KJEMPETALENT: Erling Braut Håland (i midten) scoret to mål og la opp til det tredje i 3-0-seieren over Hibernian i Europa League. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
KJEMPETALENT: Erling Braut Håland (i midten) scoret to mål og la opp til det tredje i 3-0-seieren over Hibernian i Europa League. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpixVis mer

Kvalifisering til Europa League

Håland skaper sensasjonelle overskrifter

Skotske papiraviser med enestående hyllest etter oppvisningen på Aker Stadion mot Hibernian: - Den gutten er spesiell.

  • Molde - Hibernian 3-0

Molde lagde en magisk aften på Aker Stadion torsdag da laget slo skotske Hibernian 3-0. Den 18 år gamle vidundergutten Erling Braut Håland scoret to mål og la opp til det tredje i Europa League-kvalifiseringen. Nå venter playoff mot Zenit St. Petersburg til uka.

Det er slutt på den tida da britiske papiraviser selges i Norge. Men om Molde kjemper om en plass i Europa League, leverer skotske papiraviser i ypperste Europa-klasse fredag. Og alt dreier seg om Erling Braut Håland.

Naturligvis er avisenes skribenter skuffet over den skotske exiten. På den annen side klarer de å glede seg over prestasjonene til den norske 18-åringen.

Daily Record
Daily Record Vis mer

«Crash Halanding», lyder tittelen over ei dobbeltside i Daily Record. Det er et ordspill på krasjlanding og Hålands etternavn, og beskriver den blytunge kvelden for Hibernian.

- Erling sendte Neil Lennon (trener) tilbake på jorda med et smell. Europa-eventyret endte med hodepine, skriver Daily Record.

- Ole Gunnar Solskjær lagde seg et navn som en «snikmorder» med babyfjes. Moldes vidundergutt, Erling Braut Håland, ser ut som om han kan bli like dødelig etter å ha drept Europa League-drømmen til Hibernian.

The Scotsman
The Scotsman Vis mer

Også i The Scotsman er Håland hovedmannen i tekst og bilder. Vi må tilbake til Martin Ødegaard (19) siden en norsk fotball-tenåring opplevde liknende.

«Haaland too hot to handle as Hibs bow out of Europe», lyder overskriften i The Scotsman. «Håland ble for vanskelig å håndtere da Hibernian røyk ut av Europa.»

Videre i artikkelen heter det:

- Erling Braut Håland levde opp til hypen som Moldes hundremillionersmann da han sendte Hibernian ut av Europa League med store ferdigheter. 18-åringen viste utrolig tempo og kraft. Han plaget gjestene, scoret to ganger og la opp til Fredrik Aursnes' scoring da vertene vant 3-0. Hvis han går til Salzburg, vil det bare være et mellomtrinn før han er i en av de mest prestisjefylte ligaene. Den gutten er spesiell.

Daily Mail
Daily Mail Vis mer

Også i den skotske utgaven av Daily Mail er overskriften makeløs:

«Haland shows Hibs no mercy as he turns on a masterclass», heter det. Eller på norsk: «Håland viste Hibernian ingen nåde da han sørget for mesterklasse.»

- Europa League-døden i den pittoreske fjordbyen Molde skyldtes morderinstinktene til hundremillionersspissen Erling Braut Håland. Det ødeleggende bidraget til den voksende stjerna i norsk fotball sørget for at Hibernian endte sin tredje Europa-kvalifisering i den nordlige delen av verden, skriver Daily Mail.

Etter kampen sa Håland til NTB:

- Det føles godt. 3-0 og avansement i europacupen. Jeg storkoser meg både på og utenfor banen.

Det er foreløpig uklart hva som er den nøyaktige avtalen med Red Bull Salzburg. Eller om han har en avtale i det hele tatt. Han har i alle fall besøkt klubben i Østerrike og samtalene skal ha vært konstruktive.

Mye tyder på at han vil spille høstens kamper for Molde. Så spekuleres det i at han drar til Salzburg etter nyttår.

Om han ikke har en avtale, er fredagens overskrifter i skotske papiraviser litt av noen reklameplakater. Skulle han bli aktuell for en klubb i Premier League, kan prislappen fort blir doblet og komme opp i 200 millioner kroner.

Molde møter nå russiske Zenit St. Petersburg i playoffen til Europa League. Første kamp går i Russland torsdag. Også Rosenborg og Sarpsborg skal i ilden mot henholdsvis Shkendija fra Makedonia og Maccabi Tel Aviv. Laget som er best over to kamper er klare for gruppespillet.

Dette vil være en fjær i hatten for Molde. Og ikke minst en triumf for Ole Gunnar Solskjær, som flere ganger har beveget seg på kanten av stupet som trener.

Nå har klubben noe på gang.