Halshogd Ballack og maskot-Fritzl

Polske aviser med smakløs EM-oppladning.

(Dagbladet.no): Søndag møtes naborivalene Polen og Tyskland til lagenes første EM-kamp.

Å påstå at tyskerne går inn i oppgjøret som store favoritter, er ingen overdrivelse. Om forstyrrelse av Tysklands oppladning er forklaringen på polsk presses intensjoner bak ivrig bruk av fotomanipulasjoner vites ikke.

Likevel spares det ikke på virkemidlene som tas i bruk, i det mange vil karakterisere som smakløse angrep på Michael Ballack og co.

Med andre ord sitter nok latteren løsest i redaksjonslokalene til polske aviser som Super Extra.

Søppel

En som definitivt ikke synes innfallende er det spor festlige, er Polens landslagssjef Leo Beenhakker.

- Dette er søppel, og det viser at verden er full av syke mennesker. Jeg tar fullstendig avstand fra dette, understreker nederlandske Beenhakker ifølge Bild.de.

«Søppelet» Beenhakker refererer til, er en avisforside fra Super Extra hvor den polske landslagssjefen står med de avhogde hodene til henholdsvis trenerkollega Joachim Löw og tyskernes kaptein Michael Ballack.

TYSK OVERTAK: Tyskland slo Polen i gruppespillet under VM i 2006. Også i år må tyskerne sies å være favoritter foran møtet med polakkene på søndag i Klagenfurt. Polske aviser maner til krig, men ikke på spesielt smakfullt vis. Foto: Reuters/Scanpix
TYSK OVERTAK: Tyskland slo Polen i gruppespillet under VM i 2006. Også i år må tyskerne sies å være favoritter foran møtet med polakkene på søndag i Klagenfurt. Polske aviser maner til krig, men ikke på spesielt smakfullt vis. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Overskriften utbasunerer det allerede eksplisitte budskapet med overskriften «Bring oss hodene deres, Leo».

Massakre

Det er imidlertid ikke bare Super Extra som har latt de kreative kreftene få fritt spillerom i Photoshop. Også avisen Fakt bringer krigsretorikk på banen, og kommer med følgende oppfordring til Beenhakker:

«Leo, gjenta Grunwald».

Referansen henspiller på slaget ved Grunwald i 1410, hvor den polsk-litauiske hæren nedkjempet tyske riddere.

Maskot-Fritzl

Tyske forsøk på satire glimrer heller ikke med sitt fravær. Publikasjonen Titanic har som mange andre fått med seg hva som har foregått i den østerriske byen Amstetten, og lanserer Josef Fritzl som EM-maskot.

Å påstå at Titanic også er et stykke unna satireblinkens senter, er nok ingen overdrivelse.

Halshogd Ballack og maskot-Fritzl
MANER TIL MASSAKRE: Avisen Fakt oppfordrer til å gjenta bedriftene fra slaget ved Grunwald i 1410 da den polsk-litauiske hær beseiret tyske riddere.
LANSERT SOM EM-MASKOT: Det spørs om latteren sitter løst andre steder enn i redaksjonslokalene til den tyske satireavisen Titanic som lanserte Josef Fritzl som EM-maskot i en bildemanipulasjon.
HALSHOGD: Leo Beenhakker synes det er ubehagelig