(Dagbladet.no): - Jeg har god tid, og jeg ønsker fremdeles å gjøre en innsats. Det er en fantastisk sjanse, sier 71-årige Halldis Aalvik Thune om hvorfor hun vil bli folkereporter for årets TV-aksjon.
TV-AKSJONEN OG FOLKEREPORTERNE
Årets TV-aksjon, «Sammen for barn», går av stabelen 21. oktober. Den er tildelt UNICEFs arbeid med barn som er rammet av HIV/aids i Malawi og Zambia.
- Over halvparten av menneskene som smittes av HIV eller aids, er mellom 15 og 24 år, forteller generalsekretær i UNICEF Norge, Kjersti Fløgstad, til Dagbladet.no.
Ett av satsningsområdene er opplysningsarbeid via idrett.
- Idrett er ett av flere satsningsområder. Gjennom idretten lærer barn og unge at man har en verdi, og får følelsen av å være en del av et større team. Idretten kan brukes for å formidle kunnskap om HIV og aids, sier Fløgstad.
Jobben med å formidle hva de innsamlede aksjonsmidlene brukes på, går til helt vanlige mennesker. Fire utvalgte folkereportere skal følge UNICEFs prosjekter i enten Zambia eller Malawi. Historiene vil bli sendt på NRK under oppkjøringen til årets TV-aksjon.
Vil du søke om å få bli folkereporter for TV-aksjonen? Det gjør du her.
Se noen av bidragene fra fjorårets folkereportere her.
Hvis du er interessert i å bli folkereporter, må du kjappe deg. Fristen går nemlig ut ved midnatt onsdag.
- Må reise for å forstå
Bestemor Thune er utdannet sjukepleier, men allerede før hun tok utdannelsen, drømte hun om å hjelpe nødstilte mennesker i utlandet.
- Jeg vokste opp i ei lita bygd i Hardanger, og det gjorde voldsomt inntrykk når misjonærene fortalte om sine opplevelser i fjerne strøk. Siden da har jeg drømt om å gjøre noe for dem som har lite, forteller hun til Dagbladet.no.
Nå kan hun virkelig få sjansen til det, hvis hun blir valgt ut til å formidle inntrykkene hun får av UNICEFs arbeid i Zambia og Malawi.
- Det er bare ved å reise ut at vi kan forstå hvor ille en del folk har det. Jeg ønsker å reise ut og formidle at det nytter å hjelpe, at vi kan gjøre noe, sier hun om den mulige rollen som reporter for folket.
Fortid som oppfinner
I tillegg er det ikke umulig at hun kan bidra på andre måter.
Ringerike-kvinnen har nemlig også prøvd seg som oppfinner, med egen produktpatent.
- Min far var oppfinner, så jeg har alltid ønsket å finne opp noe. Problemt var at alt var funnet opp fra før, ler hun.
- Men da jeg kom borti en bilulykke på Sollihøgda på 80-tallet, ble jeg opprørt over at vi ikke hadde en ordentlig spjelk til han som var nakkeskadd. Derfor var jeg med på å uvikle en nakkestøtte som var enkel å bruke for folk flest. Kanskje kan noe liknende også være nyttig i Afrika, undrer hun.
NETTMØTE: En av fjorårets folkereportere svarte leserne