Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hamilton ba om å bli fratatt OL-gull

Angrende dopingsynder skrev brev til IOC.

ØDELAGT B-PRØVE: Tyler Hamilton (midten) avla en positiv dopingprøve etter temporittet han vant under OL i Aten i 2004. B-prøven var imidlertid ødelagt, og amerikaneren kunne dermed ikke diskvalifiseres. Foto: Laurent Rebours / AP Photo / NTB Scanpix
ØDELAGT B-PRØVE: Tyler Hamilton (midten) avla en positiv dopingprøve etter temporittet han vant under OL i Aten i 2004. B-prøven var imidlertid ødelagt, og amerikaneren kunne dermed ikke diskvalifiseres. Foto: Laurent Rebours / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Åtte år etter at han syklet inn til seier i det individuelle temporittet under OL i Aten, ble amerikanske Tyler Hamilton i dag fratatt gullmedaljen av Den internasjonale olympiske komité (IOC).

- Jeg kan meddele at vi har informert Tyler Hamilton om at han er diskvalifisert, og vi vil omfordele medaljene, sa IOK-talsmann Mark Adams etter et møte i disiplinærkommisjonen i London, ifølge NTB.

Hamilton avla en positiv dopingprøve etter gulløpet, men kunne ikke diskvalifiseres da B-prøven viste seg å ødelagt. Dermed kunne den heller ikke analyseres, og den daværende Phonak-rytteren gikk fri. Forklaringen hans den gangen var at det bodde en ufødt tvilling i kroppen hans, som produserte egne celler.

Ros fra IOC-presidenten Etter nye dopingavsløringer i 2009 la han opp, og bestemte seg samtidig for å ta et oppgjør med fortda. I fjor la han alle kort på bordet i et intervju reportasjemagasinet «60 Minutes» i fjor der han innrømmet å ha dopet seg gjennom store deler av karrieren.

Hamilton har allerede levert gullmedaljen tilbake til amerikanske idrettsmyndigheter, og det er også ham selv som har bedt IOC om å diskvalifisere ham og slette ham fra resultatlistene en gang for alle for å bøte på noe av den skaden han har påført sykkelsporten, skriver New York Daily Post, som har fått tilgang til et svarbrev fra IOC-president Jacques Rogge.

Der roser belgieren Hamilton for hans initiativ.

- Jeg setter veldig stor pris på at du uttrykker anger for å ha brukt prestasjonsfremmende midler, og at du håper, gjennom eksempelet du har satt og framtidige innsats, at dette vil avskrekke andre fra å bruke prestasjonsfremmende midler, skriver Rogge.

Diskvalifikasjonen av Hamilton betyr at russiske Vjatsjeslav Jekimov får gullet i posten, mens Bobby Julich rykker opp til sølvplass mens bronsen tilfaller australske Michael Rogers.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media