NY OL-MEDALJE: Kristina Groves fra Canada gikk i natt inn til OL-bronse. Fra før har hun to medaljer fra Torino-OL- Foto: AFP
NY OL-MEDALJE: Kristina Groves fra Canada gikk i natt inn til OL-bronse. Fra før har hun to medaljer fra Torino-OL- Foto: AFPVis mer

Halvnorsk OL-medalje i natt

Kristina «fra Steinkjer» tok bronse.

||| (Dagbladet): Det har vært flere norske skuffelser enn triumfer så langt i OL - tross den sterke sølvmedaljen Emil Hegle Svendsen tok på gårsdagens skiskyttersprint.

En av de aller største nedturene så langt er Håvard Bøkkos 4. plass på 5000-meteren. Å bare ha tre foran seg er kanskje ikke noen katastrofe, men i OL er det bare medaljene som teller og Bøkko har kapasitet nok til en plass på pallen.

Maren Haugli nådde heller ikke opp på pallen i nattas 3000-meter, og endte på 8. plass. Kristina Groves kapret derimot tredjeplassen, og den medaljen må vi kunne kalle halvnorsk.

Steinkjer-morMoren til den kanadiske 33-åringen er nemlig fra Steinkjer, og Else Elden Groves satt i går på tribunen i Richmond Olympic Oval - også kalt Olympic Slowal, på grunn av den trege isen.

Men selv om isen har vært tung for de norske håpene så langt i lekene, var det bare en fornøyelse for Kristina Groves å gå rundene på hjemmebane. Hun gikk over mållinja drøyt to sekunder bak gullvinner Martina Sablikova (Tsjekkia) og 22 hundredeler bak sølvmedaljør Stephanie Beckert (Tyskland).

- Jeg ante ikke engang hvordan tidene mine var, men dette var det beste løpet jeg kunne håpet på. Dette er faktisk mer enn forventet. Jeg tenkte på forhånd at seks, sju, åtte jenter hadde en sjanse på medaljene - og jeg er heldig som klarte å få til dette løpet akkurat i dag. Det er helt utrolig, sier hun til Vancouver Sun.

Groves skal gå fire løp til i OL, men tør ikke tenke på om hun kan klatre enda høyere på pallen.

NORSK MOR: Kristina Groves har slekt i Steinkjer. Foto: AFP
NORSK MOR: Kristina Groves har slekt i Steinkjer. Foto: AFP Vis mer

- Jeg tenker ikke på gullmedaljer, jeg kan ikke tillate meg å tenke sånn foran et løp. Jeg tenker bare på det jeg skal prestere og lar meg deretter bli inspirert av omgivelsene rundt meg, forteller 33-åringen.

Lovende langrennsløperOg i et OL på hjemmebane er det nok å bli inspirert av. Som et publikum som maner henne fram for hvert eneste skjær.

- Jeg fikk gåsehud. Jeg har aldri hørt et slikt publikum i Canada før. Jeg har hørt så mye tilskuerlyd tidligere, men aldri i Canada.

Kristina Groves ble født i Ottawa og bor i den gamle OL-byen Calgary. Hun er en rutinert løper med et velfylt premieskap. Hun tok to sølv i 2006-OL og har tre VM-gull, fire VM-sølv og ti VM-bronse.

At Kristina har norske gener er det ingen tvil om. Før hun begynte som skøyteløper 11 år gammel var hun en lovende langrennsløper ...