Hamilton overtok formel 1-ledelsen

Rosberg måtte bryte.

VANT: Lewis Hamilton vant Singapore Grand Prix, og tok samtidig over sammenlagtledelsen i VM-sammendraget. Foto: EPA/WALLACE WOON/NTB Scanpix
VANT: Lewis Hamilton vant Singapore Grand Prix, og tok samtidig over sammenlagtledelsen i VM-sammendraget. Foto: EPA/WALLACE WOON/NTB ScanpixVis mer

Lewis Hamilton styrte til seier i Singapores Grand Prix og overtok ledelsen i VM-sammendraget i formel 1 etter at lagkamerat Nico Rosberg måtte bryte tidlig.

- Alt er endret for meg nå. Jeg var ute etter en «ren» helg, og det fikk jeg, sa Hamilton, som leder sammenlagt for første gang siden mai.

Han sa at han regnet med en ny dobbeltseier til Mercedes, noe som ville betydd at Rosberg fortsatt ville vært foran.

- De ekstra poengene er en stor hjelp, sa han.

Ingenting gikk Rosbergs vei i kveldsløpet i 30 varmegrader i Singapore. Han ble felt av elektronisk svikt. Først stoppet bilen på oppvarmingsrunden, og han måtte starte løpet fra depot. Dermed hadde han 21 biler foran seg.

Utforbakke Det viste seg snart at han var sjanseløs i forsøket på å ta igjen det tapte. Rundetider fem sekunder svakere enn Hamiltons viste det. Etter 15 runder kjørte han i depot og parkerte bilen for dagen.

- Det var ikke engang en berg-og-dalbane. Det var bare utforbakke, sa han til BBC.

- Det var veldig frustrerende å kjøre bak der og se alle andre forsvinne unna. Jeg hadde ingen kraft. Jeg klarte så vidt å gire, og jeg hadde ikke engang alle girene.

Rosberg og hans mekanikere byttet rattet tre ganger på den siste halvtimen før løpet, uten at det løste problemet.

- Det handlet ikke om rattet, det var forbindelsen mellom rattet og bilen som ikke fungerte, forklarte han.

Klar seier Hamilton hadde beste startspor etter en tusendelsduell med Rosberg i kvalifiseringen. Bare 0,007 sekund skilte dem da. Med Rosberg ute av dansen styrte briten til klar seier søndag.

- Det er lang vei igjen til tittelen, så det blir ingen feiring, sa Hamilton etter sin 29. rundeseier i karrieren.

Firedobbel verdensmester Sebastian Vettel og hans Red Bull-lagkamerat Daniel Ricciardo fulgte på de nærmeste plassene. For Vettel var det den beste plasseringen så langt i år.

Rosberg hadde 22 poengs ledelse med seg til Singapore, men nå er Hamilton tre poeng foran ham. Fem løp står igjen, og kampen om VM-tittelen står mellom de to Mercedes-førerne.

Ricciardo er på tredjeplass 60 poeng bak Hamilton.

(NTB)