- Han ber meg holde kjeft og sikte der han sier

Marianne Skarpnord (27) får hjelp av kjæresten under British Open denne uka.

KLAR FOR MAJOR: Marianne Skarpnord har spilt godt på treningsrundene på St. Andrews, og er optimist før alvoret starter torsdag. Foto: Benjamin A. Ward
KLAR FOR MAJOR: Marianne Skarpnord har spilt godt på treningsrundene på St. Andrews, og er optimist før alvoret starter torsdag. Foto: Benjamin A. WardVis mer

ST. ANDREWS (Dagbladet): Det er ikke mange idrettsarrangementer som er mer tradisjonsrike enn British Open på St. Andrews.

Mennene spiller sin utgave av turneringen, The Open Championship, på banen hvert femte år. I 2007 fikk jentene spille der for første gang, og i år kommer turneringen tilbake til en av verdens eldste golfbaner.

Legenden Jack Nicklaus har tidligere uttalt at ingen golfkarriere er komplett uten en seier på St. Andrews, og spør man proffene om hvor de drømmer om å vinne er banen blant de som nevnes oftest.

Det inkluderer Marianne Skarpnord (27).

- Det største jeg kunne vunnet er British Open. Å vinne på St. Andrews ville vært det sykeste og feteste som kunne skjedd, sier Skarpnord til Dagbladet med et smil.

- Har du spilt banen før?

- Nei, jeg har aldri spilt den, og gleder meg veldig til å komme dit.

- Hva har du røyka? Da hjelper det godt å ha en caddie som er lokalkjent, og det har Skarpnord med seg i år.

På privaten er hun kjæreste med den australske golfproffen Richard Green (42). Han har spilt et utall runder på The Old Course på St. Andrews, blant annet i The Open i 2005. Tiger Woods vant turneringen, mens Green ble nummer 32.

- Det er veldig godt å ha ham med som caddie. Han har jo spilt her veldig mange ganger, og vet hvor jeg skal slå.

St. Andrews er en visuelt vanskelig bane å spille. Mange av utslagene er blinde, og det er lite i horisonten man kan bruke å sikte på. Da er det ekstra godt å ha en som har vært her før.

- Noen ganger spør jeg hva han har røyka når han ber meg sikte visse steder. Da ber han meg om å holde kjeft og sikte der han sier, sier Skarpnord og ler.

Så langt har hun spilt godt under treningsrundene.

- Ja det har godt bra. Jeg var vel en under par mandag, og det samme i dag, sier hun og legger til at hun er optimist før turneringsstarten torsdag.

- Tålmodighetsprøve British Open spilles på de karakteristiske linksbanene der små dype bunkre, sterk vind og store onduleringer gjør spillet vanskelig. Skarpnord trives godt på den type baner.

- Jeg spiller egentlig veldig bra på linksbaner, men på St. Andrews kan det skje så mye tilfeldig. Du kan slå en perfekt drive, men treffer ballen en kul kan den sprette ned i en bunker der du ikke har et slag. Jeg tror det kommer til å bli en tålmodighetsprøve. Uansett hva som skjer er det bare å presse på, sier hun.

Sliter med putteren Skarpord er, i motsetning til Suzann Pettersen (32), ikke blant favorittene før turneringen.

Skal 27-åringen ha en sjanse, må hun løse det som har vært et problem i store deler av karrieren: Puttingen.

I generalprøven før ukas turnering klarte ikke Skarpnord cuten, og det var puttingen som fikk skylda for det.

- Lurer på hva min neste jobb skal bli? Putteinstruktør? Kanskje ikke. Traff 16 greener, brukte 36 putter. Jævla idiot, skrev hun på Twitter etter andrerunden.

Til Dagbladet utdyper Skarpnord:

- Så bra som jeg slo ballen sist uke har jeg vel nesten ikke gjort før. Det var helt utrolig. Denne uka har jeg ny putter, og den har fungert veldig bra så langt, bank i bordet, sier hun.

Skarpnord forteller at den svake puttingen er noe hun stadig jobber med å løse.

- Det høres sykt ut, men når jeg ikke er hundre prosent komfortabel med å holde i putteren er det sjelden jeg klarer å putte bra. Da blir jeg usikker på alt, og Andy Duncan, psykologen min, sier det er mentalt, forteller hun.

CADDIE OG KJÆRESTE: Australske Richard Green bærer bagen for Skarpnord denne uka. Til daglig spiller han på Europatouren. Foto: Peter Morrison / AP / NTB Scanpix
CADDIE OG KJÆRESTE: Australske Richard Green bærer bagen for Skarpnord denne uka. Til daglig spiller han på Europatouren. Foto: Peter Morrison / AP / NTB Scanpix Vis mer