Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Han avgjør om det blir ny norsk EM-bragd

Keeper-Christensen nøkkelspiller mot Polen.

NØKKELSPILLER. 
Målvakt Espen Christensen trenger en god dag på banen for at Norge skal ha sjanse mot Polen, mener håndballekspert Frode Scheie.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
NØKKELSPILLER. Målvakt Espen Christensen trenger en god dag på banen for at Norge skal ha sjanse mot Polen, mener håndballekspert Frode Scheie. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Håndballherrenes neste EM-kamp er mot Polen lørdag. Dette er første kamp i hovedrunden og en seier kan sende Norge mot en sensasjonell semifinale.

Håndballekspert Frode Scheie mener målvaktduellen avgjør kampen.

- Å møte Polen på hjemmebane betyr et vanvittig trykk, noe som også fører med seg et press og store forventninger til vertslandet. Tåler Norge dette trykket, så er det ikke umulig å overraske, sier Scheie til Dagbladet.

Han forteller videre:

- Fortsetter Espen Christensen (30, målvakt) slik han har spilt tidligere, så er det nøkkelen for å lykkes. Norge må vinne keeperduellen, og han kan være mannen som avgjør. Polen har noen fantastiske skyttere som må stoppes, og hele laget var svake i innledningskampene før de slo tilbake mot Frankrike, sier tv-profilen.

- Storspill Scheie har jobbet som TV 2s håndballekspert gjennom en årrekke. Under det pågående europamesterskapet er han kommentator for rettighetshaver Viasat.

- Hvem har imponert deg mest, Scheie?

- Christian O'Sullivan har vært utrolig bra. Han har tatt store steg og viser hvilke kvaliteter han har. Samtidig har Kristian Bjørnsen vært solid. Det samme har Espen Christensen som har storspilt i det norske målet. Dette må han fortsette med hvis Norge skal slå de antatt bedre lagene, sier Frode Scheie.

Slawomir Szmal har mest spilletid av Polens målvakter. Målvaktstatistikken viser at Polen har en redningsprosent på 33. Norge har 28 prosent.

Straffemiss Norge er nest svakest fra straffemerket av de 16 EM-lagene. Bare 58 prosent av straffene settes i mål.

POLSK KEEPER: Slawomir Szmal. Foto: AFP / ATTILA KISBENEDEK
POLSK KEEPER: Slawomir Szmal. Foto: AFP / ATTILA KISBENEDEK Vis mer

- Det er betyr ikke all verden, men det er viktigere at skuddprosenten totalt er god. Scorer Norge på over 60 prosent av skuddene, så er det gode tall, sier Scheie.

- Treffprosenten på straffer er ikke god?

- Nei. Det er jo mulig å ligge på 100 prosent fra 7-meteren. Det finnes lag som er uhyre effektive. Normalt sett er over 75 prosent greit på straffer, sier Scheie.

- Hvorfor sliter Norge på straffer?

I FORM: 
Keeper Espen Christensen.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
I FORM: Keeper Espen Christensen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Det handler nok litt om at de bytter litt rundt på hvem som tar straffene. Da øker også sjansen for lavere treffprosent. Men det er ingen tvil om at målvaktene i et EM er bedre enn de som de norske spillerne vanligvis møter.

Norge møter også Makedonia (mandag) og Frankrike (onsdag) i hovedrunden.

Ingen forventninger De norske trenerprofilene Gunnar Pettersen og Øystein Havang har latt seg imponere av Norges tre første kamper.

- Nå har Norge alt å vinne. Polen er et etablert topplag og Frankrike er et av verdens beste. Ingen i Håndball-Norge forventer seier mot disse, men vi har klart det før. På det beste kan Norge ryste hvem som helst, sa Pettersen til Dagbladet i går.

Øystein Havang holder alle muligheter åpne:

- Norge har funnet flytsonen, men det er en ekstremt tøff vei videre. Det viktigste er at mulighetene for en semifinale fortsatt er der. Vi skal ikke forvente det, men det gir motivasjon for spillerne å se at muligheten for en overraskelse er til stede, sa Havang til Dagbladet.

Myrhol klar Bjarte Myrhol har slitt med en skade i de innledende kampene, men han meldes nå klar til Polen-møtet.

- Bjarte er medisinsk klarert til å spille. Jeg har gitt beskjed om at han kan spille, så blir det opp til Bjarte selv å vurdere, sier landslagslege Thomas Torgalsen til NTB.

- Jeg spiller, bekrefter Myrhol overfor NTB.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media