Live-published photos and videos via Shootitlive

Sarpsborg til cupfinalen

Halvorsen tomålshelt da Sarpsborg ble klare for cupfinalen

Sarpsborg er klare for sin andre cupfinale på tre år.

  • Vålerenga - Sarpsborg 08 0-3 (0-1)

VALLE (Dagbladet): Sarpsborg fikk mye kritikk etter å ha spart mesteparten av startelleveren i bortekampen mot Tromsø søndag. Bare fire spillere fra den kampen startet i dag.

Om resultatet ikke ble helt som ønsket mot Tromsø, kan Sarpsborg-trener være godt fornøyd med prioriteringen etter kveldens oppgjør.

Sarpsborg-laget hadde krefter til overs og kunne til slutt juble for sin andre cupfinale på tre år.

Diatta i sentrum

Etter en åpning med høyt tempo, men lite sjanser å snakke om åpnet kampen seg da kvarteret var spilt.

Krepin Diatta fant for første gang åpent rom, men hans harde avslutning gikk utenfor målet til Kwarasey.

Halvveis i omgangen fikk Vålerenga sin første store mulighet. Lundström ble spilt flott gjennom etter et flott løp på høyresiden og kom seg helt ned til dødlinja. Foran mål plukket han ut Henrik Kjelsrud Johansen som fra elleve meter burde ha satt ballen i mål. I stedet ble det en tam avslutning rett på Anders Kristiansen.

Bare to minutter senere var det heller bortelaget som åpnet scoringene.

Amin Askar vant ballen høyt i banen, spilte Halvorsen som fant Mortensen inne i feltet. Foran mål ventet Krepin Diatta som enkelt pirket Mortensens avslutning over linja fra kort hold.

Diatta var involvert i det meste på Valle. Vålerengafansen ville se det røde da senegaleseren var litt for sent inne mot Christian Grindheim, men dommer Tore Hansen nøyde seg med gult.

- Det er et greit gult kort, istemte NRK-ekspert Tom Nordlie.

Ingen av lagenes trenere var helt fornøyd med eget lags prestasjon i den første omgangen og etterlyste det samme fra sine mannskap.

- Vi må tørre mer med ball, vi må være mer presise. Vi blir for lange og har for mange balltap, sa Geir Bakke til NRK i pausen.

- Vi har trua, men vi må tørre mer med kula og ha mer trøkk mot de, sa Ronny Deila.

Økte ledelsen

Vålerenga fikk ikke den åpningen de ønsket seg på sin nye stadion da Sarpsborg tok skalpen deres i debutkampen. Og det ble ikke bedre i det andre forsøket.

Etter et fint opprullet angrep slo Joachim Thomassen inn. Ballen fant sin vei helt over til Ole Jørgen Halvorsen, som dro en skuddfinte og elegant skrudde ballen i lengste hjørnet med venstrefoten.

TOMÅLSSCORER: Her skrur Ole Jørgen Halvorsen ballen elegant forbi Vålerenga-forsvaret og Adam Larsen Kwarasey. FOTO: Bjørn Langsem/Dagbladet.
TOMÅLSSCORER: Her skrur Ole Jørgen Halvorsen ballen elegant forbi Vålerenga-forsvaret og Adam Larsen Kwarasey. FOTO: Bjørn Langsem/Dagbladet. Vis mer

Ineffektive

Vålerenga hadde sine muligheter, igjen var det et innlegg fra Robert Lundström som skapte Vålerenga første store sjanse i omgangen. På bakre stolpe klarte imidlertid ikke Simen Juklerød å få avslutningen på mål

Samuel Fridjonsson var hjemmelagets mest skapende spiller og kom seg ofte inn i gode posisjoner i rommene foran og bak Sarpsborgforsvaret. Etter timen spilt fikk islendingen avsluttet fra skrått hold, men Anders Kristiansen var med på notene.

Vålerenga kastet innpå Fitim Azemi og Chidera Ejuke i jakten på redusering, og hovedstadsklubben klarte å skape et visst trykk på gjestene.

Henrik Kjelsrud Johansen kom til en ny farlig mulighet, men headingen på en corner gikk halvmeteren utenfor. Johansen var på mange måter et godt bilde på Vålerengas kamp som en helhet, spissen kom seg til mange gode muligheter, men avslutningene var for svake.

Vålerengas neste mulighet falt til Azemi, skuddet hans fra 16 meter gikk via Nicolai Poulsen og snek seg utenfor stolpen til en utspilt Kristiansen i Sarpsborg-målet.

Østfoldlaget klarte å ro av det verste Vålerengatrykket og var selv farlige på overganger det siste kvarteret.

Sarpsborg 08 søkte stadig Krepin Diatta i løpsdueller mot Jonathan Tollås Nation og etter 80 minutter fikk 18-åringen nok én mulighet, men denne gang gikk avslutningen rett i brystet på Kwarasey.

I det 89. minutt var Diatta igjen fri ute på venstresiden. Derfra spilte han Kenneth Zachariassen, som gikk overende i duell med Fridjonsson. Tore Hansen pekte resolutt på straffemerket.

Derfra gjorde Ole Jørgen Halvorsen ingen feil, fastsatte sluttresultatet til 3-0 og sendte sarpingene til Ullevål.

Sarpsborg 08 kunne juble foran de tilreisende supporterne, mens resten av de 8302 tilskuerne måtte reise hjem, vel vitende om at det Vålerenga har igjen å spille for er å unngå en kamp mot nedrykk på slutten av sesongen.