Hamrén trenger ikke lang tid

Kommer ikke til noe konkursbo, skriver Otto Ulseth.

ENDELIG er Erik Hamrén på plass på Lerkendal.

Ventetiden har visst vært lang, om ikke for svensken som har vært opptatt med å vinne serien i Danmark, så for rosenborgerne som har talt dager til frelseren skal komme.

I så fall har de gjort seg selv mindre enn de er. Hamrén kommer faktisk ikke til noe konkursbo.

ÉN TING er at det er seks poeng opp til sølvplass på tabellen; to kamper. Han kommer til en liga med ett topplag og 13 middelmådigheter. Klubben har den økonomien svensken trenger for å styrke laget ytterligere, hvis han har gode prosjekter. Mange av de mest lovende unge spillerne i landet er i Rosenborg; Skjelbred, Tettey og Demidov - og ikke minst:

Her er tradisjon som ikke noen annen skandinavisk klubb kan matche. Det skal lite til før klubben er tilbake som seg selv; som landets klart beste (eventuelt sammen med Stabæk).

På bakgrunn av disse fakta er det merkelig i den grad det høres ut som om Rosenborg nå ber om tid. Hvorfor gjør de det? Tør de ikke en gang se seg selv som den beste klubben lenger?

DET ROSENBORG Hamrén kommer til er like mye landets nest-beste lag allerede, som noen andre. Jeg er enig i at det er ganske mye som mangler på tidligere tiders struktur og gjennombruddshissighet i angrepsspillet.

Strukturen er gradvis brutt ned siden Nils Arne ga seg. Den siste rest av gjennombruddsvilje forsvant i et ganske håpløst forsøk på å tilpasse seg en trener som ennå ikke var på plass.

IKKE LANGT UNNA: Tør ikke Rosenborg en gang se seg selv som den beste klubben lenger? spør Otto Ulseth. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX
IKKE LANGT UNNA: Tør ikke Rosenborg en gang se seg selv som den beste klubben lenger? spør Otto Ulseth. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX Vis mer

JEG TROR TROND Henriksen ser at han i det minste for sin egen del burde kjørt på med det han og klubben kan; 4-3-3, gamle retningslinjer og full fart fremover. Han har satt hensynet til klubben foran seg selv. Det er ikke mange trenere som gjør det lenger.

Når mange nå ber om at Hamrén må få oseaner av tid, på samme måte som Martin Andresen i Vålerenga også messer om at det «ikke har satt seg ennå», og at det vil måtte ta tid, skal vi være ytterst skeptisk med å innvilge dem det.

INGEN TRENER i verden (?) har strukturert angrepsspillet så stramt som Nils Arne Eggen. Da han kom til Moss var klubben på nivå to. Han fikk den tiden terminlista ga; rykket opp etterpå, og vant serien året etter det. I Rosenborg fikk han også en vinter da han kom hjem siste gang; direkte til seriemesterskap.

Det å være tålmodig med en trener på den måten er ikke det samme som å verdsette «kontinuitet». Det siste er hva den skal få som kompromissløst forfølger ett mål, som vet hvor han vil, og hvordan han skal komme dit.

Det ga Martin Andresen uttrykk for senest i Sportmagasinet fredag at han ikke gjør. Han mener at det ikke er viktig heller. Ham om det.

HAMRÉN har vært trener et helt yrkesliv. Jeg forutsetter at han vet hva han vil. Hittil har signalene om hva det er, vært ganske forskjellige. Nå foreslår jeg at vi avventer hva som skjer i Rosenborg; Struktur? Gjennombruddshissighet? Gjenkjennelighet?

Jeg forutsetter at Hamrén kjenner svarene. Da behøver han ikke lang tid før det vises på resultatene.

Om Rosenborg er jeg villig til å si med Thorbjørn Jagland: «Vi skal tilbake. Ja, vi er der allerede!».

Hamrén trenger ikke lang tid