Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Pass dere for denne guttungen, Norge:

Han ble nektet skole i USA, men på isen skriver finske Eeli (18) historie

Eeli Tolvanen med fire poeng mot Tyskland. I dag må Norge stoppe det finske stjerneskuddet.

GOD NOK FOR OL: Eeli Tolvanen (nummer 20) feirer sammen med Joonas Kemppainen (t.v) og Teemu Hartikainen. 18 år gamle Tolvanen hadde ikke gpde nok karakterer til å komme inn på universitet i Boston, men olympiske leker er han mer enn god nok for. Han noterte seg for fire poeng mot Tyskland. Foto: Matt Slocum / AP / NTB Scanpix
GOD NOK FOR OL: Eeli Tolvanen (nummer 20) feirer sammen med Joonas Kemppainen (t.v) og Teemu Hartikainen. 18 år gamle Tolvanen hadde ikke gpde nok karakterer til å komme inn på universitet i Boston, men olympiske leker er han mer enn god nok for. Han noterte seg for fire poeng mot Tyskland. Foto: Matt Slocum / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GANGNEUNG (Dagbladet): Han skulle egentlig ha spilt universitetshockey for Boston denne sesongen - men i fjor sommer kom den nedslående beskjeden: Du har ikke gode nok karakterer til å få innpass på skolen.

På hockeybanen er den finske unggutten derimot mer enn god nok. I går noterte han seg for en scoring og tre målgivende pasninger da Finland slo Tyskland 5-2 i OL-åpningen i Gangneung.

- Det var en utrolig følelse og en veldig god start for oss. Nå skal vi bare kjøre på videre, sa Eeli Tolvanen til Dagbladet i pressesonen etter kampen.

SUSER I KRYSSET: Pucken er på vei inn i krysset etter at Eeli Tolvanen (ikke i bildet) har levert et herlig langskudd og sendt Finland opp i 3-1 mot Tyskland. Keeper Danny aus den Birken er sjanseløs. Foto: Bruce Bennett /Reuters / NTB Scanpix
SUSER I KRYSSET: Pucken er på vei inn i krysset etter at Eeli Tolvanen (ikke i bildet) har levert et herlig langskudd og sendt Finland opp i 3-1 mot Tyskland. Keeper Danny aus den Birken er sjanseløs. Foto: Bruce Bennett /Reuters / NTB Scanpix Vis mer

På spørsmål fra Dagbladet om hvor langt dette finske laget kan gå i OL-turneringen, smiler 18-åringen og svarer kort og kontant.

- All the way.

Hvilket neppe krever noen oversettelse. Tolvanen og Finland har siktet seg inn på hockeygullet i Sør-Korea - etter bronse i både Sotsji 2014 og Vancouver 2010.

Hat trick i debuten

Etter at han ble nektet skoleplass i Boston, så signerte 18-åringen i stedet for den finske toppklubben Jokerit, som spiller den kontinentale hockeyligaen KHL.

I sin KHL-debut noterte Tolvanen seg like godt hat trick da Jokerit slo Dinamo Minsk 6-1 23. august i fjor.

I sin første profesjonelle kamp ble han tidenes yngste til å score hat trick i KHL.

Finlands landslagssjef Lauri Marjamaki var aldri i tvil om at Eeli Tolvanen måtte med i den finske OL-troppen.

- Han er en «great kid». Det jeg så av han på treningene før OL-starten tyder på at han kommer til å spille en god turnering for oss. Jeg er så glad for hans scoring og tre assist, sa Marjamaki til Dagbladet.

- Hvor god er han, hans alder tatt i betraktning?

FIRE POENG: Eeli Tolvanen blir gratulert av lagkameratene etter sin scoring mot Tyskland. Den finske 18-åringen noterte seg for en scoring og tre assists i sin mesterskapsdebut. Foto: Brian Snyder / Reuters / NTB Scanpix
FIRE POENG: Eeli Tolvanen blir gratulert av lagkameratene etter sin scoring mot Tyskland. Den finske 18-åringen noterte seg for en scoring og tre assists i sin mesterskapsdebut. Foto: Brian Snyder / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Han kommer til å få en stor karriere. Han tilfører oss så mye; han har masse energi og null frykt. De rutinerte gutta på laget er så begeistret for den unggutten.

Universitetsavslaget har Eeli Tolvanen kommentert slik, overfor thehockeywriters.com:

- Jeg hadde ikke gode nok karakterer. Jeg burde ha tatt videregående på to i stedet for tre år, men det var vanskelig å få tid til studier, for hockeyen tar mye tid.

- Jeg trodde jeg skulle få tid til å lese om sommeren, men da har det vært treningsleire og tester.

- Norge er fysiske

For Finland venter nå Norge ettermiddag. Marjamaki forsikrer at det er et oppgjør de tar på største alvor.

MÅLFARLIG: Eeli Tolvanen frampå foran tyskernes målvakt Danny aus den Birken. 18 år gamle Tolvanen noterte seg for en scoring og tre målgivende mot Tyskland. I dag møter han Norge. Foto: Brian Snyder / Reuters / NTB Scanpix
MÅLFARLIG: Eeli Tolvanen frampå foran tyskernes målvakt Danny aus den Birken. 18 år gamle Tolvanen noterte seg for en scoring og tre målgivende mot Tyskland. I dag møter han Norge. Foto: Brian Snyder / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Norge spilte bra mot både oss og Tsjekkia i VM i fjor (Norge tapte begge etter spilleforlengelse). De spiller så fysisk, og har gode spillere som Olimb-brødrene og Thoresen. Vi skal forberede oss godt til den kampen, lover Marjamaki.

Etter gårsdagens oppvisning kommer den norske landslagssjefen Petter Thoresen til å advare spesielt mot Finlands nye yndling også:

Tolvanen var Nashville Predators førsterunde valg i NHL-draften i 2017 - et tydelig signal på at dette er ung herremann alle tror vil ta verdensscenen med storm.

Men nå svirrer det rykter i NHL-kretser om at Predators skal være villig til å bytte det finske vidunderbarnet mot NHL-legenden Rick Nash (33) fra New York Rangers.

Det spørs om ikke de tankene blir lagt bort om de kaster et blikk på hva Tolvanen leverte på OL-isen på første forsøk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!