DØD: Tidligere skiskytter Halvard Hanevold er død. Han døde i sitt hjem på Borgen i Asker tirsdag morgen. Klipp: Madeleine Liereng. Foto: Pedersen, Lillegård, Langsem og Folvik / Dagbladet og NTB Scanpix Vis mer

Halvard Hanevold er død

49 år gammel.

Publisert

Det er Budstikka som melder at tidligere skiskytter Halvard Hanevold er død. Han døde i sitt hjem på Borgen i Asker tirsdag morgen.

Halvard Hanevold tok blant annet tre OL-gull - ett individuelt - og fem VM-gull (ett individuelt) gjennom karrieren. Han vant også ni ganger i verdenscupen.

Etter at han la opp som skiskytter i 2010, har han blant annet vært trofast ekspertkommentator i NRK. Han har også reist rundt og holdt foredrag.

Han etterlater seg kone og to barn.

Enestående

Ola Lunde har i en årrekke kommentert skiskyting hos NRK. Han var rystet da han snakket med Dagbladet tirsdag kveld.

- Det er helt forferdelig tragisk. Han var med oss i NRK nå i helga i forbindelse med Fourcades løp nede i Frankrike, så dette kom som et forferdelig sjokk, sier Lunde til Dagbladet.

- Jeg vet ingen verdens ting før jeg fikk beskjeden nå nylig, fortsetter Lunde, som sier at han er litt tom for ord.

DØDE: Disse kjente personene har gått bort så langt i år. Vis mer

Han opplevde Hanevold både som utøver og som kollega.

- Som utøver er han den mest dedikerte jeg har sett. Han hadde ikke noe voldsomt skytetalent, men det er ingen som har jobbet bedre enn han, og det er nok derfor han ble olympisk mester også, sier han.

I NRK har Hanevold vært en enestående ekspert, mener Lunde.

- Jeg har jobbet med ham siden han la opp, og det har vært veldig bra og klart å ta ekspertrollen godt. Han var dedikert og kjente sporten bedre enn alle andre.

- Ufattelig

Selv etter at han la opp fortsatte Hallvard Hanevold å prege skiskytter-sendingene til NRK, der han jobbet som ekspert.

- Det er en ufattelig melding å få. Uforståelig. Jeg tenker selvsagt på familien, først og fremst. Han var en svært viktig mann for både oss i sporten og for skiskyttersporten, sier sportsredaktør i NRK, Egil Sundvor til Dagbladet.

Han beskriver Hanevold som en varm, fin, dyktig, profesjonell og kunnskapsrik mann.

Halvard Hanevold

* Født: 3. desember 1969 i Asker

* OL-vinner i skiskyting

* Vant tre OL-gull: 20 kilometer i Nagano i 1998, stafett i Salt Lake City i 2002 og stafett. Tok i tillegg to sølv og én bronse

* Har totalt tatt 16 VM-medaljer i skiskyting, fem av dem gull

* Tok ni seire i verdenscupen

* Jobbet etter karrieren blant annet som NRK-ekspert

* Utdannet som sivilingeniør

* Hanevold døde i sin bolig i Asker tirsdag morgen

* Etterlater seg kone og to barn

- Han ble satt stor pris på, både å jobbe sammen med og være sammen med. Han har vært en av våre mest folkekjære skiskyttere og han har en plass i det norske folk gjennom sine prestasjoner, sier Sundvor.

Den største triumfen

Hanevolds største triumf kom i OL i Nagano i 1998. Da vant han OL-gull med 5,4 sekunder i en intens sekundstrid med italienske Pieralberto Carrera.

- Det er det råeste jeg har gjort. Den største opplevelsen jeg har hatt noen gang. Det var en surrealistisk følelse, og etterpå var det «helt Texas». Det var 5.4 sekunder som endret livet mitt for alltid, sa Hanevold i et større intervju med Dagbladet i 2014.

DET FØRSTE GULLET: Hanevold i 1998. Foto: Jon Eeg NTB Plus / SCANPIX
DET FØRSTE GULLET: Hanevold i 1998. Foto: Jon Eeg NTB Plus / SCANPIX Vis mer

For OL-gullet i Nagano ble ikke bare startskuddet for en eventyrlig idrettskarriere, men la også grunnlaget for det som skulle skje etter at konkurranselivet med ski på beina og gevær på ryggen ble avsluttet i 2010.

Dagbladet kommer med mer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer