Hallén på frierferd: Ønsker plass i UEFAs øverste organ

To nordmenn ved Platinis bord?

EUROPA RUNDT: Norges fotballpresident Yngve Hallén reiser mye i vinter - i håp om at han i mars velges inn i UEFA-styret. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
EUROPA RUNDT: Norges fotballpresident Yngve Hallén reiser mye i vinter - i håp om at han i mars velges inn i UEFA-styret. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

GARDERMOEN (Dagbladet): Hvis fotballpresident Yngve Hallén lykkes med vinterens valgkamp, vil Norge havne i en unik maktposisjon i det europeiske fotballforbundet: Ingen andre nasjoner har avlet fram to medlemmer til det 17 personer store styret.

- Klart det er veldig spennende, sier Hallén til Dagbladet.

Fra før er tidligere generalsekretær i Norges Fotballforbund, Karen Espelund, oppnevnt som kvinnefotballens medlem av UEFAs høyeste organ.

Åtte skal velges I går dro Hallén nok en gang på reise. Denne gang til Slovenia. Fra før har han snakket med en rekke av Europas fotballforbund, og slike reiser vil det bli mange av fram til UEFA-kongressen i mars. Da skal åtte av posisjonene i UEFAs styre - eller eksekutivkomité, som er organets formelle navn - opp til valg.

Det er fortsatt uklart hvem av de nåværende medlemmene som ønsker gjenvalg, og først på fredag går nominasjonsfristen ut. Halléns kandidatur ble endelig spikret da Norges Fotballforbunds styre hadde sitt første møte for året på Ullevaal Stadion forrige uke.

- Tror du at du lykkes?

- Det gjenstår å se, sier Hallén.

- Men tilbakemeldingene vi får er gode. Og hvis det ikke hadde vært muligheter for å lykkes med dette, hadde vi ikke prioritert den jobben vi nå gjør. Men når vi ser det er en mulighet, så prioriterer vi den.

- Har du snakket med Michel Platini?

- Ja, jeg har vært åpen med Platini om kandidaturet.

- Hva sa han?

- Platini vet når han skal være forsiktig i sånne sammenhenger, svarer Hallén.

Espelund oppnevnt Norges tidligere fotballpresident Per Ravn Omdal satt i UEFA-styret fra 1992 til 2009. I 2012 oppnevnte det samme styret Karen Espelund som et fullverdig medlem, som representant for UEFAs kvinnefotballkomité, på toppen av de 16 medlemmene som allerede var valgt inn.

Ingen nasjon kan ha mer enn én valgt representant i styret, men siden Espelund ikke er valgt på tradisjonelt vis, kan Norge ende opp med to etter kongressen i mars. Da med Espelund som oppnevnt representant for europeisk kvinnefotball, mens Hallén vil representere Norges Fotballforbund.

Mange Øst-Europa-besøk Hallén har allerede snakket om sitt kandidatur med de nordiske landene. Han har vært i Ungarn og gjort det samme for østeuropeiske stater, han har vært i St. Petersburg for å lufte tanken med en rekke UEFA-medlemmer som var samlet der, og i går dro han altså til Slovenia.

- Er det noen av de mektige nasjonene som er viktige å få skulderklapp fra?

- Vi har tradisjonelt et viktig samarbeid mot de britiske forbundene. Det vil vi prioritere. Vi ønsker også å snakke med Tyskland, Nederland og Italia - nasjoner som vi lenge har samarbeidet bra med, sier Hallén.

- Hvor mange land vil du besøke de neste ukene?

- Jeg vet ikke. Men jeg besøker ganske mange. Og jeg prøver å finne arenaer der jeg treffer flere på en gang.

Vil bygge bro Norske fotballedere besitter allerede en rekke fotballverv utenfor landets grenser.

- Å bidra internasjonalt er prioritert for oss, sier fotballpresidenten.

Hvis han blir valgt inn, vil Hallén jobbe for å styrke forholdet mellom øst og vest i Fotball-Europa, og han vil jobbe for å kjempe for de verdiene Norge er mest respektert for i det internasjonale fotballfamilien: kvinne- og breddefotballen.

Lurer du på hvor stor reell makt organet har? Dagbladet har sett på tildelingen av kamper under det felleseuropeiske sluttspillet i EM 2020. Av nasjonene som søkte om å få arrangere oppgjør, var det Spania, England, Italia, Nederland, Tyskland, Russland, Romania, Danmark, Sverige og Wales som oppfylte kravene.

De to eneste nasjonene som fikk nei, Sverige og Wales, var også de to eneste nasjonene som ikke hadde medlemmer i UEFA-styret.

- Gode relasjoner betyr mye. Det var jo også viktig for oss da vi fikk supercupfinalen til Lerkendal. Vi føler det er svært viktig for oss å være til stede, sier Hallén.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer