- Hamburger brukte EPO

Fransk avis melder om nye analyser.

Nye analyser av den danske sykkelrytteren Bo Hamburgers dopingprøver fra Tour de France i 1999, skal vise spor av det forbudte stoffet EPO.

Det skriver den franske avisen Journal du Dimanche i sin søndagsutgave. Tilsvarende spor skal ifølge avisen også være funnet i dopingprøvene til colombianske Jose Joachim Castelblanco og spanske Manuel Beltran.

Dermed trekkes flere navngitte ryttere inn i spekulasjonene som de siste ukene i første rekke har rammet Lance Armstrong.

Det er den franske sportsavisen LEquipe som i august hevdet å ha bevis for at Lance Armstrong benyttet EPO i forbindelse med sin første Tour de France-seier for seks år siden.

Benekter bruken

LEquipe har hevdet at seks av Armstrongs urinprøver fra rittet inneholdt spor av EPO. Det skal ha fremkommet da urinprøvene, som har vært nedfrosset siden 1999, ble analysert på nytt ved det nasjonale franske dopinglaboratoriet i fjor.

Tilsvarende analyser skal være gjort av flere prøver tilhørende andre syklister, men inntil søndagens oppslag i Journal du Dimanche var ingen navngitt.

Nå trekkes imidlertid danske Bo Hamburger inn i saken. Dansken ble også koblet til EPO-bruk i 2001 da urinprøven han avla i forbindelse med klassikeren Fleche Wallone viste for høye verdier.

Den gang ble han imidlertid frikjent av Det danske idrettsforbundet fordi bare én av to prøver viste verdier over den tillatte grensen.

Selv benektet Hamburger på det sterkeste å ha benyttet det forbudte stoffet.

Armstrongs hjelper

Nå kastes igjen dopingmistankene på dansken, som ikke fullførte Tour de France det aktuelle året. Han plasserte seg heller ikke blant de beste å på noen av etappene.

Det samme gjelder Castelblanco og Beltran, som også navngis av den franske avisen søndag.

Castelblanco, som syklet for spanske Kelme i 1999, ble til slutt nummer 37 sammenlagt. Beltran tilhørte Banesto-stallen og var hjelperytter for Alex Zülle. Heller ikke han passerte målgang i Paris.

De siste sesongene har han vært hjelpegutt for en annen av sykkelsportens aller største profiler gjennom tidene: Lance Armstrong. Den lille og klatresterke spanjolen med klengenavnet Trixi måtte også bryte årets Tour de France etter en stygg velt.

Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) har de siste ukene etterforsket dopingpåstandene rundt Armstrong uten å finne fellende bevis. Det er uklart om man ønsker å foreta seg noe med hensyn til de nye navnene som nå er kommet på bordet.

(ANB)