Halfpipe'n

Du får se den i Nagano, og du har sikkert sett den på TV. De flest skisentre i Norge med respekt for seg selv har bygd den - selv om kvaliteten oftest er under enhver kritikk. Snowboardernes lekestue: Halfpipe'n.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den første half-pipen ble bygd i Breckenridge i USA på begynnelsen av åttitallet. Ildsjelene var blant andre snowboardlegender som Terry Kidwell og Craig Kelly.

De første pipene ble brukt av skateboard-entusiaster som ville kjøre skateboard hele året: De lagde en rampe (halfpipe) av snø og utviklet skateboardet i retning snowboardene vi har i dag. Kort fortalt kommer halfpipens opprinnelse og navn herfra: Man kjører frem og tilbake på samme måte som i en skateboard-rampe.

Sinnsyk utvikling

Skateboard-triksene ble også tatt med over på snøen, og disse samme triksene er å finne igjen i det meste av dagens halfpipe kjøring - selv om det har skjedd en sinnsyk utvikling.

Men nettopp ideen med å kjøre rampe på snøen danner grunnlaget for all halfpipe-kjøring slik vi kjenner den i dag. De personlighetene som har hatt mest påvirkning på hva som

gjøres i en half-pipe - og satt standardene - er Terry Kidwell og Craig Kelly. I de siste fire-fem årene har Jeff Brushie og Terje Håkonsen hatt sterk innvirkning.

Vitale mål

Til forskjell fra Breckenridge-pipen, er det nå regler for hvordan en pipe skal se ut når konkurranser pågås.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer