Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Halve verdenseliten har astma

Skitoppene kjemper mot eget slim.

Mellom 40 og 50 prosent av verdens beste skiløpere må ha astmamedisin for å fungere i trening og konkurranser. De kjemper en kamp mot sitt eget slim.

- Det er for mange av løpere innen langrenn og skiskyting som har fått astma. Opp mot 40 prosent av løperne på de beste lagene er plaget av astma i forbindelse med idretten, sier landslagslege Kai Håkon Carlsen til Adresseavisen.

Professoren jobber til daglig ved Voksenkollen astma- og allergisenter. Astmaen utvikles av kombinasjonen kald luft og trening/konkurranser.

Det er først og fremst de aller beste skiløperne som har utviklet astma gjennom mange år med trening ute i kulda. Men også de unge er utsatt.

Ifølge Carlsen er det større sjanse for å bli rammet av astma jo lenger løperne driver idretten sin. Blant 20-åringene går de aller fleste fri, men hos løpere opp mot 30 år er tilfellene hyppigere.

Tor Arne Hetland er i sistnevnte kategori.

- Jeg husker første gangen doktoren reagerte. Det var på ei landslagssamling. Først løp guttene på elitelaget fra meg, så ble jeg tatt igjen av rekruttgutta og så begynte jentene å løpe forbi meg, forteller Hetland

Han har astma og etter grundige utredninger har han fått tilpasset medisin som fungerer godt. VM- og OL-vinneren tar både forebyggende og mer akutt medisin.

(©NTB)

KONGEN SLITER: Sprintkongen Tor Arne Hetland (midten) er en av mange skiløpere som sliter med astma.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media