MEKTIG: Marc Sergeant (til høyre) får det som han vil i Lotto-Soudal. Han innrømmer at han kanskje må ta med andre på råd for å finne ut om Vegard Breen skal få avtalen sin forlenget med laget. FOTO: Tim De Waele, TDWSPORT.COM
MEKTIG: Marc Sergeant (til høyre) får det som han vil i Lotto-Soudal. Han innrømmer at han kanskje må ta med andre på råd for å finne ut om Vegard Breen skal få avtalen sin forlenget med laget. FOTO: Tim De Waele, TDWSPORT.COMVis mer

Han avgjør Vegard Breens framtid som sykkelproff

- Det er mange ryttere ledige på markedet.

VANNES/PAU (procycling.no): Lotto-sjef Marc Sergeant har tatt med seg en norsk hodepine inn i Tour de France.

I et eksklusivt intervju med procycling.no innrømmer 55-åringen at han kan bli nødt til å ta med seg erfarne ryttere på råd for å bestemme om toårsavtalen med Vegard Breen skal forlenges.

Det er i hovedsak sykdom og skader som har spolert Maura-guttens andre sesong i det belgiske storlaget.

- Vi bestemte oss for ikke å gå videre inn i forhandlinger nå. Agenten hans (Joona Laukka, vår anm.) var klar, men jeg har ikke tid til det akkurat nå. Det er Tour de France som er det viktigste, sier Sergeant til procycling.no i Frankrike.
 
Forbløffende skadecomeback Rytterne hans gjør seg klar til lagtempoen mens han tar seg tid til en prat med procycling.no.

Det er ganske åpenbart at han har sans for den norske 25-åringen.

Under E3 Harelbeke gikk Breen ned i samme velt som blant andre Fabian Cancellara. Sveitseren pådro seg velt i korsryggen, mens Lotto-Soudal-rytteren dro hjem med to brudd i albuen.

- Det var en alvorlig skade. Han kunne ikke rette ut armen, sier Sergeant og peker dermed på et essensielt behov for en proffsyklist.

Belgieren karakteriserer veien tilbake som «forbløffende».

- Han kom seg kjapt tilbake og holdt meg oppdatert underveis. Det gikk kjappere enn vi trodde. Vegard kjempet seg tilbake, og det beundrer jeg ham for. Han var bra med en gang. Det er tydelig at han hadde jobbet hardt. 

Sergeant: - Han slet i starten Som førsteårsproff kloret Breen seg fast i Lottos klassikergruppe.

Han åpnet famlende, men endte etter hvert opp med å tillit nok til å starte Paris-Roubaix.

- Vegard siktet mot klassikerne og sa at han kom til å gjøre det bra på brostein. Likevel slet han. Det var enten litt for hardt eller feil posisjonering. Det var først i noen etapperitt han virkelig fikk vist hva han var god for.

Det ble både Tour de Suisse, Polen rundt og Spania rundt den sommeren. Tilbakemeldingene Sergant fikk var gode.

I Spania hjalp Lotto-laget Maxime Monfort til en 16.-plass sammenlagt.

- Maxime var veldig fornøyd med Vegard, og sa at han var der da det var bruk for ham. Vi spør alltid rytterne før vi tar noen inn på laget, og deres tilbakemelding er viktig. Vi vil spørre nøkkelryttere om hvem de vil ha av den og den rytteren. Man må passe inn i ryttergruppa, så det er ikke bare min avgjørelse. Det kan være en fordel for Vegard, for han allerede akklimatisert. Men jeg har ikke sagt ja eller nei ennå, sier Sergeant til procycling.no.

Dansk proff: - Laget er fornøyd 35 år gamle Lars Ytting Bak kan fort bli en av rytterne lagledelsen rådfører seg med for å treffe den rette beslutningen. Dansken fikk sin Tour de France-debut så sent som i 2011, og vet alt om hvor hardt det er klamre seg fast i den internasjonale sykkelsporten.

- Hva tror du om mulighetene til ny kontrakt for Breen?

- Det må du nok spørre laget om. Jeg vet ikke, men jeg tror laget er fornøyd med ham, sier Bak til procycling.no.

Han bekrefter at 25-åringen har sklidd godt inn i rytterstammen, i laget som hovedsakling består av belgiere. 

Det er også plass til en danske, en nordmann, en tysker, en nederlender, en franskmann, en australier og en newzealender i laget. Det meste av kommunikasjonen foregår heldigvis på engelsk.

- Vegard er veldig sympatisk og profesjonell. Han er lærevillig og gjør oppgaven han blir satt til.

Dansken trekker fram kjørestyrken hans som en av de aller beste egenskapene.

- Han kan taue i hovedfeltet hele dagen. Han er stadig ung og kan utvikle seg i mange retninger. I umiddelbar framtid tror egenskapene hans passer aller beste til vårklassikerne.

Mange ryttere på markedet For Breen vil de kommende rittene bli avgjørende. Han er rett og slett nødt til å vise seg fram på sykkelsetet.

- Vi vet hva han gjorde i starten av sesongen. Han har sine kvaliteter, men det er også mange andre ledige ryttere på markedet i denne delen av sesongen. Vi er nødt til å treffe den riktige avgjørelsen, og akkurat nå vet jeg ikke hva vi skal gjøre.

- Er det noen ritt som blir viktige for ham å prestere i framover?

- Absolutt. Det er viktig for ham. Han er i Livigno nå, i høyden. Han har noen måneder på seg til å vise seg fram. Det er viktig både med tanke på neste sesong, men også slik at han finner ut for egen del hva han kapabel til å prestere som rytter.

Ettersom han bor i Girona nær Barcelona, er det aktuelt å sende Breen til vueltaen denne sesongen.
 
- Foreløpig står han i førsteoppstillingen vår, avslører Sergeant.
 
- Ingen ny Boasson Hagen Det betyr at Breen også kan bli en formsterkt norsk kort foran VM i Richmond i slutten av desember.

Akkurat det er likevel ikke det viktigste for en mann som kjemper desperat for å holde seg i sportens elitedivisjon.

Under Tour de France for to år siden var det Gino Van Oudenhove hos Team Joker som fikk nordmannen inn det belgiske laget.

Sergeant forteller at det først var sportsdirektør Henrik Redant som mottok tipset, men at han var lunken til ryttere uten belgisk pass:

- Det gikk et par måneder ut i sesongen før jeg så Vegard sykle. Jeg sa da til Gino: «Herregud, hvorfor snakket du ikke med meg om denne rytteren. Jeg driter i hvor han kommer fra. Om han er god, tar vi ham.», sier Sergeant.

- Gino sa det ikke dreide seg om en ny Boasson Hagen, men en sterk og erfaren rytter. Jeg stolte på vurderingen jeg fikk, og det er grunnen til at han er på laget.

Om oppholdet fortsetter i Lotto-Soudals rekker, er det nå opp til Vegard Breen å bevise selv.

- Med uflaksen han har hatt nå, tror jeg han vil være mer motivert enn noensinne.

- Og han var veldig motivert allerede, sier Sergeant og smiler.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

TUNG SESONG: Vegard Breen har ikke fått noe gratis i sin andre sesong på landeveien. Her er han avbildet under fjorårets Spania rundt. FOTO: Tim De Waele, TDWSPORT.COM
TUNG SESONG: Vegard Breen har ikke fått noe gratis i sin andre sesong på landeveien. Her er han avbildet under fjorårets Spania rundt. FOTO: Tim De Waele, TDWSPORT.COM Vis mer