KANSKJE TIL HØSTEN?: Vegard Skogheim og HamKam-benken jublet etter seier i Hedmark-duellen mot Kongsvinger i 2009. I fjor ble de sjette best i Adeccoligaen. Kopierer de det i 2012, får de spille kvalifisering til Tippeligaen. Foto: ARNT E. FOLVIK
KANSKJE TIL HØSTEN?: Vegard Skogheim og HamKam-benken jublet etter seier i Hedmark-duellen mot Kongsvinger i 2009. I fjor ble de sjette best i Adeccoligaen. Kopierer de det i 2012, får de spille kvalifisering til Tippeligaen. Foto: ARNT E. FOLVIKVis mer

HamKam kunne spilt i Tippeligaen

... om Fotballtingets ferske kvalik-vedtak hadde vært regelen i fjor.

LILLESTRØM (Dagbladet):
Kvalifiseringsspillet mellom Tippeligaen og Adeccoligaen er tilbake. Vedtaket ble gjort på Fotballtinget på Lillestrøm nå i morgentimene, og gjelder allerede for den kommende sesongen.

161 av de 167 som stemte over saken, støttet Norges Fotballforbunds styre, som ønsker å endre fjorårets modell.

Upopulært i fjor
For i 2011 var det ingen kvalifisering mellom Tippeligaen og Adeccoligaen:

To lag, Start og Sarpsborg, rykket rett ned, Sandnes Ulf og Hønefoss gikk opp. Og det var det.

Ordningen har ikke vært populær, og det ble allerede i januar i år kjent at en bredt sammensatt komité - den såkalte seriekomiteen - ønsker å ta fram kvalifiseringsordningen igjen.

- Det vil gi en fantastisk spenning i Adeccoligaen, sa seriekomiteens leder, og nestleder i Norges Fotballforbunds styre, Einar Schultz i dag.

- Nå vil 10 av 16 lag i den divisjonen havne i en skjebnesvanger situasjon ved sesongslutt, la han til fra talerstolen, og siktet til at to får direkte opprykk, fire skal ut i kvalifisering, mens fire rykker ned til 2. divisjon.

HamKam ville fått kvalik-plass
Kvalifiseringsspillet vil foregå slik:

Nummer tre i Adeccoligaen (Sandefjord i 2011) vil spille hjemmekamp mot lag nummer seks (HamKam).

Samtidig spilles den andre «semifinalen» i Adecco-playoffen mellom lag nummer fire (Ranheim i fjor, ville spilt hjemme) og lag nummer fem (Bodø/Glimt).

Vinneren av de to kampene møtes til å kåre Adeccoligaens kvalifiseringslag. Det avgjøres i én kamp, på hjemmebanen til vinneren av lag 3 og lag 6.

Den som til slutt står igjen av disse fire, møter lag nummer 14 i Tippeligaen (Sogndal) i to kamper, hjemme og borte, for å kåre hvem som blir det siste laget som får spille i landets øverste divisjon.

- I helt spesielle tilfeller kan det bli nødvendig å avgjøre den siste kampen med ett oppgjør, da på nøytral bane, hvis terminlista ikke tillater annet, sa Einar Schultz.

Forslaget ble altså vedtatt. Seriekomiteen ønsker også - som Dagbladet avdekket i januar - å redusere antallet tippeligalag til 12. Men dette har aldri vært foreslått som sak for årets forbundsting.

- Seriekomiteen ber nå om at dette arbeidet prioriteres fram mot neste tingperiode, sier Schultz.

Kvalifisering mellom Toppseriens lag 11 og nummer to i 1. divisjon for kvinner, ble også gjeninnført i dag.

Branns forslag om å endre reglene for cupen, slik at NFF bestemmer hvem som har hjemmekamp i semifinalene, oppnådde derimot ikke 2/3 flertall i tinget. Dermed blir det fortsatt sånn at det laget som trekkes først ut av bollen, spiller hjemme.