Halfvarsson skaper raseri og komplett VM-kaos

Calle Halfvarsson (29) står midt i stormen under VMs første dag.

ANGRER: Calle Halfvarsson sto gjentatte ganger og beklaget seg foran et samlet pressekorps onsdag morgen. Grunnen er at Calle Halfvarsson har deltatt i et innslag i NRK-programmet Helt Ramm. I videoen sager han hodet av en Petter Northug-plakat og kaller Johannes Høsflot Klæbo for en dritt. Video med tillatelse fra NRK. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SEEFELD/OSLO (Dagbladet): Det som var ment som et humoristisk innslag i NRKs Helt Ramm, utviklet seg til å bli litt av et baluba før VM i det hele tatt har rukket å starte.

Tirsdag sto en lutrygget Calle Halfvarsson foran et samlet pressekorps og beklaget gjentatte ganger for musikkvideoen han medvirket i.

- Jeg ber om unnskyldning til de som har blitt fornærmet. Jeg angrer på at jeg var med på å spille den inn, sier Halfvarsson til blant annet Dagbladet.

Videoen, der Halfvarsson blant annet kapper en Petter Northug-plakat i to og kaller Johannes Høsflot Klæbo for «en liten dritt», har skapt stort oppstyr i Sverige.

Svensk raseri

Storavisene Aftonbladet og Expressen har slaktet Halfvarssons medvirkning på kommentatorplass, der den har blitt kalt både «pinlig, sexistisk og smakløs». Det virker som om det ikke er stikkene i retning nordmennene som opprører mest, men noen av setningene Halfvarsson fyrer av underveis.

Tomas Pettersson mener at unnskyldningen er svak. Halfvarssons lagkamerat Maria Rydqvist langer også ut:

- Jeg er virkelig forbauset over at han stilte opp. Det kjennes rart at han i 2019 lager en sexistisk video som dette, når vi fortsatt kjemper for likestilling. Unnskyldningen holder ikke, sier hun til Expressen.

Filip Saxén, som er sportssjef i finske Huvudstadsbladet, vil at Halfvarsson skal kastes ut av Sveriges VM-tropp.

- I så fall vil de sende et klart signal: Representerer du Sverige i VM skal du ikke bare være en bra utøver - du skal også ha riktige verdier og oppføre deg som det forbildet du er, skriver Saxén i en kommentar.

«Krisemøte»

Expressen har snakket med Vidar Løfshus:

KRISEMØTE? Rikard Grip og Vidar Løfshus tok en prat utenfor Norges smøretrailer. Foto: Fredrik Stuve/Dagbladet
KRISEMØTE? Rikard Grip og Vidar Løfshus tok en prat utenfor Norges smøretrailer. Foto: Fredrik Stuve/Dagbladet Vis mer

- Jeg synes det er langt over grensen. Det er Ramm som står bak dette. Vi vet at dette kan nå barn og unge, og det er ikke et godt språk sånn sett. Vi tar fullstendig avstand fra det, sier Løfshus, som sier at Skiforbundet har vært i kontakt med NRK om videoen.

Expressen fanget også Grip i samtale med Vidar Løfshus utenfor den norske smøretraileren, noe de omtaler som et «krisemøte».

- Jeg er ofte der borte, dere traff bare på meg denne gangen. Men det er viktig at vi kan snakke sammen og holde det på et profesjonelt nivå. Det er «no hard feelings» mellom oss, sier Grip til Expressen.

NRK: - Ulik oppfatning

Så mye styr ble det altså rundt videoen at Halfvarsson la seg langflat og beklaget til alle berørte tirsdag morgen.

Halfvarsson hevder at NRK hadde lovet ham at han skulle få se videoen før publisering. NRK hevder på sin side at det mer ble nevnt i forbifarten at Halfvarsson ville se det.

- Vi har litt ulik oppfatning av denne avtalen. Han har tatt ansvar og sier at han angrer. Vi opplever det som synd at han har en dårlig opplevelse av sluttproduktet. Vår intensjon var at vi skulle lage gøy humor, ja, kontroversiell, men gøy foran et ski-VM. Rivaliseringen lever jo alltid underveis og foran VM på ski, særlig i langrenn, og dette var et forsøk på å lage humor på det. Det har vi forstått at mange mener vi har lykkes dårlig med. Så har vi absolutt masse tilbakemeldinger på at det er kjempegøy, sier NRKs redaksjonssjef Janne Fredriksen til Dagbladet.

Svarte unnvikende

Både Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen ble konfrontert med videoen under dagens pressekonferanse før sprinten, men ingen av dem hadde noe spesielt å si, selv om de fikk gjentatte spørsmål fra journalistene.

- Jeg har egentlig ingen kommentar til videoen. Jeg har ikke brukt noe tid på det. Calle er fin å møte uansett hva som skjer, sier Klæbo.

- Det blir feil av oss å kommentere. Diverse parter har vært involvert som syntes det ble et annet resultat. Det er ingen idé for oss å ta dette videre. Det har ikke berørt oss noe sterkt. Vi må ha fokus på det som skal skje på sprinten, sier sprinttrener Arild Monsen.

- Vi håper det går greit med Calle, legger han til.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 13.30 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.00 Kvalifisering hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer