I FARTA: Petter Northug under dagens fristilsprint i Oberhof. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
I FARTA: Petter Northug under dagens fristilsprint i Oberhof. Foto: Terje Bendiksby / NTB ScanpixVis mer

Halfvarsson knuste Northug og sørget for svensk drømmedag på sprinten

Johnsrud Sundby nummer tre, Northug sist i finalen.

(Dagbladet): Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug skulle forsøke å tukte Calle Halfvarsson i sprintfinalen i Oberhof i dag.

Det klarte de ikke.

Svensken fulgte opp landskvinnen Hanna Erikson, som vant damesprinten. Halfvarsson var meget god på oppløpet da han spurtslo italienske Federico Pellegrino.

- Flaks! Martin Johnsrud Sundby tok tredjeplassen, og er nå nummer fem i sammendraget, 26 sekunder bak Alex Harvey.

- I dag hadde jeg flaks hele veien. Jeg hadde flaks med gode ski, jeg hadde flaks med været i prologen og jeg gikk videre på tid hele veien, sa Johnsrud Sundby til NRK. 

Johnsrud Sundby falt nemlig i starten av prologen, og tapte mye tid. Men dårlig vær gjorde at løperne som kom etter ham ikke gikk like fort.

- Jeg hadde værgudene på min side. Formen er bra, og nå skal jeg bare ta med meg selvtilliten inn i den neste sprinten. Kanskje jeg tar noen gode bonussekunder der også, sa Johnsrud Sundby til NRK.

Petter Northug fikk en dårlig posisjon i finalen. Han ga helt opp og tok sjetteplassen.

- Jeg var bakerst inn i den siste bakken, da var det bare å ta det med ro helt inn. Jeg prøvde å komme i god posisjon, men jeg skjønte at det var kjørt da jeg lå sist, sa Northug til NRK. 

Videre på tid Petter Northug, Martin Johnsrud Sundby, Finn Hågen Krogh og Chris Jespersen var de norske som klarte å kvalifisere seg til kvartfinaleheatene.

Sistnevnte valgte imidlertid å stå over på grunn av litt dårlig kropp og søvnmangel de siste dagene.

Northug og Johnsrud Sundby var å finne i samme kvartfinale. Men det var svenske Calle Halvarsson som var raskest av alle. Northug tok andreplassen, men Johnsrud Sundby ble nummer tre.

Tida til Røa-løperen var så god at han gikk videre til semifinalen.

Irritert Hågen Krogh Finn Hågen Krogh tok teten ut fra stadion i sitt kvartfinaleheat, men var maks uheldig. Først mistet han balansen i den samme svingen som Johnsrud Sundby falt i prologen, og havnet sist.

Så, da han skulle avansere i feltet i den siste bakken, ble han hindre av russiske Tsjernousov, som var på vei ut av løypa for å hente seg en ny stav.

Dermed var det gjort for nordlendingen, som ga helt opp på oppløpet.

- Det var min egen feil. Det er skikkelig irriterende, men sånt skjer i sprint. Man må være topp tre hele veien. Det var dårlig. Je mista rett og slett balansen og havna litt bakpå. Dette er én av etappene jeg hadde sett meg ut. Når det da går så dårlig, er det litt kjedelig, sier Finn Hågen Krogh til NRK.

Videre på tid - igjen Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug møttes også i semifinalen, sammen med blant andre sammenlagtkandidatene Alexander Legkov og Alex Harvey. Men det var de to tyske gutta, Josef Wenzl og Sebastian Eisenlauer, som så piggest ut.

Særlig Wenzl var svært sprek, og vant etappen. Northug lå lenge dårlig plasser, men et par gode manøvre gjorde at han klarte å ta den viktige andreplassen som ga direkte finaleplass.

Johnsrud Sundby ble igjen nummer tre, men han gikk igjen videre på tid!