MER AV DETTE: I Joker-trøya vant Kristoffer Halvorsen Handzame Classic denne sesongen. I Team Sky er han nødt til å overbevise igjen om han skal fortjene å bli tatt ut til større oppgaver når det virkelig spisser seg til i klassikerne. FOTO: AFP PHOTO / Belga / DAVID STOCKMAN
MER AV DETTE: I Joker-trøya vant Kristoffer Halvorsen Handzame Classic denne sesongen. I Team Sky er han nødt til å overbevise igjen om han skal fortjene å bli tatt ut til større oppgaver når det virkelig spisser seg til i klassikerne. FOTO: AFP PHOTO / Belga / DAVID STOCKMANVis mer

Nordmann i Team Sky:

Halvorsen ikke garantert plass i Flandern eller Paris-Roubaix

Må overbevise Sky-ledelsen i mindre, belgiske ritt.

(procycling.no): Kristoffer Halvorsen hadde unnagjort to døgn på Mallorca i regi av Team Sky, da det smalt.

En lekkasje gjorde at Le Monde og The Guardian sto klare for å dytte nyheten ut om at urinprøven Chris Froome avleverte den 7. september innholdt grenseoverskridende mengder av stoffet salbutamol.

Det britiske laget kalte inn til et kort informasjonsmøte med rytterne kvelden i forveien. De neste dagene hadde et 50-talls journalister og fotografer rykket ut og beleiret fortauet utenfor Vanity Hotel Golf på den spanske ferieøya.

- Endret den situasjonen stemningen i laget på noe vis?

- Nei, jeg følte egentlig ikke det. Internt i laget var ting rolig og vi trente helt normalt. Det er klart at det eskalerte litt utenfor hotellet da det plutselig sto 50 journalister der. Mitt inntrykk er likevel at laget hadde god kontroll på det, forteller Kristoffer Halvorsen.

- Hva med Froome; hvordan tok han oppstyret?

- Det er alltid mye oppstyr rundt Team Sky, enten det dreier seg om positive og negative ting. For meg var det lærerikt å se hvordan Froome takler det og hvor flink han er i slike situasjoner. Det er en del av læringsprosessen når man er på et storlag, det også.

Til Australia med spurtansvar

Selv om 21-åringen fra Kristiansand verken var på Mallorca for å få medietrening eller diskutere salbutamolverdier, var det kanskje like greit at han fikk kjenne på kroppen telelinsene og kameralampene ble siktet mot ham og lagkameratene allerede nå.

I løpet av sykkelsesongen er det Team Sky-bussen, som noen med en velrettet slengbemerkning klarte å omdøpe til «Death Star», som er blant de største attraksjonene når publikum får vandre fritt i start- og målbyene.

DUKKER TROLIG OPP I AUSTRALIA: Den mektige Peter Sagan. FOTO: REUTERS/Christian Hartmann/File Photo
DUKKER TROLIG OPP I AUSTRALIA: Den mektige Peter Sagan. FOTO: REUTERS/Christian Hartmann/File Photo Vis mer

Når WorldTouren inntar sesongåpningen i Tour Down Under om 25 dager, er den 177 centimeter lange nordmannen plutselig en av hovedattraksjonene.

- Da blir det vel fort meg mot Caleb Ewan og Peter Sagan, og eventuelt de andre som måtte dukke opp, erkjenner Halvorsen.

- Dere har med Chris Lawless også, men det er i utgangspunktet deg opptrekket samles rundt?

- Ja, førsteprioritet er nok at det skal spurtes for meg. Det har i hvert fall hvert planen her nede. Chris går nok litt bedre i bakkene enn meg, han har i hvert fall gjort det her - men jeg er nok litt raskere enn ham. Vi får se det an litt og ta det dag for dag. Vi har med Egan Bernal også, som visst er i kjempeform og som får frie tøyler i bakkene, forteller nordmannen på vei ut mot flyplassen på Mallorca.

Foran WorldTour-debuten har han også med seg Salvatore Puccio, Lukasz Wisniowski, Jonathan Dibben og Owain Doull ut på tur.

- Jeg tror nok vi kommer til å ha et av de beste opptrekkene der nede.

Intensiverer treningen først på nyåret

Han forteller at det var en av de totalt åtte treningsdagene hvor det ble satt av tid til å øve på litt lagtempo og spurtopptrekk - men mesteparten av forberedelsene har foregått på møterommet.

Alt den 4. januar setter han seg på flyet mot Australia og får med det godt over én uke å akklimatisere seg til oppstyret og de vanligvis ekstreme temperaturene som venter på nyåret.

Norsk sportsdirektør tar Froome i forsvar: - Vet han ikke har gjort noe galt

- Når du fikk vite at du skulle Down Under, gjorde du noen endringer i treningen din da?

- Jeg fikk beskjed om det for tre-fire uker siden, og jeg har kjørt litt intervaller. Men det blir egentlig mye av det samme som jeg har gjort tidligere. Jeg har i hvert fall trent veldig godt siden slutten av oktober. I jula blir det ikke noe spesielt, så får jeg heller kjøre på litt ekstra når jeg kommer ned til Australia og ta noen økter med motopes der nede.

I det daglige er det fremdeles Kai Lexberg som står for oppfølgingen, mens det er Rod Ellingworth som har det overhengende ansvaret for treningsplanen og sesongopplegget.

Program fullt av klassikere

U23-verdensmesteren fra Doha er hentet til laget som spurter, men alle som har sett unggutten i aksjon under Nokere Koerse og Handzame Classic, vet at han også går greit på brostein og finner sin vei også når posisjonseringskampen blir intens.

Derfor er det vel så mye et klassikerprogram som blir designet for ham i det britiske storlaget.

- MÅ OVERBEVISE: Norske Gabriel Rasch er blant dem som bestemmer om Kristoffer Halvorsen blir å se under Flandern rundt og Paris-Roubaix neste år.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
- MÅ OVERBEVISE: Norske Gabriel Rasch er blant dem som bestemmer om Kristoffer Halvorsen blir å se under Flandern rundt og Paris-Roubaix neste år. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Etter Tour Down Under venter Cadel Evans Great Ocean Race. Deretter kan det bli en svipptur innom enten Algarve rundt eller Ruta del Sol, før han kastet hodestups ut i klassikerne.

- Han er i bruttotroppen (10 ryttere) foran alle klassikerne, klargjør sportsdirektør i Sky, Gabriel Rasch, overfor procycling.no.

- Mest sannsynlig står han over Het Nieuwsblad og kjører Kuurne, Nokere, Handzame og Gent-Wevelgem. Flandern rundt og Paris-Roubaix er det for tidlig å si noe om.

Altså må han vise at han har form og nivå inne før Sky bestemmer om de lar ham bryne seg på noen av de aller tøffeste endagsrittene som finnes i løpet av sykkelvåren.

I mars blir det trolig også et gjensyn med Mallorca, mens noen av lagkameratene gyver løs på Paris-Nice eller Tirreno-Adriatico.

Imponert av Sky-logistikken

Tidligere i høst flyttet han til Girona for å optimalisere treningsforholdene også om høsten. Etter oppholdet på Mallorca reiser han nå hjem til Sørlandet med alvorlig tidsnød i julegavehandelen.

- Jeg har alt en avtale med mamma, så vi skal ta en runde på onsdag, sier han og ler.

- Det blir kanskje Sky-drakter under juletreet i år?

- Nei, da tror jeg nok de hadde blitt litt skuffet. Jeg kunne ha gjort det, for jeg har en hel trillekoffert full av utstyr med meg hjem, og har sikkert 30-35 drakter allerede.

Han legger ikke skjul på at forventningene han hadde til utstyret og støtteapparatet rundt det Rupert Murdoch-støttede laget har innfridd - og mer til.

- Jeg hadde det bra i Joker, og hadde ingenting å klage på der. Men dette er noe helt annet, og jeg ser ingen grunn til å legge skjul på det. Sånn er det når man tar et steg opp og kommer seg ut i WorldTouren. Vi har en av de beste syklene som finnes, og de beste hjulene. Trøyer, hjelmer og drakter er det beste som er å få tak i. Det er veldig deilig at det sånn, selv om det er rytteren på sykkelen som skal vinne og krysse målstreken først. I moderne sykling handler det om å ha «marginal gains» på din side, og der er Team Sky verdensledende.

- Som spurter, blir det gjort noen spesialtilpasninger for deg når det gjelder utstyret?

- Jeg har fått stem, styre og sete stilt inn akkurat på millimeteren, så du får det helt slik du vil ha det. Jeg vet ikke om det custom, eller hva det er for noe, men vi har alt jobbet litt med sittestilling og brukt noen forskjellige «dingser» på sykkelen for å finne ut hva som er mest aerodynamisk med tanke på spurten. Vi prøver å finne det som er med komfortabelt og optimalt for meg, og heldigvis har jeg ikke fått beskjed om å endre altfor mye.

Derfor gikk han utkledd som juletre

- Vi har sett deg utkledd som juletre og, er den drakten en del av den nye Sky-kolleksjonen?

- Det dreide seg om en konkurranse der alle skal ikle seg «Christmas-jumper» eller noe som kan relateres til jula foran julemiddagen under samlingen. Den som har det dårligste kostymet må spise med en skin suit størrelse ekstra small, i stedet.

- Du tapte ikke den konkurransen, da?

- Nei, det var en spansk mekaniker som fikk ha på seg den andre drakta. Jeg skulle til massasje, så romkameraten min Michal Golas dro ut på å kjøpe effekter. Han kjøpte en sånn julegenser til seg selv, og sa ga han det juletreet til meg. Det var mange som hadde forberedt seg til denne tradisjonen, så det var mange bra kostymer ute og gikk, forteller Halvorsen.

Han dukket selv opp på et bilde som Michal Kwiatkowski la ut til sine godt over 100 000 følgere på Twitter.

Du kan se bildet av Kristoffer Halvorsen som juletre ved å trykke her!

Down Under-forberedelser på hytta

Etter en positiv opplevelse på Mallorca, gleder Halvorsen seg nå til å bryne seg på WorldTouren for sin nye arbeidsgiver på nyåret.

- Puccio og Wisniowski her erfaringen som trengs og er flinke på opptrekk. Doull og Dibben kjørte veldig mye sammen med (Elia Viviani) i fjor, så de vet hva det handler om. Jeg tror jeg kommer dit med et av de beste opptrekkene. Sky gjorde det bra der i fjor, så jeg gleder meg. Jeg vet at det er mitt første år og at nivået er høyt, men det viktigste er at man prøver. Om man blir nummer 1 eller 10 er helt det samme. Jeg føler jeg får en fin inngang til de første løpene og skal gjøre mitt aller beste, lover han.

- Har du fått med deg noen tips hjem for hvordan du skal overleve varmen i Adelaide?

- Jeg har faktisk fått beskjed om å sette meg i badstua når jeg kommer jeg, så da det blir forhåpentligvis noen dager på hytta. Jeg satser på at det hjelper litt, samtidig som jeg har ganske gode erfaringer med å prestere i varmen fra for eksempel i Qatar.​

PS: Resten av Kristoffer Halvorsens sesongplan blir lagt senere i sesongen.