- Halvparten doper seg

Sveriges norske landslagssjef Magnar Dalen tror mange langrennsløpere unngikk fella Johann Mühlegg gikk i. Også Inggard Lereim tror mange dopere slapp unna.

Dalen var lettet da Mühlegg ble tatt, men tror ikke spansk-tyskeren er alene om å ha dopet seg i OL.

- Ikke alle juksere er blitt avslørt. Jeg tror en god del langrennsutøvere dessverre har kommet seg unna. Fra 10 til opp mot 50 prosent kan være dopet, sier Dalen til Aftenposten.

Dalen har tidligere vært sjefssmører for Norge. Han sier han tidlig forsto at flere gikk over evne i OL.

- Det er altfor mange som har gått for raskt, og på nivåer som de ikke tidligere har vært i nærheten av. Jeg vil sammenligne tremila i OL med 10 000 meter i friidrett, der vinneren slår verdensrekorden med 45 sekunder. Så utrolig var løpet til Johann Mühlegg, mener Dalen.

Han understreker at han verken mistenker norske eller svenske løpere, og vil ikke navngi de nasjonene han mistenker.

- Det ønsker jeg ikke å spekulere i. Men samtidig er jeg helt sikkert på at de svenske og norske langrennsløperne driver redelig. Ingen av forbundene tillater at enkeltindivider inngår personlige avtaler med tvilsomme medisinske eksperter, sier Dalen.

Da det ble avslørt at Mühleggs A-prøve var positiv natt til søndag krevde Dalen at 31-åringen skulle miste alle sine medaljer.

Det holder han fast på også nå.

- Det er viktig at ledere nå våger å kritisere IOC for det som skjer. Alle vil ha skiidrett der utøverne konkurrerer på lik linje. Slik er det dessverre ikke lenger, sier han.

Også Inggard Lereim, nestleder i FIS' medisinske komité, tror mange kom seg unna med doping i OL.

- Det er dypt beklagelig at det ikke ble gjennomført NESP- og EPO-test på alle medaljevinnerne. Fra IOC har jeg fått opplyst at det skyldtes kapasitetsmangel på laboratoriet, sier han til avisa.

(Dagbladet.no)

OL-FIASKO: OL ble ikke helt som Magnar Dalen og Per Elofsson hadde håpet. Foto: SCANPIX