GULL OG SØLV: Til Jakob og Henrik Ingebrigtsen på 5000 meter i friidretts-EM på Olympiastadion i Berlin lørdag kveld.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
GULL OG SØLV: Til Jakob og Henrik Ingebrigtsen på 5000 meter i friidretts-EM på Olympiastadion i Berlin lørdag kveld. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpixVis mer

Jakob Ingebrigtsen og Henrik Ingebrigtsen tok gull og sølv på 5000 meter

Halvveis sendte Jakob en helt spesiell beskjed til storebror. Så sjokkerte de konkurrentene

Halvveis i kveldens bragd startet brødreparet Ingebrigtsen et hardkjør. Før det startet, sendte Jakob en «high five» til storebroren. Slik forklarer han gesten.

BERLIN / OSLO (Dagbladet): Brødreparet Jakob og Henrik Ingebrigtsen sendte en klar beskjed til friidretts-Europa i kveld:

De er best. Og det kommer til å koste mye blod, svette og tårer å slå dem de nærmeste åra.

Så overlegne var de faktisk på kveldens 5000 meter. Det var taktisk briljant, og på de siste rundene var det ingen som matchet det norske brødreparets utholdenhet.

Og husk da at Filip Ingebrigtsen satt på tribunen på grunn av en skade.

- Gikk i fella

Fra tribunen meldte Filip at konkurrentene gikk rett i den norske fella, og at løpsopplegget passet den norske duoen perfekt.

Det fikk han rett i. At det norske brødreparet var fornøyd, kunne man se underveis i løpet. Da utøverne nærmet seg 2600 meter, begynte Henrik og Jakob å avansere i feltet.

Der og da skjedde det noe, som for utenforstående kan se litt merkelig ut.

Jakob ga storebror en high five.

Det er vanlig at løperne sender hverandre noen beskjeder underveis, men hva mente Jakob egentlig med gesten underveis?

Dagbladet spurte, og «The Ingebrigtsens» ga selvfølgelig svar:

- Jeg følte meg veldig sterk, og det har jo litt med psyken å gjøre. På det tidspunktet i løpet er det fort å tenke litt negativt. Da er det bare å skjerpe seg og tenke at dette skal vi vinne uansett. Ingen skal slå oss, forklarer Jakob.

For Jakob var det viktig å ha broren der underveis i løpet, og der og da forsøkte han å gi broren en energiboost før det virkelig hardkjøret startet. De var fornøyd med at feltet hadde holdt et gjennomsnittlig tempo fram til det punktet.

- Dette betyr mye, men det er noe ekstra å ha med storebroren sin på plassen bak, sier Jakob Ingebrigtsen.

- Jakob vinner på en så overbevisende måte. Han er i tet og springer bare i fra. Han har så kontroll. Det er så unikt, sier Henrik Ingebrigtsen.

Har mer inne

Til tross for at de parkerte konkurrentene i kveld, og at han selv løp inn til ny personlig rekord, mener 17 år gamle Jakob Ingebrigtsen at han hadde mer inne.

Åpningen på dagens 5000 meter gikk i et ganske bedagelig tempo.

- Hvis jeg får et løp der det går jevnt underveis, kan jeg løpe veldig mye fortere, sier Jakob Ingebrigtsen til norsk presse.

Han fortsetter:

- Jeg er sikker på meg selv og vet nøyaktig hva jeg er i stand til, men jeg vet ikke hva de andre føler. Det er den eneste usikkerheten. Jeg følte meg sterk og økte farten gradvis.

GULL OG SØLV: Jakob Ingebrigtsen sammen med Henrik Ingebrigtsen etter gull og sølv på kveldens 5000 meter. Foto: NTB Scanpix
GULL OG SØLV: Jakob Ingebrigtsen sammen med Henrik Ingebrigtsen etter gull og sølv på kveldens 5000 meter. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Slik var løpet

Den norske duoen lå plassert langt framme i feltet på de første rundene. Det ble sendt noen meldinger fra lillebror Jakob til storebror, som selvfølgelig løp med solbriller - som den eneste i feltet.

Det var spanske Abadia og franske Carvalho som byttet på å lede an feltet den første delen av kveldens 5000 meter.

Halvveis i løpet lå nesten hele feltet samlet. Da lå den norske duoen fortsatt langt framme. Da bestemte Julien Wanders seg for å gå til angrep. Farten økte, men etter 3400 meter hang fortsatt de fleste med.

Det var også da den norske duoen avanserte i feltet. Det ble nesten klabb og babb mellom duoen, men heldigvis gikk det bra, og med tre runder igjen lå yngstebror i tet.

Han skulle sette fart, med broren på slep.

Slik lå de også da den siste runden startet. Og da startet de sluttspurten. Plutselig hadde duoen flere meter ned til konkurrentene.

I den siste svingen var det Jakob som viste sin styrke. Han parkerte storebror.

Gull og sølv til Norge. Til Sandnes. Til et brødrepar. I et europamesterskap.