George Green (21) slet lenge med depresjoner, og vil gjerne hjelpe andre unge fotballspillere som sliter. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
George Green (21) slet lenge med depresjoner, og vil gjerne hjelpe andre unge fotballspillere som sliter. Foto: Carina Johansen / NTB ScanpixVis mer

George Green - «den nye Gazza»

Han ble kalt «den nye Gazza». Nå er han i Viking for å redde karrieren

George Green (21) ble sett på som det neste store i England, men flere år med depresjoner satte en stopper for det. Nå er han i Viking for å stable karrieren på beina igjen.

STAVANGER (Dagbladet): De fleste spillerne har gått i garderoben på Viking stadion. Molde har nettopp slått Viking 3-2, og det er stor skuffelse i Viking-garderoben. Kun et mirakel kan redde dem fra Obos-liga spill i 2018.

Ute på banen er det en liten engelskmann som løper ned etter å ha spilt de siste fem minuttene. George William Athelston Green (21) stopper opp for å slå av en prat med Dagbladet. Svetteperlene glinser i pannen, noen faller fra håret ned på det våte gresset.

- Vi er i en vanskelig situasjon. Det er en god vinnermentalitet i garderoben, men det handler om å få det ut på banen. Det klarer vi ikke nå, sier han.

Blåste bort pengene

George Green vet alt om å være i vanskelige situasjoner. Han startet karrieren i Bradford, før han som 15-åring ble kjøpt av Everton for 300.000 pund. Unggutten fikk 45.000 pund i underskriftbonus, og ble kalt «den nye Gazza». Han tjente 4000 pund i måneden, og det ble sagt at han ville spille på førstelaget i løpet av sesongen.

Slik gikk det ikke for unggutten. Det gikk rett til hodet på ham, og han blåste bort bonusen med en gang. Han syntes han var bedre enn de andre, og sluttet derfor å gå på trening. Etter hvert begynte de personlige problemene å komme, og han gikk inn i en depresjon. I juni 2015 ble han løslatt av Everton, uten å ha spilt en eneste kamp for klubben.

- Det var en tøff tid. Jeg levde livet mitt helt feil, og tok det ikke seriøst nok, forteller han.

Kontaktet av Burchnall

Etter Everton gikk turen til lille Ossett Albion på nivå sju i England, før han ble snappet opp av Sean Dyche og Burnley i 2016, som ga ham en ny sjanse. I juni ble han løst fra kontrakten med Premier League-klubben, og i sommer fikk han en telefon fra Viking-trener Ian Burchnall, med spørsmål om å komme over til Stavanger.

Green, som ble trent av Burchnall i Bradford i ungdommen, var ikke i tvil.

- Han var hovedgrunnen til at jeg kom. Jeg visste ingenting om verken Viking eller Norge. Jeg stolte på Ian (Burchnall), og det har betalt seg. Han er en fantastisk trener, sier han.

Vanskelig tid

I et lengre The Guardian-intervju i 2015 fortalte han åpent om problemene og depresjonen, og han er ikke redd for å snakke høyt om hva han har gått igjennom. Han har et fast blikk, og prater fort på sin karakteristiske Yorkshire-dialekt. Nå er han i Viking for å få karrieren til å blomstre igjen. Han har foreløpig kontrakt ut året, men er ikke fremmed for å eventuelt forlenge enda lengre.

- Det har vært veldig vanskelig, men likevel har det gjort meg til den personen jeg er. Det har hjulpet meg å vokse opp, og nå er hovedfokuset mitt å få karrieren tilbake på rett spor. Jeg vil bare spille fotball, og det får jeg her, sier Green.

Vil hjelpe andre unge

- Depresjon blant fotballspillere er fremdeles rimelig tabubelagt. Med å snakke om dette, kan du være med å hjelpe unge spillere som kanskje sliter med det samme?

- Det er vanskelig å si. Jeg vet ikke om noen unge spillere som har kommet ut med personlige problemer og depresjoner, men jeg forteller mer enn gjerne om mine erfaringer. Og om andre kan ta lærdom av det, vil jeg mer enn gjerne hjelpe.

- Jeg har gått igjennom mye, og jeg vet at det er andre unge fotballspillere der ute som sliter med det samme. Det handler bare om å åpne seg, og ha baller til å snakke om det, sier den unge engelskmannen.

- Og du har baller?

- Jeg har baller til å snakke om det. De siste par årene har vært de vanskeligste i mitt liv. Jeg har slitt, mye, forteller han åpenhjertig.

Premier League med Bradford

Green, sier at selv om han har det fantastisk i Viking og Stavanger, så håper og tror han at han kan klare å komme tilbake til høyest mulig nivå. Det tror han Ian Burchnall og apparatet rundt Viking kan hjelpe han med.

- Uten å si et vondt ord om Viking, så håper jeg å spille i Premier League en dag. Jeg vil spille på høyest mulig nivå. Nå får jeg god hjelp til det her, i et veldig godt miljø, sier han, og innrømmer at den største drømmen ville ha vært å spilt Premier League-fotball med barndoms-klubben Bradford, som i dag befinner seg på nivå tre.

21 år gamle George Green har opplevd mer enn de fleste 21-åringer, og han er med på å sette et ansikt på depresjon blant toppidrettsutøvere.