Han ble ydmyket i sitt eget hjemland: - Det tok meg lang tid å komme over det

Nå kan Anand slå tilbake mot Carlsen.

UTSPILT: Magnus Carlsen knuste Vishy Anands drøm om å forsvare VM-tittelen på hjemmebane i fjor.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
UTSPILT: Magnus Carlsen knuste Vishy Anands drøm om å forsvare VM-tittelen på hjemmebane i fjor. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

Etter det ydmykende VM-tapet mot Magnus Carlsen (23) i fjor, ble Vishy Anand (44) avskrevet som sjakkspiller. Neste måned kan han bli verdensmester for sjette gang.

- Det tok meg lang tid å komme over. Jeg måtte bli vant til at jeg ikke var verdensmester lenger.

Ordene tilhører Vishy Anand. «Tigeren fra Chennai». Den indiske folkehelten som mislyktes fundamentalt da han skulle forsvare VM-tittelen på hjemmebane i fjor.

- Både jeg og mange andre trodde løpet var kjørt for ham, forteller Torstein Bae til Dagbladet.

Anand nærmet seg sin 44. bursdag. Han hadde vunnet VM fem ganger tidligere. Men nå var det slutt. Hans storhetstid var over. Ekspertene var samstemte.

Søkte trøst Bildene av en sønderknust Anand gikk verden over. Han hadde skuffet ikke bare seg selv, men en hel nasjon. Dagene, ukene og månedene etter at de siste utenlandske sjakkjournalistene hadde forlatt India, brukte Anand sammen med familien. 

Kona Aruna og den to år gamle sønnen Akhil ble redningen.

- Når du er på et vanskelig sted i karrieren, og ikke får gjort noe med det raskt, må du endre fokus. Å leke med ham var den beste måten å glemme alt på. Tiden jeg fikk tilbringe med ham etter VM, var veldig viktig for meg følelsesmessig. Det fikk skaden til å lege seg mye raskere, innrømmet Anand overfor indisk TV.

I tvil På samme tid hersket det stor tvil om Anand noen gang ville komme tilbake på toppnivå. Ikke bare i det internasjonale sjakkmiljøet, men også i legendens eget hode.

- Når du har vunnet så mye som Anand, ville nok de fleste tenke at man har gjort sitt. Det var en flott karriere, med et kolossalt antall triumfer å se tilbake på, sier Bae.

De samme tankene delte Anand. Det var motivasjonen det sto på. Var den der? Orket han å nok engang legge ned de uttalige timene ved sjakkbrettet som kreves for å hevde seg i verdenstoppen?

Mirakelet 2013 var blitt til 2014. Kandidatturneringen i russiske Khanty-Mansijsk nærmet seg. Vinneren ville utfordre Carlsen i årets tittelkamp. Anand var usikker. Usikker på om det var en ny VM-sjanse han ønsket seg. Uskker på om han i det hele tatt skulle stille til start. I jakten på den riktige beslutningen rådførte han seg derfor med folk både i støtteapparatet og konkurrerende spillere. Til slutt var det en middag med den tidligere russiske verdensmesteren Vladimir Kramnik som ble avgjørende.

- Han argumenterte for at det ikke var noen grunn til at jeg ikke skulle spille. Han spøkte med at jeg i det minste skulle delta siden Khanty-Mansijsk var en så nydelig by. Siden han var en mann som hadde vært i samme situasjon som meg før, og som forsto hva jeg tenkte, var det enkelt å ta innover seg, er Anands fortelling om kvelden som overbeviste han om å spille.

Resten er, som kjent, historie. Anand vant turneringen. Neste måned kan han vinne VM-tittelen også.