Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hallén: - Godt Svein fikk oppleve sønnen som trener

Sogndal-legenden gikk bort i går.

GÅTT BORT: Sogndals-legenden Svein Bakke har gått bort. Her fra 2004 da han var sportsdirektør i klubben - sammen med Rosenborgs Robbie Russell - som kom fra Sogndal før han gikk til trønderklubben. Foto: Geir Otto Johansen / NTB Scanpix
GÅTT BORT: Sogndals-legenden Svein Bakke har gått bort. Her fra 2004 da han var sportsdirektør i klubben - sammen med Rosenborgs Robbie Russell - som kom fra Sogndal før han gikk til trønderklubben. Foto: Geir Otto Johansen / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Sogndals fotball-legende Svein Bakke er død.

Klubben bekrefter at 62-åringen døde brått og uventet onsdag.

Omdømmeleder og fungerende daglig leder i Sogndal Fotball, Rasmus Mo, forteller om en klubb og en bygd i sorg.

- Svein Bakke er Sogndal, og det var med ufattelig stor sorg at vi mottok beskjeden, sier Mo, som forteller at de har hatt minnestund i klubben i dag.

- Svein var stjerna Bakke spilte i Sogndal i 19 år, fra 1971 til 1990. Han var også sentral da Sogndal tok seg til cupfinalen mot Brann i 1976, og da Sogndal seinere rykket opp til 1. divisjon.

Legenden har hatt flere sentrale posisjoner i klubben, og er faren til nåværende hovedtrener, Eirik Bakke.

- Han er vår mestscorende gjennom tidene, han tok ansvar for klubbutvikling, og tok ansvar for så og si alle roller utennom å være hovedtrener. Han var en god ambassadør for klubben og bygda, forteller Rasmus Mo.

- Dette er ikke til forkleinelse for andre som spilte på det samme laget, men Svein var stjerna, sier fotballpresident Yngve Hallén - selv mangeårig leder i Sogndal Fotball.

- Det var han som gjorde at ballen gikk stang inn, det var han som sørget for at klubben kom til cupfinalen, det var han som fikk de andre med seg, det var han som ga folk rundt seg trua - og som på denne måten sørget for at Sogndal løftet seg i divisjonssystemet og kom helt opp til toppen.

Tilbake i klubben Mo forteller at Svein Bakke har hatt en svært viktig rolle i det å være en levende historieforteller for klubben, og var en stor ressurs. Det siste halvannet året har han jobbet med et seniorprosjekt i klubben, der man har fått brukt kunnskapene og ressursene tilblant annet tidligere spillere i bygda til ulike roller i forbindelse med klubben.

- Svein tok da disse tilbake i klubben og er en veldig viktig ressurs for oss. Klubben har på en måte tatt tilbake bygda, og bygget et
tetttere forhold igjen, sier den fungerende lederen i Sogndal.

Yngve Hallén mottok nyheten om Bakkes bortgang med stor sorg.

- Du blir veldig overrasket, og synes det er ufattelig trist. Han var med i klubbapparatet igjen den siste tida etter å ha vært i arbeid andre plasser. Han trivdes med det, og han hadde nok tenkt seg mange år i Sogndal Fotball framover, sier fotballpresidenten til Dagbladet.

- På mange måter var det godt han fikk det siste året i klubben, og fikk oppleve sønnen Eirik som trener.

- Ta med oss Svein videre Med sønnen Eirik i rollen som hovedtrener var 62-åringen svært opptatt av at klubben ikke skulle bli noe «familieimperium», forteller Mo.

VED SØNNENS SIDE: Her er Svein Bakke (fra v.) sammen med sønnen Eirik, og agent Rune Hauge, da spilleren ble klar for Brann i 2006. Foto: Oddmund Lunde
VED SØNNENS SIDE: Her er Svein Bakke (fra v.) sammen med sønnen Eirik, og agent Rune Hauge, da spilleren ble klar for Brann i 2006. Foto: Oddmund Lunde Vis mer

- Det viktigste for Svein var å få bidra for klubben, sier Mo og omtaller Svein Bakke som en god og lun person.

- Vi skjønner nok ikke konsekvensene av dette enda. Men vårt oppdrag er å ta med oss Svein videre, for Svein var Sogndal. Vi ønsker at Svein skal være med oss i tankene, og så skal vi selvfølgelig være der for familien, sier omdømmelederen.

- Svein var stjerna Hallén bet seg tidlig merke i Svein Bakkes evne til å komme seg ut av vanskelige situasjoner som måtte oppstå på banen.

- Han var sånn også som leder. Han greide å takle ting da de sto på som verst. Vi andre kunne nesten være irriterte fordi vi ikke var bedre forberedt, men Svein var utrolig flink til å takle presset i slike situasjoner. I tillegg var han en likandes kar, sier Hallén til Dagbladet.

- Alle i Sogndal hadde et forhold til Svein. Han stoppet opp og snakket med folk, og var opptatt  av mennesker.

Snakket om baner - ikke penger - Hva har han betydd for deg som fotballeder?

- Mye. Allerede før jeg ble daglig leder tok Svein meg med på flere viktige møter, og det var han som introduserte meg for Norsk Toppfotball, og sa det var viktig å bidra der. Han satt alltid på de viktige bordene der de store tingene ble diskutert, illustrerer han.

- Svein var helt tydelig opptatt av sportens utvikling. Der andre snakket om cash flow og økonomisk maksimering, snakket han om bedre treningsforhold. Han var da også sentral i opprettelsen av La Manga, påpeker Hallén.

Vil bære med seg minnet - Hvordan bør Sogndal som klubb og sted ta vare på minnet etter Svein Bakke?


- Det tror jeg vi alle kommer til å ta vare på: Alle vil bære med seg det han sto for, den varmen han delte. Det er det vi først og fremst tenker på i dag, og ikke de materialistiske minnene, sier Hallén, og legger til:

- Men Svein Bakke pryder mange vegger i Sogndal allerede.

I SORG: - Svein var stjerna, sier Yngve Hallén. Foto: Hans Arne Vedlog
I SORG: - Svein var stjerna, sier Yngve Hallén. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media