Hallgeir Brenden er død

Den dobbelte OL-mesteren ble 78 år gammel.

OL-mester Hallgeir Brenden døde i dag. Han ble 78 år gammel.

Brenden vant to OL-gull i langrenn på 1950-tallet. Han vant 18 kilometer i Oslo i 1952. Fire år senere tok han gull på 15 kilometeren i italienske Cortina d\'Ampezzo. Bildet av Brenden med den italienske filmdivaen Sophia Loren på fanget under seiersfesten vakte oppsikt verden over.

Brenden fikk også to stafettsølv i OL-sammenheng. Tre ganger gikk han til topps i Holmenkollen. Det ble også en rekke NM-titler.

Den Trysil-fødte langrennsløperen var også dyktig i friidrett. Han vant NM på 3000 meter hinder i 1953 og 1954.

Brenden er blant utøverne som er tildelt Egebergs Ærespris. Han fikk den i 1952. Samme år ble han tildelt Morgenbladets gullmedalje. I 1955 fikk han Holmenkollmedaljen og året etter Fearnleys olympiske ærespris.

I februar 2005 ble det avduket en statue av Brenden foran rådhuset i Trysil. Han kom fra grenda Tørberget og jobbet som småbruker og skogsarbeider.

Etter et fall i sin egen bolig ved påsketider i fjor ble Brenden redusert. Han har slitt med sykdom siden. Han døde på Lillehammer sykehus.

(NTB)

OL-GULL I OSLO: Her er Hallgeir Brenden på vei mot gull på 18 km under OL i Oslo i 1952. Foto: Scanpix
OL-GULL I OSLO: Her er Hallgeir Brenden på vei mot gull på 18 km under OL i Oslo i 1952. Foto: Scanpix Vis mer
SOPHIA PÅ FANGET: Etter OL-gullet på 15 kilometer i Cortina i 1956 fikk Brenden den italienske superstjerna Sophia Loren på fanget.