Halvt danske Dekkerhus vet hvordan Norge skal ta seg til finale

Risikerer husfreden.

HALVT DANSK: Halvt danske Cathrine Dekkerhus er klar på hvem Norge må stoppe skal det bli avansement mot Danmark. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
HALVT DANSK: Halvt danske Cathrine Dekkerhus er klar på hvem Norge må stoppe skal det bli avansement mot Danmark. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

KALMAR (Dagbladet): Cathrine Dekkerhus (20) er en av Norges fem mesterskapsdebutanter under EM i Sverige. På torsdag venter Danmark i semifinalen, en kamp som blir litt spesiell for henne.

Dekkerhus er halvt dansk, og sier til Dagbladet at hun kjenner godt til den danske fotballen.

- Ja moren min er dansk, så det blir nok litt fight der, men jeg tror fortsatt jeg får lov til å komme hjem selv om det skal bli finale, flirer hun.

Vanvittig lærerrikt Selv om Dekkerhus tidligere har vært med på ulike ungdomsmesterskap, er dette hennes første opptreden på den største internasjonale scenen. 20-åringen forteller at hun nyter hvert sekund av det.

- Det er kjempestort og vanvittig lærerrikt å være her som mesterskapsdebutant. Jeg har vært på U20-VM i Japan og EM i Italia tidligere så det er ikke helt nytt, men dette er noe annet. Profesjonaliteten sportslig og ikke minst interessen — det er kjempestas, sier hun.

Til daglig spiller Dekkerhus for de norske mesterne Stabæk med flere av de andre profilene på landslaget. Det er ikke mange utenlandske spillere på Bærums-laget, men en av dem er danske Katrine Pedersen.

Stort forbilde Pedersen er en av nøkkelspillerne på det danske landslaget og har vært det i en årrekke, med imponerende 208 landskamper. Dekkerhus er full av lovord om lagvenninnen.

BARE PEANUTS: Caroline Graham Hansen tror Danmark skal bli lettere å hamle opp med enn Frankrike. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
BARE PEANUTS: Caroline Graham Hansen tror Danmark skal bli lettere å hamle opp med enn Frankrike. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Hun er helt outstanding. Sånn jeg ser det er hun det som holder både Stabæk og det danske landslaget sammen. Hun er dronningen, ballfordeleren og helt sjef på alle måter. Man merker at hun har ekstremt mye erfaring, men alderen merkes ikke. Hun leverer bestandig, og er et stort forbilde, sier hun.

Stabæk-talentet er klar på at Pedersen er en av de som må stoppes om Norge skal ta seg til finale, men tror samtidig at Danmarks spillestil kan passe Norge godt.

- De er veldig glade i å trille mye ball akkurat som Spania, og det er noe vi vet hvordan vi skal håndtere. Likevel skal vi ikke avskrive dem — de var gode mot Frankrike, sier hun.

- Hun elsker å spille fotball Også to av de andre lagvenninnene til Dekkerhus i Stabæk, trekker frem 36 år gamle Pedersen som drivkraften i det danske laget. Caroline Graham Hansen tror at ekstraomgangene mot Frankrike kommer til å sitte i de danske beina i morgen kveld.

- Katrine Pedersen elsker å spille fotball. Hun er veldig glad i å ha ballen i beina og styre spillet, så det blir viktig for oss å stoppe henne. Men de har spilt 120 minutter så det bør bli gode kontringsmuligheter for oss. Den siste halvtimen der er seig, og i tillegg tror jeg vi klarte å holde bra på kreftene. Det blir spennende å se hvor mye krutt de har igjen, sier hun til Dagbladet.

Elise Thorsnes er først og fremst godt fornøyd med at Norge slipper å møte Frankrike i morgen, men sier til Dagbladet at Pedersen må stoppes om det skal bli finale.

SMERTE: Elise Thorsnes gir skryt til Danmarks kaptein Katrine Pedersen. Her får hun akupunkturbehandling under gårsdagens trening. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SMERTE: Elise Thorsnes gir skryt til Danmarks kaptein Katrine Pedersen. Her får hun akupunkturbehandling under gårsdagens trening. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Hun er en veldig dedikert og godt likt spiller, og har masse rutine. Hun er selve limet i laget, og det tror jeg hun er for Danmark også. Jeg sier ikke at vi skal ødelegge for henne, men hun er en såpass viktig spiller at vi ikke kan gi henne fritt spillerom.

SOM EN SOL: Landslagssjef Even pellerud var i godt lune på treningsfeltet i Kalmar i går. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SOM EN SOL: Landslagssjef Even pellerud var i godt lune på treningsfeltet i Kalmar i går. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer