Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Belgia-Frankrike: Spillere med afrikanske aner:

Halvparten i semifinalen har afrikansk bakgrunn: - Henger igjen fra kolonitida

Talentspeider Stig Torbjørnsen mener semifinalen viser det enorme potensialet som ligger i Afrika.

SEMIFINALE: Både Frankrike og Belgia har flere spillere med afrikansk opphav i deres respektive tropper. Her er Frankrike før kvartfinalen mot Uruguay. Foto: AP / Natacha Pisarenko
SEMIFINALE: Både Frankrike og Belgia har flere spillere med afrikansk opphav i deres respektive tropper. Her er Frankrike før kvartfinalen mot Uruguay. Foto: AP / Natacha Pisarenko Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen afrikanske land kom seg videre fra gruppespillet i årets VM. Det var første gang siden VM i 1982 at det skjedde.

Senegal var uheldig og røk ut på antall gule kort. Nigeria måtte gi tapt for Argentina i sluttminuttene i den siste gruppespillskampen. Marokko var gode, men måtte gi tapt i kamp med Spania og Portugal. Også Tunisia fikk det for tøft i gruppe med England og Belgia, mens Egypt var sjanseløse og tok null poeng.

- Kamerun gjorde et godt VM i 1990, men siden har det nesten ikke skjedd noe som helst. Det kommer fram mange spillere med et ekstremt talent, men dette er den tredje verden og nasjonene vil slite lenge, sier fotballspeider Stig Torbjørnsen til Dagbladet.

Når mesterskapet nå går inn i semifinalene, er det likevel en flust av spillere med afrikansk bakgrunn igjen i VM.

Halvparten

I semifinalen mellom Belgia og Frankrike har faktisk halvparten av spillerne afrikanske røtter.

Noen av spillerne er født i Afrika, mens den store majoriteten har foreldre med afrikansk opphav.

I tillegg til alle disse kunne faktisk Kevin De Bruyne spilt for Burundi, da moren hans har statsborgerskap i det afrikanske landet.

- Savner struktur

Stig Torbjørnsen er blant Norges mest anerkjente fotballspeidere og har lang erfaring med arbeid på det afrikanske kontinentet.

Eventyret startet tidlig på 2000-tallet, og siden har Torbjørnsen fått en rekke afrikanske spillere til norsk fotball. Speideren mener at det store antallet afrikanere på de to landslagene viser hva god organisasjon og fotballtradisjoner kan gjøre med spillere.

- Jeg tror at Afrika har et ekstremt potensial. Det de mangler er gode trenere, akademier og struktur, men de har ingen midler. Afrikanerne på Belgia og Frankrike er stort sett stort sett født og oppvokst der. Hadde de afrikanske landene hatt den samme strukturen, hadde de vært helt i toppsjiktet. Sånn verden er nå, må de til Europa for å utvikle seg, mener Torbjørnsen.

STOCKHOLM: Er det mulig for en nordmann å finne den ultimate VM-stemninga i Sverige? Vi tok turen til Stockholm da Sverige møtte England i kvartfinalen. Reporter: Trym Mogen. Video: Emilie Rydning Vis mer Vis mer

Tilfellet Kongo

Det er sammensatte årsaker til at mennesker fra vidt forskjellige etniske bakgrunner har endt opp på de samme landslagene. Både Frankrike og Belgia har ei fortid som koloniherrer, og folk fra en rekke afrikanske land har seinere endt opp i de to nasjonene.

Spesielt tydelig blir det med Kongo, som tidligere het Belgisk Kongo. Fem av Belgias landslagsspillere har kongolesiske aner.

- Det at så mange kommer fra Kongo, henger igjen fra kolonitida. Hvis man ser på belgisk seriefotball, er det veldig mange spillere fra Kongo. Jeg tror nesten alle på landslaget deres spiller i enten Belgia eller Frankrike, sier Torbjørnsen.

På Frankrike er det fire spillere som har røtter fra Kongo.

- Ikke vanskelig å hjelpe

Til tross for at de nå representerer Belgia og Frankrike, er det flere av spillerne som har et bevisst forhold til sitt afrikanske opphav. Vincent Kompanys far er fra Kongo og Manchester City-spilleren har engasjert seg i landet gjennom SOS-barnebyer.

- Lenge tenkte jeg bare på fotball, fotball, fotball, fotball, forteller han til deres hjemmeside.

- Det er virkelig ikke vanskelig å hjelpe i Afrika. Her kan du utrette mye med så lite som en euro. Jeg håper å se barna i Kongo le og være lykkelige så snart som mulig, sier Kompany.

Selv om en rekke av Belgias landslagsspillere har afrikanske røtter, opplever de fremdeles rasisme i hjemlandet. Det fortalte Romelu Lukaku, som har foreldre fra Kongo, til nettsida Players' Tribune tidligere i sommer.

- Jeg blir overrasket hvis det finnes en svart mann i Belgia som aldri har opplevd rasisme. Da er han den største løgneren jeg har møtt. Når jeg gjør det dårlig, hender det fremdeles at folk kaller meg en belgier med kongolesiske aner. Hvis det er slik de vil ha det, greit, men hevnen er søt.

- Kun Barthez

I Belgias startoppstilling mot Brasil i kvartfinalen hadde fem av spillerne afrikansk opphav.

Det samme antallet hadde Frankrike i deres kvartfinale mot Uruguay. Torbjørnsen er glad for at landene klarer å få med seg folk fra ulike samfunnslag og etnisiteter.

- Jeg er veldig for det, og taler alltid Afrikas sak. Det var vel en gang at Frankrike bare stilte med Fabien Barthez som var hvit. Det samme har vel Belgia gjort en gang også, forteller han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!