HamKam rykker neppe ned

På Hamar mister ingen fatningen, skriver Otto Ulseth.

(Dagbladet.no): Jeg tør ikke garantere at det beste laget; Stabæk, blir seriemester. Men jeg har vanskeligheter med å se Hamkam rykke ned. Det har jeg i grunnen hatt lenge.

Det er vel bare på flatbygdene rundt Mjøsa  de ser på det som en selvfølge……

Det kan paradoksalt nok bli en avgjørende fordel for Hamarkameratene. I Norge er ingen avstand lenger enn fra Bergen til Hamar, og den avstanden er utelukkende i hedmarkingenes favør; jo lenger, jo bedre.

På Hedmark registreres ethvert fotballresultat, enhver tabellplassering med en stoisk ro.

Det skal mye mer til før folket der mister fatningen. Hamkam-patrioten som var på TV i går for å gi uttrykk for at han mente det beste nå kunne være et nedrykk, for å bygge seg opp nedenfra igjen, er en god representant for et meget nøkternt folkeslag.

Denne nøkternheten kan bli en avgjørende fordel for Hamkam i siste del av sesongen. Her er det liten risiko for at noen mister fatningen. De kommer neppe til å skifte ut assistent-treneren i serieinnspurten. De gjør antagelig som de alltid har gjort; de jobber ufortrødent videre.

Det er dessuten ingen andre som vet hvor ufarlig et nedrykk egentlig er.

På Hamar gjør de det enkelt; de kjemper for eliteseriekontrakten, men rykker ned om det gjelder - for de vet at verken et videre liv i toppen, eller et nedrykk, er så svært som det kan se ut som.

-RYKKER IKKE NED: Nøkternheten på Hamar kan bli avgjørendem fo overlevelsen i Tippeligaen, skriver Otto Ulseth. Foto: Geir Olsen/Scanpix
-RYKKER IKKE NED: Nøkternheten på Hamar kan bli avgjørendem fo overlevelsen i Tippeligaen, skriver Otto Ulseth. Foto: Geir Olsen/Scanpix Vis mer

De vet til og med bedre enn de fleste andre lag i serien hvordan det skal foregå. Det er trener Arne Erlandsen og sportslig leder Lars Tjærnås garantister for. De er oppfostret på god, gammeldags fremover-fotball. De vet at det handler om å spille ballen fortest mulig fremover.

Kan hende burde de bekymre seg mer for hvordan det skal foregå, men det viktigste er at de kjenner betydningen av tidsfaktoren; det haster med å angripe, helst mens motstanderen ennå ikke har begynt å forsvare seg, like etter at den selv har mistet ballen.

Denne hedmarske sinnsroen, kombinert med kunnskapen om hvordan spillet skal spilles, vil mest sannsynlig føre Hamar-laget inn på sikker grunn. Det ligger én annen faktor til grunn for denne for Hamkam så optimistiske spådom: de konkurrerer med Aalesund og Molde, to lag som setter sin ære inn på å spille ballen rundtomkring, to lag som i lange perioder spiller som om de leder 1-0, og det er bare to minutter igjen - samme hvordan stillinga er.

Hamarkameratene har vært årets hittil mest uheldige lag. Det er ingen lov som sier at uflaksen vil opphøre. Hamkam kan ikke gjøre annet enn å fortsette med sitt.

Jeg tror det vil holde til kvalifiseringsplass, minst.

HamKam rykker neppe ned