Hallén har bestemt seg: Ønsker to nye år som fotballpresident

Og freder Høgmo i samme slengen.

VIL MER:  Yngve Hallén har nylig gitt valgkomiteen i Norges Fotballforbund beskjed om at han er motivert til å fortsette. Foto: Bjørn Langsem
VIL MER: Yngve Hallén har nylig gitt valgkomiteen i Norges Fotballforbund beskjed om at han er motivert til å fortsette. Foto: Bjørn LangsemVis mer

SOFIA (Dagbladet:) Når fotballtinget arrangeres våren 2016, har Yngve Hallén (48) sittet som fotballpresident i seks år. Går det som han ønsker, stopper det ikke der. For Hallén ønsker to nye år på toppen av pyramiden. Minst.

- Jeg kan bekrefte at jeg har en god dialog med Marianne (Brynildsen, leder for NFFs valgkomité), og at jeg har gjort det klart for henne at jeg ønsker å fortsette å gjøre en jobb for norsk fotball, sier fotballpresidenten til Dagbladet.

- Og da mener du ikke at du skal bli materialforvalter for landslaget?

- Hehe. Det kunne vært interessant det også.

Få motkandidater Det var i 2010 at Hallén, som tidligere blant annet har vært journalist, lokalpolitiker for Arbeiderpartiet og mangeårig fotballeder i Sogndal, første gang stilte til valg som fotballpresident. Åra som har gått har bydd på mange tøffe mediestormer, blant annet som følge av Drillo-avskjed, styrekrangler, TV-avtaler og Blatter-håndtering. Samtidig har NFFs økonomiske vekst vært betydelig - og breddefotballen står fortsatt sterkere enn det meste i norsk idrett.

Det er et halvt år til forbundstinget avholdes, så det er tidlig å fastslå at Hallén vil bli valgt som fotballpresident. Samtidig: Det er vrient å finne noen åpenbare motkandidater pr. dags dato.

- Hva har vært utslagsgivende for at du vil fortsette?

- Det har med prosjektet vi jobber med å gjøre. Og jo lengre tid du går ut i perioden, desto mer tøff må du være med deg selv for å finne ut om du ønsker å gå videre. Jeg mener det finnes en klar linje i det vi driver med. Men du skal være motivert, og du skal kunne tilføre noe. Hvis ikke bør du ikke fortsette.

- Har du vært i tvil?

- Tvilen har først og fremst vært knyttet til at jeg er bosatt i Sogndal, at familien bor der, og det engasjementet jeg har der - både med familien og ellers. Så jeg har hørt hva de tenker.

- Er det blitt enklere å håndtere vanskelige saker?

- Ikke bare enklere - man lærer jo også. Av ting en gjør feil.

Forventet FIFA-fall Hallén har mange ganger innrømmet at håndteringen av Drillos avskjed ikke var bra. Når det gjelder den nåværende landslagssjefen, som vil bli like fredet som en elg i høstnatur om det blir tap mot Bulgaria på torsdag, sier Hallén dette:

- Vi kan gjerne snakke om statistikken på de 19 kampene (Høgmo har fire seirer på sine totalt 19 oppgjør, journ. anm.). En del av prosjektet var å møte tøff motstand, så vi var klar over at det kunne bli et fall på FIFA-rankingen. Men det er kvalifiseringen vi er mest opptatt av, sier fotballpresidenten.

- Og det er ikke i tvil om at vi er bedre rustet til denne kampen, fordi mange spillerne har fått erfaring fra internasjonale kamper. Det betyr noe for oss at vi nå har to lag i Europa League, for eksempel. Jeg merker at de involverte spillerne fra Molde og Rosenborg har mer selvtillit enn før. Derfor bør vi ha gode sjanser mot Bulgaria.

Freder Høgmo - Kan vi leve med å bli nummer fire i gruppa?

- Vi er nødt til å leve med det, sier fotballpresidenten - og legger til:

- Men vi lever ikke komfortabelt med det.

- Det kan få konsekvenser?

- Per-Mathias har 100 prosent tillit uavhengig av resultatet mot Bulgaria. Det gjelder selv om vi skulle bli nummer fire i gruppa.

- Så han er landslagssjef også i januar 2016?

- Han er nødt til å ha et ord med i laget selv. Even (Pellerud, kvinnelandslagssjef inntil nylig) hadde også 100 prosent tillit - til han kom og sa at han trodde vi ville få bedre resultater med et skifte. Men når jeg sier at han skal lede landslaget også framover, så handler det om at vi ser det lange løpet i det Per-Mathias har igangsatt, sier Hallén.

På onsdagens pressekonferanse i Sofia sa for øvrig også Per-Mathias Høgmo selv at han var sikker på at han kom til å få fortsette i jobben, selv om Norge skulle ende tredje sist i gruppa.

Er blitt tryggere - For egen del: Opplever du at de siste par åra har vært mindre turbulent?

- Det er ofte enkeltsaker som gjør at det blir turbulent. Og enkeltsaker kan du dra med deg over tid. Så det stemmer nok, sier Yngve Hallén til Dagbladet.

- Er det noen grunn til at det er blitt sånn - har det noe med lederskapet å gjøre?

- Det er alltid mest endringer i begynnelsen - og det er alltid mest forventninger i begynnelsen. Større grunnlag for at noen blir skuffet. Også blir du jo selvsagt tryggere når du har sittet en stund.

- Hadde det vært verre for deg å fortsette som fotballpresident om du også hadde fått plassene i idrettsstyret og UEFA-styret, slik du ønsket?

- Det tror jeg ikke. Men det ville jo vært med i vurderingene, sier Hallén.

- Forventer du at det blir motkandidater på tinget neste vår?

- Det må du spørre valgkomiteen om - eller andre. Jeg har sagt til Marianne at jeg er motivert for å være med norsk fotball videre. Og jeg er glad for at vi har tradisjon i NFF for at valgkomiteen gjennom flere måneder er tett på de som sitter i vervene. Vi i forbundsstyret har hatt flere møter med dem i hele perioden, sier Hallén.