Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Han avslutter jo som Zinedine Zidane

«Åpenbaringen» Vermaelen ble oppdaget da han tirret på seg Robin van Persie.

TOPPSCORER: Det er ikke typisk midtstopperopptreden, men Thomas Vermaelens scoring mot Blackburn for to uker siden var hans femte i Premier League denne sesongen. I tillegg har han ett i Champions League.Foto: SCANPIX/AP/Akira Suemori
TOPPSCORER: Det er ikke typisk midtstopperopptreden, men Thomas Vermaelens scoring mot Blackburn for to uker siden var hans femte i Premier League denne sesongen. I tillegg har han ett i Champions League.Foto: SCANPIX/AP/Akira Suemori Vis mer

||| (Dagbladet.no): Arsenal-supporterne har nok ingen problemer med å innrømme at de ble litt skuffet da belgiske Thomas Vermaelen var eneste mann inn dørene på Emirates, etter en sommer som lot spillere som Kolo Touré og Emmanuel Adebayor forsvinne andre veien.

Skuffelse er den siste følelsen i registeret etter Vermaelens første måneder i Arsenal-drakta.

Belgieren har vært en ruvende skikkelse i midtforsvaret, er toppscorer i klubben med fem mål, og som første nysignering er han nå kåret til månedens spiller i Arsenal for andre måned på rad.

- Det er helt kolossalt. Fyren har jo vært en åpenbaring, sier Canal plus-kommentator Kenneth Fredheim til Dagbladet.

GRUNDIG: Arsene Wengers apparat så Vermaelen over 30 ganger i kamp, og utallige ganger på trening, før de hentet ham til Arsenal.Foto: SCANPIX/AFP/ MICHEL KRAKOWSKI
GRUNDIG: Arsene Wengers apparat så Vermaelen over 30 ganger i kamp, og utallige ganger på trening, før de hentet ham til Arsenal.Foto: SCANPIX/AFP/ MICHEL KRAKOWSKI Vis mer

- Når en spiller kommer fra Nederland, forventer man jo at han kan bruke ballen og spille. Men i tillegg står han fram med noe Arsenal virkelig har manglet, han står fram som en røff lederfigur bak der, mener Fredheim.

Fløy i synet på van Persie og Henry
24-årige Thomas Vermaelens lederegenskaper vokste nok fram i tiden som Ajax-kaptein, som han var da Arsene Wenger hentet ham til London.

Men Vermaelen var bare Ajax-stopper da franskmannen virkelig fikk øynene opp for ham, i en vennskapsturnering for to år siden.

De nederlandske mesterne møtte Arsenal i Amsterdam, og Vermaelen bemerket seg da han havnet i klinsj med en rasende Robin van Persie. Og temmet Thierry Henry, som ifølge ryktene fikk beskjed om å «slutte å sutre og heller spille fotball» etter et par knallharde taklinger.

I EUROPA: Vermaelen utlikner til 2-2 borte mot Standard Liega.Foto: SCANPIX/EPA/ERIC LALMAND - MICHEL KRAKOWSKI
I EUROPA: Vermaelen utlikner til 2-2 borte mot Standard Liega.Foto: SCANPIX/EPA/ERIC LALMAND - MICHEL KRAKOWSKI Vis mer

- Jeg elsket det, sier Arsene Wenger til klubbens hjemmesider.

- Som midtstopper må du være lidenskapelig. Han er 24 nå, men selv som 21-åring ville han vise at han holdt nivået. Jeg husker ikke engang om de tok hverandre i hendene etterpå, men jeg husker godt innsatsen som ble vist i Amsterdam, sier franskmannen.

Så ham over 30 ganger
To år senere kjøpte han Vermaelen. Men historien fra Nederland er selvfølgelig bedre som anekdote enn som beskrivelse av hvordan Arsenal handler spillere. Arsene Wengers eneste kjøp av størrelse denne sesongen var basert på mer enn en hissig treningskamp i Amsterdam.

Når Thomas Vermaelen forteller om hvordan han fikk telefonene fra Wenger på ferie i sommer, forteller han at Arsenal hadde sett ham spille over 30 kamper. Og ikke bare kamper, heller.

RUVER: Både Arsene Wenger og Kenneth Fredheim skryter av Thomas Vermaelens kvaliteter i lufta, tross sin beskjedne høyde på 1,82.Foto: SCANPIX/REUTERS/Jed Leicester
RUVER: Både Arsene Wenger og Kenneth Fredheim skryter av Thomas Vermaelens kvaliteter i lufta, tross sin beskjedne høyde på 1,82.Foto: SCANPIX/REUTERS/Jed Leicester Vis mer

- Arsenal-speideren fortalte meg etterpå at han hadde gjemt seg i skogen. Jeg vet ikke om det var en spøk, sier belgieren ifølge Daily Telegraph.

London-klubben hadde nemlig studert ham i lang tid også på trening, både for Ajax og i Belgia.

- Det er bra. De vet øyeblikkelig hva de har funnet. Noen spillere gjør sitt beste i kamp, men ønsker ikke å jobbe med trening. Her i Arsenal vet de mer om meg enn du tror. For eksempel drikker jeg ikke alkohol, det var veldig viktig, forteller Vermaelen.

Ikke siden Tony Adams
Kenneth Fredheim mener historien om Thomas Vermaelen sier litt om Arsene Wengers blikk for spillere.

FIKK JULING: Også i 2005 møtte Robin van Persie på Vermaelens knallharde spill.Foto: SCANPIX/AFP/ADRIAN DENNIS
FIKK JULING: Også i 2005 møtte Robin van Persie på Vermaelens knallharde spill.Foto: SCANPIX/AFP/ADRIAN DENNIS Vis mer

- Jeg møtte noen nederlandske journalister rett etter overgangen, og de bare ristet på hodet. Vermaelen som svar på Arsenals problemer? De trodde det ikke, sier Fredheim til Dagbladet.

- Men Wenger har funnet en spiller som er vanvittig god på hodet, han har en syk spenst, og ser enorm ut i forhold til størrelsen sin. I tillegg viser han jo at han kan avslutte på nivå med Zinedine Zidane. Vanligvis trenger spillere som kommer til Premier League tid til på å venne seg til nivået i England, men etter mitt syn har Vermaelen vist kvaliteter som Arsenal har manglet siden Tony Adams spilte. Han har en liten «mean streak», mener Fredheim.

- Er det en liten oppreisning for Wenger som fikk mye kritikk for overgangspolitikken i sommer?

- Arsenal-supporterne vil nok fortsatt være hoderystende til at han ikke kjøpte en defensiv midtbanespiller, blant annet. Men jeg tror den intense kartleggingen av Vermaelen viser at om Wenger ikke får den han vil ha, så kjøper han ikke det nest beste i desperasjon. Sånn sett er det helt klart en liten oppreisning, sier Canal plus-kommentatoren.

GODE VENNER: Nå er van Persie bare glad han er på samme lag som belgieren.Foto: SCANPIX/AP/Tom Hevezi
GODE VENNER: Nå er van Persie bare glad han er på samme lag som belgieren.Foto: SCANPIX/AP/Tom Hevezi Vis mer

Elsket av lagkameratene
15. august scoret Thomas Vermaelen i debuten for Arsenal i nedsablingen av Everton, og belgieren har fort blitt en hit også blant lagkameratene.

- Jeg er stor fan av ham. Han har gjort det fantastisk, sier kaptein Cesc Fabregas til klubbens hjemmesider.

- Han er mer som en midtbanespiller. Det å ha en midtstopper som kan spille ballen langs bakken i disse dager, en som kan passere spillere og finne mellomrom, det er fantastisk for sånne som meg på midtbanen. Det gir oss så mye tid og plass med ballen, mener Fabregas.

Selv Robin van Persie har tilgitt Vermaelen etter nesten-slåsskampen som faktisk bragte de to sammen.

- Han er en tøffing, og spilte veldig hardt mot meg. Jeg ble litt opprørt, så jeg sa høflig fra om det, sier van Persie med glimt i øyet.

- Nå er jeg bare glad han spiller på mitt lag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling