STORE STEG: Tom Høgli er et eksempel på en fotballspiller som blomstret seint, men godt. I en alder av 27 år er han for alvor blitt oppdaget som fotballspiller, og i kveld dro han til Belgia for å gjennomføre den medisinske testen i Brugge. På bildet feirer han en scoring sammen med Sigurd Rushfeldt i 2008. 
Foto: Rune S. Bertinussen / SCANPIX
STORE STEG: Tom Høgli er et eksempel på en fotballspiller som blomstret seint, men godt. I en alder av 27 år er han for alvor blitt oppdaget som fotballspiller, og i kveld dro han til Belgia for å gjennomføre den medisinske testen i Brugge. På bildet feirer han en scoring sammen med Sigurd Rushfeldt i 2008. Foto: Rune S. Bertinussen / SCANPIXVis mer

- Han ble satt på benken til Glimt, og han begynte på benken her

Rushfeldt forbauset over hvor mye bedre Høgli er blitt.

(Dagbladet): Tom Høgli får ikke bare oppfylt en drøm når han starter proffeventyret i belgiske Club Brugge neste måned.

Han redder langt på vei økonomien i Tromsø også.

Ifølge NRK ligger overgangssummen på rundt åtte millioner kroner - og det gir trener Per-Mathias Høgmo muligheten til å investere i det neste overgangsvinduet.

- Dette gjør at vi har kontroll på økonomien vår. Vi har fått godt betalt og mulighet til å bruke penger i neste vindu. Det sikrer klubbens økonomi og framtid. På inntektstabellen i Tippeligaen er Tromsø bare nummer 13, sier Høgmo til Dagbladet.

Tre kamper til
Tromsø-treneren har litt ambivalente følelser. For selv om Tromsø sårt trengte millionene fra Høgli-salget, og han unner 27-åringen av hele sitt hjerte å få reise ut, er det liten tvil om at laget svekkes. 

Heldigvis for serielederen får de glede av ham i noen kamper til. I forhandlingene med Brugge var de nemlig klare på at de ville bruke ham i de kommende tre kampene mot Rosenborg, Alta og Stabæk.

- Ja, det har vi sikret oss. Det er tre viktige kamper: To tøffe seriekamper og en tøff fjerderundekamp i cupen. Så det er vi glade for. Det gikk greit å få gjennomslag for akkurat det. Samtidig må vi starte kjapt med å matche nye folk, sier Høgmo, som også mister Tore Reginiussen fra 1. juli. 

Raskere og bedre trent
Sigurd Rushfeldt er overbevist om at Høgli vil gjør det bra i Brugge. Og han er mektig imponert over stegene 27-åringen har tatt siden han gikk fra Bodø/Glimt til Tromsø i 2007.

- Han er mye bedre enn for to, tre år siden. Han har sittet på benken til Glimt, han begynte på benken i TIL og har jobbet veldig målbevisst og godt siden da. Fysisk er han blitt veldig solid, han er et eksempel til etterfølgelse. Nå er han en stabilt god internasjonal back, egentlig kunne han gått hvor som helst. At han holder nivået i Club Brugge er jeg ikke i tvil om, sier Rushfeldt til Dagbladet.

- På hvilke områder er han blitt så mye bedre?

- Han er veldig balltrygg nå, men også når det gjelder kvikkhet har det skjedd ting. På de to områdene har han tatt store steg. Han er i god form og trener seriøst, og det har nok bidratt til at han er kjappere enn før.

- Folk er ikke blitt for revet med etter Portugal-kampen?

- Det blir jo litt tabloide vinklinger, men han har prestert bra før den kampen også. Det er ikke noen dårlig klubb han går til. I Norge har vi en tendens til å tro at alt som ikke er Manchester United er dårlig, men Tom tar et steg opp nå. Jeg tror det er et rett valg av ham, Brugge er en toppklubb i landet og jevnlig i europacupen. Å komme til de beste klubbene i de litt mindre landene kan være vel så bra som å gå til en stor liga. Jeg har prøvd begge deler selv, sier han.

- Han har tatt kvantesprang
Per-Mathias Høgmo har i likhet med Drillo strukket seg så langt som å si at Høgli er «en av Europas beste høyrebacker».

RASKERE, SLANKERE OG BEDRE TRENT: Og tidligere denne måneden gikk Høgli seirende ut av duellen med Cristiano Ronaldo i bortekampen mot Portugal. Foto: (AP Photo/Paulo Duarte)
RASKERE, SLANKERE OG BEDRE TRENT: Og tidligere denne måneden gikk Høgli seirende ut av duellen med Cristiano Ronaldo i bortekampen mot Portugal. Foto: (AP Photo/Paulo Duarte) Vis mer

- Hvis det faktisk stemmer burde han vel nesten siktet enda høyere enn Brugge?

- De satser voldsomt og har kjøpt ti nye spillere. Det er Belgias beste klubb, og de vil gå inn i Champions League etter hvert. Tom kunne gjerne spilt i en enda bedre liga også, men både han og vi har fått en veldig god avtale. Da er det en grei situasjon.

- Er du enig med Rushfeldt i at han har tatt store steg de siste par årene?

- Han har tatt kvantesprang. Det er gledelig, og et signal til mange spillere som ønsker å bli bedre om at det er mulig hvis du har det rette fokuset. Ikke bare de unge spillerne, men de etablerte.

- Én mot én defensivt, og i forhold til den taktiske dimensjonen er han blitt mye bedre. Han har strammet inn kostholdet, tatt av noen kilo på vekta og hentet marginer der han kan, sier Høgmo.

Rune Lange, som har spilt for både TIL og Club Brugge, sier til belgiernes hjemmeside at Høgli passer midt i blinken for klubben.

- Høgli er rett og slett perfekt for Brugge, sier han.

FÅR PENGER Å RUTTE MED: - Dette salget sikrer klubbens økonomi og framtid, sier trener Per-Mathias Høgmo til Dagbladet.
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
FÅR PENGER Å RUTTE MED: - Dette salget sikrer klubbens økonomi og framtid, sier trener Per-Mathias Høgmo til Dagbladet. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer