponere for Molde i Eliteserien, og mot Skottland viste han igjen hvilket talent som bor i ham.

Håland er fysisk dominant, og har et godt teknisk register, og allerede før lagene hadde gått til pause hadde spissen scoret to mål.

Det første kom på straffespark etter at Ola Brynhildsen hadde blitt felt i 16-meteren. Tre minutter seinere, i det 44. minutt, assisterte midtbanespilleren Håland for hans andre scoring.

Etter pause kastet imidlertid Norge bort ledelsen. På elleve minutter, mellom det 50. og 61. minutt, scoret Skottland fire ganger, og kampen var snudd på hodet.

Sen straffescoring

Mot slutten av andre omgang scoret Jens Petter Hauge, og et nytt glimt av håp dukket opp i de norske spillerne.

Da Eman Markovic scoret 4-4-scoringen fem minutter før full tid, ble det full fyr på de norske guttene.

På overtid av andre omgang felte Aidan Wilson Håland inne i 16-meteren, og fikk tildelt sitt andre gule kort for kvelden. Etter at spilleren hadde forlatt banen, stilte Molde-spissen selv opp for å ta straffesparket, og sikret seieren.

Da brøt det ut ville jubelscener på banen i Tyskland.

Banket Tyskland

I helga overrasket Norge mange da de knuste Tyskland 5-2. På det tyske laget i dag møtte Norge blant annet Kai Havertz, som allerede har spilt 43 kamper for Bayer Leverkusen i Bundesliga og scoret seks mål. Arne Maier har også spilt seg inn i elleveren til Hertha Berlin i Bundesliga.

Det var derimot ingen hindring for de norske talentene, som vartet opp med 90 minutter med festfotball. Håland banket inn to mål. Lagkompis og stoppertalent Leo Skiri Østigård scoret ett. Det samme gjorde Hugo Vetlesen og Simen Bolkan Nordli.

Tirsdag var tyskerne tilbake på vinnersporet og knuste Nederland 4-1. Det hjalp imidlertid lite da Norge nok en gang gjorde jobben i sin kamp.

- Det er helt fantastisk, særlig med tanke på hvordan utviklingen var i G19-kampen. Da var vi både høyt oppe og langt nede, men det gikk bra til slutt og det er sterkt å snu en kamp på den måten, sier Nils Johan Semb til fotball.no.

Også G17 til EM

Det har vært et svært godt døgn for norsk landslagsfotball. Mandag vant Norge mot Albania, og tidligere tirsdag ettermiddag sikret også G17-landslaget EM-sluttspill.

Det gjorde de ved å slå vertene Hellas med 3–0 i den siste kvalifiseringskampen tirsdag. Norge vant gruppen.

Kornelius Normann Hansen viste vei med å sende Norge i ledelsen tre minutter ut i annen omgang. Samme mann doblet ledelsen etter 57 minutter på pasning fra Leo Erik Jean Cornic.

Kristoffer Askildsen kom inn etter 57 minutter og takket for tilliten fra landslagstrener Gunnar Halle med å sette inn 3-0-målet på overtid.

For Norge holdt det med uavgjort for å komme videre som et av de sju beste toerlagene, men ettersom Tyskland tapte sin siste kamp for Skottland med 0-1, ble de norske guttene også gruppevinnere med sine sju poeng.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!