Hamilton vant Portugals Grand Prix

Lewis Hamilton gjorde en dristig forbikjøring av lagkamerat Valtteri Bottas på vei mot seier i Portugals Grand Prix. Dermed økte han ledelsen i VM-sammendraget.

FEIRET: Lewis Hamilton vant søndagens Portugal Grand Prix. Her jubler han sammen med lagkamerat Valtteri Bottas som ble nummer tre. Foto: NTB
FEIRET: Lewis Hamilton vant søndagens Portugal Grand Prix. Her jubler han sammen med lagkamerat Valtteri Bottas som ble nummer tre. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Briten tok sin 97. rundeseier i Formel 1 og tok et nytt steg på veien mot å bli den første med åtte VM-titler i motorsportens kongeklasse.

Han hadde bare nest beste startposisjon etter at Bottas slo ham med sju tusendels sekund i lørdagens kvalifisering, men han var i ledelse fra den 20. av de 66 rundene i Portimão.

Max Verstappen i Red Bull slet lenge bak Bottas, men passerte finnen ved hjelp av et raskt depotbesøk. Han greide aldri å legge press på Hamilton i seierskampen.

Nederlenderen så ut til å ha sikret et ekstrapoeng ved å notere løpets beste rundetid på aller siste runde, men bestetida ble underkjent fordi han hadde vært utenfor banen. Det poenget gikk i stedet til Bottas.

FIKK TUNG BESKJED: Max Verstappen fikk beskjed om at han mistet ektrapoeng etter Portugal Grand Prix.

Etter seier i to av tre løp topper Hamilton VM-sammendraget med 69 poeng, åtte foran Verstappen.

Neste løp er Spanias Grand Prix om ei uke.

Spår drama

Årets sesong er bare tre løp gammel, men det er tidlig blitt klart at Red Bull har stablet på plass en bil som kan kjempe om sammenlagttittelen.

De tette duellene har også ført til dramatikk. I sesongåpningen i Bahrain kjørte Verstappen forbi Hamilton på en av de siste rundene. Nederlenderen var på vei mot en overbevisende seier, men var langt utenfor kjørebanen i det avgjørende øyeblikket - og fikk beskjed om å bremse og slippe rivalen forbi igjen.

Under Italia Grand Prix fikk Red Bull-kjøreren sin revansj da han vant. De to kriget også fra start i forrige løp, og Verstappen presset Hamilton av banen:

Det var likevel et påstått «skulderdytt» etter kvalifiseringen som stjal oppmerksomheten.

Du kan se episoden her.

I etterkant av skulderdytten rykket Verstappens far ut og hevdet at episoden bare var en forsmak. Den tidligere formel 1-sjåføren spår dramatikk.

- Den skulderepisoden er et tegn på at vi får se noe helt spesielt i år. Ingen av dem vil vike frivillig, spesielt ikke når de kriger om tittelen. Det kommer til å bli intenst, uttalte Jos Verstappen til Autosport.

Den norske Formel 1-eksperten Atle Gulbrandsen tror at forholdet fortsatt er bra:

- Inntil videre er forholdet preget av gjensidig respekt. Men av erfaring så blir det fort gnisninger hvis det blir kamp om titler. Jeg ser ikke bort fra at det blir en og annen melding utenfor banen. For sporten er en kamp om VM-tittelen det beste som kan skje, sier han til Dagbladet før dagens løp.

- Hva tenker du om episoden i Italia?

- Du merker at det er litt spenning. Det er to kompromissløse vinnertyper. Ingen av dem liker å tape, forklarer Gulbrandsen.

Kan koke over

Red Bull-sjefen Christian Horner ble fredag intervjuet om forholdene mellom de to. Han var ikke opptatt av å slokke bålet, sitatene hans gjorde derimot at britiske medier skrev at det kunne koke over mellom de to.

- De to første løpene har vært jevne, og det er 21 løp igjen. Det ville ikke vært rart om det kom til å skje noe i løpet av en sesong, sier Horner til AP, gjengitt hos The Times.

V Sports Formel 1-ekspert Atle Gulbrandsen er sikker på at Hamilton og Verstappen nyter duellen:

- Det er de to beste sjåførene mentalt. Verstappen er bare 23 år, men viste fra han kom inn som 17-åring at han ikke har respekt for noen. Han kom inn som den yngste og oppførte seg som den eldste. Lewis Hamilton har en vanvittig erfaring.

- Men det er lenge siden han har vært i en situasjon som nå?

- Mercedes sier selv at Red Bull har overtaket, men jeg tror ikke at de mener det. Det er ikke gitt, og det kommer til å gå i bølger.

- Er det et maktskifte på gang?

- Per dags dato er jeg ikke der, men det kan skje ting. Det er ingen tvil om at Mercedes sin dominans ikke er som den var tidligere, sier Gulbrandsen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer