Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Han ble sett på som den nye Wirkola. Ingen 19-åring er forberedt på det

Alexander Stöckl vil ha større oppfølging rundt unge utøvere.

 FOR MYE PRESS:  Phillip Sjøen har trukket seg tibake fra landslaget. Landslagstrener Alexander Stöckl håper Sjøen kommer tilbake. Foto: NTB Scanpix.
FOR MYE PRESS: Phillip Sjøen har trukket seg tibake fra landslaget. Landslagstrener Alexander Stöckl håper Sjøen kommer tilbake. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ULLEVAAL (Dagbladet): Skiforbundet holdt kickoff på Ullevaal stadion onsdag formiddag. Da hopplandslaget skulle opp på scenen var det en mann som manglet: Kometen Phillip Sjøen.

19-åringen har manglet siden midten av august. Derfor har unggutten tatt «permisjon» fra landslaget inntil videre.

- Jeg føler ikke jeg tar noe pause, men heller litt avstand fra ting, fortalte Sjøen til Dagbladet tidligere denne uken, etter at det ble kjent at han ikke lenger er med landslaget på samlinger.

Omveltning Sjøen var et uskrevet blad fram til han toppet sammenlagtlista i Grand Prix i fjor sommer. Han kom inn som et friskt pust i landslaget og satte seg store mål om å vinne hoppuka.

Landslagstrener Alexander Stöckl mener endringene i ungguttens liv ble for store.

- Omveltningen ble for stor. Det skjedde mye samtidig. Han var akkurat ferdig med skolen, så ble interessen rundt han som person veldig stor på kort tid. Han fikk et image, og var eplekjekk og sa han skulle vinne hoppuka, sier Stöckl til Dagbladet og fortsetter:

- Phillip hadde ikke vært mye ute og reist. Bare noen renn i COC. Så økes antall reisedøgn plutselig til 200 i året over natta. Det er en stor belastning.

For Sjøen ble det for mye bare skihopping på agendaen.

- Det har nesten ikke rom for annet enn kun skihopping. Når man omgås i det samme miljøet og har 250 reisedøgn i løpet av en sesong, kan skihopping fort bli veldig altoppslukende. Det er nok denne overgangen jeg har slitt litt med. Fra å ha det veldig moro, til å skulle ha dette som fulltidsjobb. Presterer du ikke, så har du null kroner i inntekt, det samme gjelder ved skadeavbrekk, som jeg for så vidt står midt oppi nå også

Den neste Wirkola Østerrikeren har jobbet med mange hopptalenter i sin trenerkarriere. Han savner større oppfølging rundt utøverne før de blir en del av landslaget.

- Vi som jobber med landslaget kan ikke påvirke noe før en utøver er en del av det. Phillip kom inn tidlig etter å ha hoppet bra på sommeren. Han ble sett på som Norges neste Bjørn Wirkola. En utøver på 19 år er ikke forberedt på det.

Bjørn Wirkola ble verdensmester på hjemmebane i 1966 og vant hoppuka tre år på rad fra 1967-1969. Ingen hoppere har kopiert den bragden.

- Vi må sørge for at det nok oppfølging i skolen og ha tett dialog med foreldre for å unngå slike situasjoner.

Sjøen er fortsatt en del av landslaget selv om han står over samlingene.

- Vi håper selvfølgelig at han kommer tilbake tidligst mulig. Uansett er han del av landslaget denne sesongen. Det viktigste er at han kommer tilbake og har det bra.

- Kommer tilbake Verdensrekordholder Anders Fannemel er helt sikker på at Sjøen vil komme tilbake.

- Han hopper bra nå om dagen. Jeg er ganske sikker på at vi kommer til å få se han i godt slag, sier Fannemel til Dagbladet.

Selv har han aldri trengt en pause fra skihoppingen.

- Det har gått gradvis sakte for meg. Phillip er i en annen situasjon. Jeg har alltid kost meg i hoppbakken og aldri følt noe press fra andre enn meg selv. Heldigvis har jeg hatt bra folk rundt meg. Det har Phillip også.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!