ENSOM: Mens resten av laget holdt seg i garderoben, sto Alejandro Villanueva alene, med hånda på brystet, mens nasjonalsangen ble spilt. Foto: Joe Robbins/Getty Images/AFP
ENSOM: Mens resten av laget holdt seg i garderoben, sto Alejandro Villanueva alene, med hånda på brystet, mens nasjonalsangen ble spilt. Foto: Joe Robbins/Getty Images/AFPVis mer

NFL-protest

Han ble bildet på et splittet USA: - En slitsom uke

Alejandro Villanueva har fått merke mediepresset etter den siste ukas NFL-protester. Flere lag i ligaen valgte å stå mens nasjonalsangen ble spilt denne helga.

(Dagbladet): En hel idrettsverden holdt pusten foran NFL-runden i går. President Donald Trump hadde vært krystallklar på at han ønsket at alle igjen skulle stå, men nok en gang svarte NFL-spillerne:

Ikke like mange, men likevel mange, valgte å gå ned i knestående da nasjonalsangen ble spilt. Andre lenket seg sammen, arm i arm. Dermed fortsetter den lydløse og mektige protesten blant NHL-spillerne.

Forrige helg samlet hundrevis av NFL-spillere, -trenere og -ledere seg i en lydløs protest. Noen gikk ned på kne. Andre ble værende i garderoben.

Bildet på et splittet USA

Pittsburgh Steelers-spiller Alejandro Villanueva ble et bilde på et splittet USA da han valgte å stå alene - mens resten av laget ventet i garderoben - da nasjonalsangen ble spilt.

Det ble starten på det Villanueva omtaler som en slitsom uke.

- Jeg er lei av å ha kameraer i fjeset hele tida. Det er helt sykt... Det er bare trist. Her har vi en god kamp, også er alle bare interessert i det som skjer først, sier Villanueva til Washington Post.

Han mener at forrige helgs hendelse skjedde som følge av en feilkommunikasjon i laget. Søndag sto hele Pittsburgh Steelers-laget ute på banen da nasjonalsangen ble spilt.

- Jeg tror at man ikke kan være forberedt på alt her i livet. Jeg tror ikke man kan være forberedt på å få barn, eller å gifte seg. Jeg tror heller ikke man kan være helt forberedt på at man skal starte i NFL en dag. Jeg tror det er bare noe man må ta på strak arm og gjøre sitt aller beste, og holde seg til det man har lært gjennom livet og prøve å gjøre gode valg. Den siste uka har vært stressende med tanke på mediepresset, sier Villanueva.

Færre knelte

Som nevnt bestemte enkelte NFL-lag at det ble med protesten forrige helg, mens andre valgte å fortsette.

Hos San Francisco 49'ers - laget der Colin Kaepernick, mannen det hele startet med, spilte - valgte omtrent 30 personer å sette seg ned, mens resten sto bak dem og holdt dem på skulderen. Motstanderen, Arizona Cardinals, valgte å bli stående.

SATT: Marshawn Lynch satt mens nasjonalsangen ble spilt. Foto: Ron Chenoy-USA TODAY Sports
SATT: Marshawn Lynch satt mens nasjonalsangen ble spilt. Foto: Ron Chenoy-USA TODAY Sports Vis mer

Oakland Raiders-spiller Marshawn Lynch - som er en av NFLs største profiler - ankom først stadion i en t-skjorte med skriften «Everybody vs Donald Trump», skriver New York Times. Så valgte han å bli sittende mens nasjonalsangen ble spilt, slik han har gjort denne sesongen.

Baltimore Ravens og Pittsburgh Steelers gikk sammen om å gå ned på kne før nasjonalsangen ble spilt, og reiste seg etterpå. Mens begge lag knelte, ble de møtt med buing fra tribunen. Det samme gjorde Jacksonville Jaguars. Ellers var det mange lag som viste samhold ved å stå arm i arm.

Da Colin Kaepernick startet protesten for et drøyt år siden, handlet det om politivold og behandlingen av minoriteter i USA. Etter at Donald Trump kastet seg inn i debatten, handler det også om ytringsfrihet.