MÅTTE SE KAMPEN I REPRISE: Gro Hammerseng-Edin satt ikke oppe i natt, men sto opp tidlig for å se kampen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
MÅTTE SE KAMPEN I REPRISE: Gro Hammerseng-Edin satt ikke oppe i natt, men sto opp tidlig for å se kampen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Hammerseng-Edin: - Det norske håndballpublikummet er bortskjemte

Mener det norske tapet kan være sunt for sporten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Hele Norges håndballjenter tapte etter en thrillerkamp med ekstraomganger mot Russland i natt.

Kampen sendte Jevgenij Trefilov og hans jenter til finalen, mens Nora Mørk og resten av de norske jentene må ta til takke med bronsefinale mot Nederland.

I angrep fungerte mye for Norge. Men bakover i forsvar, slapp de russiske jentene gjennom gang på gang. Og i stedet for at Norge lå foran og styrte kampen, ble de det jagende laget, og lå bak med både ett og to mål i store deler av kampen.

Likevel, den tidligere landslagsstjerna Gro Hammerseng-Edin, mener de norske jentene så ut til å beholde en viss ro, selv om de måtte jage.

- De klarte å spille seg til skikkelig gode sjanser, og det siste de gjorde i kampen er en utrolig god mulighet, sier Hammerseng-Edin.

- Gjorde det ikke vanskelig nok

Bakspilleren har lagt opp på landslaget, men følger med jentene. Selv om hun ikke holdt seg oppe i natt for å se kampen, men så den klokka sju i dag tidlig.

- Jeg hadde fått melding av Marit (Malm Frafjord), men jeg kunne ikke åpne den før jeg hadde sett kampen.

Etter å ha gått gjennom kampen fredag morgen, mener hun problemet til Norge var at mens de selv scora bøttevis av mål, klarte de ikke forhindre Russland i å gjøre det samme.

- De klarte ikke gjøre det vanskelig nok. Begge lag har gode angrepsspillere, men ser man på det med forsvarsøyne, ble det der de tapte kampen. Etter fem straffer hadde Russland også bare scora ett på de mulighetene, og Norge hadde god redningsprosent. Men da de begynte å sette straffene, ble det for mange mål, sier Larvik-spilleren.

Totalt reddet Kari Grimsbø og Katrine Lunde 15 mål av 53 skudd. Men Hammerseng-Edin vil ikke legge all skyld over på de to meritterte spillerne.

- Jeg synes det er en del å jobbe med i forsvar. Ofte har det nok sett bedre ut fordi vi har gode keepere som står over gjennomsnittet godt i kampene. Men ja, i de kampene vi møter såpass gode lag som Russland som lykkes med mye, blir det en avgjørende faktor at målvaktene ikke redder.

- EN DEL Å JOBBE MED I FORSVAR: Gro Hammerseng mener de norske jentene har en del å jobbe med i forsvar. Her under VM-finalen i 2007 mot Russland. Trefilov og hans jenter vant kampen 29-24. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
- EN DEL Å JOBBE MED I FORSVAR: Gro Hammerseng mener de norske jentene har en del å jobbe med i forsvar. Her under VM-finalen i 2007 mot Russland. Trefilov og hans jenter vant kampen 29-24. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

Et bedre Russland

Trefilov ledet Russland som trener fra 1997 til 2012. På den tida tok han fire VM-gull og sølv i EM 2006 og OL 2008. Etter at Russland røk ut mot Sør-Korea i OL i London 2012 gikk han av, men ble ansatt igjen året etter. Siden det har han jobbet for å bygge opp landslaget på ny.

- Jeg husker hvordan Russland var sist de var i verdenstoppen, da jeg spilte mot dem. Jeg synes det er mye som er gjenkjennelig for meg, men at de har blitt raskere og har fått mer eksplosive spillere, sier Hammerseng-Edin til Dagbladet.

Hun har vært redd for at Trefilov skal bytte ut jentene raskt, da han ofte gjør det når han er misfornøyd, men sier det ser ut som de russiske jentene har løst det på en god måte, selv om det er krevende.

- De har funnet en måte å håndtere det på. Thorir var inne på det i et intervju etter kampen, Russland har veldig mye bredde og kan gjøre mange bytter. Jeg føler ikke at Norges bakrekke kan gjøre et slikt skifte, og så er det like bra.

STYRER LAGET MED JERNHÅND: Jevgenij Trefilov er en tøff trener. AFP PHOTO / JAVIER SORIANO
STYRER LAGET MED JERNHÅND: Jevgenij Trefilov er en tøff trener. AFP PHOTO / JAVIER SORIANO Vis mer

- Bra for sporten

Selv om det endte med tap, var Hammerseng-Edin fornøyd med nivået på kampen. Hun har nemlig vært skuffa av en del av kampene i mesterskapet, fordi nivået ikke har vært godt nok.

- Ta for eksempel Makedonia, Romania og så Sverige. Men så har man fått noen glimt av gode kamper, som denne, hvor det er et helt vilt nivå. Jeg har gått fra av å bli skuffa av noen nasjoner, til å la meg bli imponert, forteller hun, og sikter også til åpningskampen mot Brasil.

De viste at de var kapable til å slå Norge, men de hadde ikke stabiliteten til å holde det gjennom mesterskapet. Den tidligere landslagsstjerna, som ble kåret til «verdens beste spiller» i 2007, sier hun har enorm respekt for Russland, men at nattas kamp var enda bedre enn hun hadde forestilt seg.

- Det er kamper som det her som gjør at man elsker spillet, selv om det norske håndballpublikummet nok er litt bortskjemte, sier hun og sikter til at vi her hjemme hadde håpet - og regnet med - at det ble finale.

- Man får kjenne på nervene og spenningen. Med flere lag på det nivået her som Norge ofte er på, det tror jeg er veldig bra for sporten.

- Beste kampen jeg har sett

Og akkurat det at det er bra for sporten med slike kamper, det er Zeljko Tomac, assistenttrener på det norske herrelandslaget, helt enig i.

- Naturligvis er det aldri bra å tape kamper, særlig en semifinale. Men det var et høyt nivå på kampen, trolig det høyeste jeg noensinne har sett på damesiden, sier Tomac til Dagbladet.

Men i likhet med Hammerseng-Edin, vet han hva som ble problemet for Norge.

- BESTE KAMPEN: Zeljko Tomac synes nivået på nattas kamp var utrolig. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
- BESTE KAMPEN: Zeljko Tomac synes nivået på nattas kamp var utrolig. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Forsvaret var ikke bra nok. Og i en slik kamp er ett eller to skudd avgjørende. Angrepsmessig var det den beste kampen jeg har sett. Lagene var veldig bra i angrep, men sammen i forsvar var de begge veldig dårlige.

Heller ikke han mener de 15 redningene til Grimsbø og Lunde hadde noe å si, og mener det hele blir detaljer. At Thorir Hergeirsson og Mia Högdahl kunne gjort noe annerledes, tviler han på.

- Thorir og Mia har masse erfaring, og de har gjort som de pleier å gjøre. Jeg synes kampen i natt var veldig bra styrt, de to kan jo ikke spille selv. De prøvde alt, og angrepsmessig var det fenomenalt. Russerne er litt varierte med hvordan de spiller, men Thorir sa til jentene hva de skulle gjøre. Fra trenerens side mener jeg alt var gjort riktig.

- Kommer flere OL for henne

Nora Mørk, nattas toppscorer med 14 mål, var utrøstelig etter kampen. Hun var skadet under OL i London 2012, og fikk ikke vært med på gullet Norge tok, og står derfor uten OL-medalje. Tomac forstår at det er tøft for en utøver som Nora å være så nær, men ikke klare å nå finalen.

- En kamp betyr ekstra mye for en som deltar mye i kampen og er aktiv, som Nora. Men hun er ung, og det kommer flere OL for henne. Hun kommer garantert til å vinne OL en gang i framtida, det er bare spørsmål om tid.

Men da må Norge opp i forsvar, og vinne alle kampene.

- Det er lett å bli etterpåklok og tenke hva Brasil-kampen betydde for Norge da de manglet de poengene i gruppespillet. De norske jentene kan fortsatt vinne medalje, og det vil bety mye. Konkurransen er også veldig stor, og sånn er det bare. Jentene gjorde at de kunne og spilte en veldig god turnering, nå vil jeg bare at de avslutter med stil, sier Tomac.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer