Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Han avslørte Pyleva

Lederen ved dopinglaboratoriet på Aker Sykehus, Peter Hemmersbach (55), var en av to kontrollører som ga grønt lys til å kjøre dopingsak mot den russiske skiskytteren Olga Pyleva (30).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TORINO (Dagbladet): Hemmersbach var på jobb i IOCs dopinglaboratorium 10 kilometer sydvest for Torino onsdag kveld, da en antatt positiv prøve på det sentralstimulerende stoffet carphedon kom inn for en siste godkjenning før dopingsaken ble iverksatt.

Etter å ha gjennomgått dokumentasjonen hadde Hemmersbach ingen betenkeligheter med å gi klarsignal til å reise sak.

-  Det er et stoff som har stått på dopinglisten i åtte-ni år, og er lett å oppdage. Jeg forventer ingen diskusjon eller tvil eller vanskeligheter etter denne prøven. Her står man på trygg grunn i tilfelle saken eventuelt skulle bli prøvd av advokater i ettertid, sier Peter Hemmersbach til Dagbladet.

-  Amatørtabbe

Han ble derimot overrasket over at prøven som Pyleva avla etter at hun vant OL-sølv på 15-kilometeren mandag var positiv på et stoff som er så lett å oppdage. Carphedon er utviklet i Russland og skal øke fysisk prestasjonsevne og gi økt toleranse mot kulde, og ha en maskert amfetaminstruktur.

Hemmersbach - som under Torino-OL er en av fire medlemmer i IOCs medical commision games group - omtaler det som et designerdop.

-  Jeg kan ikke skjønne hvordan de trodde de skulle unngå å bli tatt med det stoffet. Slike midler er nødt til å være i høy konsentrasjon, ellers virker det ikke. Det er en amatørtabbe å dope seg med det stoffet, sier Hemmersbach til Dagbladet.

At carphedon heller ikke er noe naturlig stoff gjorde det hele til en enkel og sikker dopingavsløring.

-  Stoffet forekommer ikke i menneskeurinen, og sånn sett er det et direkte bevis på at det er inntatt. Dette stoffet inntas i tablettform, sier Hemmersbach.

Inntatt i OL

Den høye konsentrasjonen av det forbudte stoffet tyder på at tablettene også er spist etter at Olga Pyleva kom til OL-byen. Det bekreftet Pyleva selv sent i går kveld. Hun innrømmer å ha inntatt stoffet 10. 11. og 12. februar.

Like etter at Hemmersbach satte signaturen sin på papirene onsdag kveld, ble lederen for Russlands OL-tropp orientert av IOC om den positive A-prøven. Klokka 10 i går var det offisielt. Under høringen i Torino i går innrømmet Pyleva å ha tatt en medisin som inneholdt det forbudte stoffet. For den russiske ettbarnsmoren som ble olympisk mester på jaktstart i Salt Lake-OL og som har fem VM-gull og ti verdenscupseirer, er skammen total:


  •  Hun blir fratatt OL-sølvet hun vant på 15-kilometeren.

  •  Hun ble umiddelbart sparket av sin norske skifabrikant, Madshus.

  •  Hun blir fratatt alle akkrediteringer og erklært uønsket i alle OL-områder.

Med Pyleva fratatt sitt OL-sølv på normalprogrammet, rykker tyske Martina Glagow og russiske Albina Akhatova opp til henholdsvis andre- og tredjeplass.

Liv Grete Skjelbreid Poirée hørte om dopingsaken da hun gikk i mål på 12. plass på OL-sprinten i går - 48,6 sekunder bak franske Florence Baverel-Robert, som 31 år gammel vant sin aller første seier i sitt tredje og siste OL.

-  Jeg er vanvittig skuffet over at Pyleva er dopet. Det hadde jeg ikke trodd om henne. Jeg kjenner henne ikke forferdelig godt, men har hatt en fin dialog med henne de tre siste årene. Hun var vært en positiv og artig jente. En god konkurrent, sier Liv Grete.

-  Er det lett å mistenke hele det russiske laget for juks nå?

-  Jeg vet ikke helt hva jeg skal svare. Men det er ikke lenge siden Albina Akhatova hadde en liten historie også. Det er iallfall godt å vite at noen er reine. Selv kan jeg teste hele tiden, jeg. Heldigvis er det også slik at du ikke er garantert å vinne selv om du doper deg. Du skal skyte også, sier Liv Grete.

Hun kom på fjerdeplass på jaktstarten Pyleva vant i Salt Lake-OL. Men Liv Grete tror ikke at den russiske jenta var dopet på samme stoff - og slik fratok henne en bronsemedalje - den gangen.

-  Jeg tror hun var ren da, ellers hadde hun blitt tatt, sier Liv Grete til Dagbladet.

DOPSJEF: Peter Hemmersbach.
SKAMMEN: Russiske Olga Pyleva ble avslørt som dopet i går - og innrømmet at hun hadde inntatt et forbudt stoff i dagene før den første OL-konkurransen i skiskyting.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!