Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotballtinget 2018

Hamar IL gjør Edvartsen til fotballtingets spøkelse

Forslag om en frittstående dommerkomite og begrensninger av dommersjefens makt kan bli hete temaer på helgas fotballting. Trist at forslagsstilleren beskyldes for å løpe et klubbmedlems ærend.

LURER I KULISSENE: Det er ikke Svein-Erik Edvartsen og striden med Norges Fotballforbund som er motivasjonen bak Hamar Idrettslags tingforslag til endring og diskusjon rundt situasjonen i dommer-Norge. Det kan bare se sånn ut. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
LURER I KULISSENE: Det er ikke Svein-Erik Edvartsen og striden med Norges Fotballforbund som er motivasjonen bak Hamar Idrettslags tingforslag til endring og diskusjon rundt situasjonen i dommer-Norge. Det kan bare se sånn ut. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SVEIN-ERIK EDVARTSENS klubb, Hamar Idettslag, ønsker å forandre maktbalansen i norsk fotball og vil bruke fotballtinget til å motivere for forslag Norges Fotballforbunds styre har vendt ryggen til. Mens Edvartsen-saken er på vei til rettsmekling og fortsatt rir NFF som ei mare, er det mange som mener Hamar-klubben bruker forslagene til å tale Edvartsens sak.

TIMINGEN KAN SELVFØLGELIG diskuteres. I kjølvannet av den rivende konflikten mellom Edvartsen og NFF er den både god og dårlig. God fordi 2017 avslørte sider rundt dommersjefens enerådende makt absolutt verd å diskutere.

Dårlig fordi Svein-Erik Edvartsen, så lenge utspillene kommer fra Hamar IL, vil spøke over alle forslag som har med forandring og forskyving av makt i dommermiljøet å gjøre.

FOR HAMAR IL handler ikke dette om Svein-Erik Edvartsen eller den suspenderte dommerens bitre strid med NFF. For dem er dette en breddeklubbs opprør mot makta på Ullevaal Stadion. Uavhengig av person så de i fjor hva som kan skje når eksempelvis en dommersjef har tilnærmet uinnskrenket makt. Det ga dem et spark bak. Det fikk dem til å våkne. Og selv om forslagene selvfølgelig kan leses som fanden leser bibelen, for ikke å snakke om det man finner mellom linjene – antydninger til påstander om kameraderi og tilgodeseeing av personer i dommersjefens innerste krets, de som alltid står opp for makta når makta trenger (ber om) det – er diskusjonen verd å ta.

Det kan jo ikke være sånn at det alltid blir som dommersjefen sier fordi han sier det.

Det bør i hvert fall ikke være det.

PROFESJONALISERING AV TOPPDOMMERNE er en annen side ved dommerproblematikken Hamar IL ønsker diskutert. I England har man tatt det lange steget og dannet en egen toppdommerorganisasjon. Jeg tror det er veldig prematurt i Norge. Men at dommerne bør få en klageinstans slik at dommerjobben også kommer med noen rettigheter bør være varselskiltet alle på tinget ser i kjølvannet av Edvartsen-saken.

Mindre er det i 2018 knapt mulig å be om.

I FOTBALLENS TO største internasjonale organer, FIFA og UEFA, er politikerne kastet ut av dommerkomiteene. Hamar IL ber fotballtinget fatte et liknende vedtak. De ønsker at dommerkomiteen skal være et uavhengig og frittstående organ. Ikke et verktøy for fotballstyret. Hvilket betyr at ordningen med et styremedlem i dommerkomiteen, slik NFF-styrets medlemmer sitter i absolutt alle komiteer, også ønskes skrotet.

Den nåværende dommerkomiteen, som inntil søndagens avskjed fra visepresidentvervet ledes av Bjarne Berntsen, en fotballpolitiker uten dommerkompetanse, forteller meg at forslaget som HIL ønsker diskutert, i det minste bør diskuteres.

DET VIL GARANTERT føre med seg videre diskusjoner om hvorfor NFF-styret på død og liv må ha et styremedlem i alle fotballens komiteer. NFF er ikke lenger ei pølsebu, en liten organisasjon med en hånd til munn økonomi. NFF er et milliardkonsern. Så hvorfor kan ikke styret i størst mulig utstrekning nøye seg med å styre som best de kan, hvorfor denne gammeldagse tenkningen om makt og kontroll gjennom å sitte i absolutt alle komiteer.

FOR Å PROFESJONALISERE dommerne på de øverste nivåene ønsker Hamar IL også en diskusjon om organiseringen av toppdommerne. En egen organisasjon – Den profesjonelle toppdommergruppen (DPTG) – etter mal fra England og Premier League er de tredje forslaget. Også det godt tenkt i kjølvannet av underliggende gruff og alt som har gått galt i 2017.

Mens rettigheter og en klageinstans må være den neste selvfølgen i norsk fotball bør profesjonaliseringen av dommerne være et mål.

Som om det ikke er nok å gjøre som det er.​

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!