- Han blir ikke den spilleren igjen

Cristiano Ronaldo var kjent som den dribleglade angriperen som hadde et enormt rykk. Slik er det ikke lenger.

TILBAKE I RØDT: Cristiano Ronaldo vil bære nummer 7 i Manchester United, slik han også gjorde for 12 år siden. Foto: Martin Rickett/PA/NTB
TILBAKE I RØDT: Cristiano Ronaldo vil bære nummer 7 i Manchester United, slik han også gjorde for 12 år siden. Foto: Martin Rickett/PA/NTB Vis mer
Publisert

Manchester United-supportere over hele verden går bananas over at Cristiano Ronaldo (36) har vendt «hjem» til Old Trafford.

Nå får han trolig sin «andre» debut på Drømmenes Teater førstkommende lørdag, når de røde tar imot Newcastle.

Og det forventes at den evigunge scoringsmaskinen vil dunke inn det ene målet etter den andre i Premier League. Bookmakerne i England holder bare Liverpools Mohamed Salah og Chelseas Romelu Lukaku foran Ronaldo som toppscorer i ligaen.

Dagbladet tok et dypdykk i hvordan Ronaldos 36 scoringer i alle turneringer kom forrige sesong. Det så slik ut:

Gjennomspill sentralt i banen: 8 mål.

Innlegg fra kant (noen forlenges videre): 13 mål (3 etter corner).

Straffespark: 10 mål (én av dem på retur).

Drar seg inn fra kanten og avslutter: 3 mål.

Skudd fra distanse: 1 mål.

Stjeler ballen høyt i banen: 1 mål.

Mye mål fra kant

Det er verdt å merke seg at hele 13 av scoringene har kommet fra innlegg fra kant. Manchester United var på 15. plass over totale antall innlegg (639) i Premier League forrige sesong. Liverpool på førsteplass hadde til gjengjeld 862 innlegg.

Juventus var på andreplass over antall innlegg (754) og på førsteplass når det gjaldt treffsikkerheten i Serie A, ifølge spanske AS. «Den gamle dame» kommer ofte rundt på kant og 27.45 prosent av innleggene til Juventus hadde riktig adresse.

- Jeg syns det er veldig vanskelig på bakgrunn av de tallene du drar fram der, å si at han ikke skal funke i United. Hvis det er noe som har kjennetegnet Ronaldo i karrieren, så er det at han er en spiller som har vært under kontinuerlig utvikling, sier Serie A-kommentator Rolf-Otto Eriksen til Dagbladet.

Eriksen mener Ronaldo har modnet, både i alder og som spiller, og at portugiseren har fått flere strenger å spille på. Der han tidligere gjerne rykket forbi sin oppasser og skaffet seg rom til å avslutte, har han blitt bedre til å lese spillet og posisjonere seg i boksen.

- Det er klart at han har ikke det i seg, at han plutselig kan justere og bli den ekstremt eksplosive driblefanten som drar seg forbi og bruker fart som sitt fremste våpen. Han blir ikke den spilleren igjen. Det er helt klart, mener Eriksen.

- Har ikke hatt Ronaldo

Rundt én av fire innlegg hadde riktig adresse for Manchester United forrige sesong (24 prosent). Siden da har Manchester United blant annet hentet inn Jadon Sancho på venstrekanten, en spiller som noterte seg for 12 assist på 26 kamper i Bundesliga forrige sesong.

På høyrekanten er det grunn til å tro at spissene Marcus Rashford og Mason Greenwood i hovedsak vil kjempe om plassen, med Ronaldo i midten. Solskjær har uttalt at han ikke hentet 36-åringen for å «sitte på benken».

- For Uniteds del så har de ikke hatt Ronaldo å sikte på i boksen. Det er ikke det at de ikke har hatt gode spillere å sikte på, men de har ikke hatt Ronaldo. Når han kommer inn som den spilleren han er nå, så må United forholde seg til et mål i boksen på en annen måte, sier Eriksen og fortsetter:

- Det tror jeg vil gjøre at de vil søke ham oftere, og så er Ronaldo så flink at han vil fortsette å finne gode posisjoner. Og så - dette må vi vente til vi får noen tall for å underbygge - tror jeg fort treffprosenten til United kan øke når Ronaldo er i boksen, sier Eriksen, som utdyper det utsagnet slik:

- Det handler om at det er en bevissthet, ærgjerrighet og killerinstinkt i boksen der fra hans side, som savner sidestykke. Og det gjelder fortsatt. Han er fortsatt et sultent rovdyr.

- Altoppslukende

I Manchester United vil smarte og tekniske spillere som Paul Pogba og Bruno Fernandes søke Ronaldo i boksen sentralt. Kanskje backduoen Luke Shaw og Aaron Wan-Bissaka også sender ballen mer inn i motstanderens 16-meter framover.

Ingen spillere i Serie A avsluttet oftere enn Ronaldo forrige sesong - 118 i tallet. Lorenzo Insigne var nummer to med 104 avslutninger. Ronaldo stanget inn sju scoringer blant annet.

- Jeg tror det legget er søkt oftere og at tallene påvirkes i stor grad av at det er Ronaldo det siktes etter. Og det mener jeg er en del på godt, men også en del på vondt, sier Eriksen og fortsetter:

- Jeg mener i Juventus-sammenheng at antall scoringer og det han har levert, så er det vanskelig å si at han ikke har gitt Juventus det han skulle. Men han blir så altoppslukende, at det har gått på bekostning av andre viktige spillere i Juventus, som Dybala f.eks. Selv om han har scoret mange mål, så er jeg ikke sikker på at Juventus hadde vært sterkest med Ronaldo, jeg tror de kunne bygget et bedre lag uten ham.

Fus i alt

Han mener det interessante er hvordan de røde klarer å integrere Ronaldo i United-laget på en måte som gjør at han slår ut i full blomst, samtidig som at andre sentrale spillere ikke blir overskygget, men også har rom til å spille ut hele registeret sitt.

- Det er en oppfattelse om at får du Ronaldo til klubben så er det 100 prosent positivt, men slik er det ikke i min bok, sier Eriksen.

Det er blant annet ventet at Ronaldo vil få ta straffesparkene fra Bruno Fernandes, slik han også gjør på Portugal. I tillegg vil han nok stå først i køen når frispark skal tas. Det fikk vi se i Juventus.

- Frisparkdelen var kort oppsummert latterlig. Du har Dybala og andre gode skyttere som burde vært foran i køen, men så skal han være fus i alt, og så har han fyrt av den ene rødfisen etter den andre, sier Eriksen lettere oppgitt.

- Får du han til klubben, så er det alt den merkevaren fører med seg. Det er veldig mye bra selvsagt, men det er også en bakside av den medaljen. Det er noe av det spennende, hvordan Solskjær og United håndterer det, sier han.

Eriksen tror Solskjær klarer å håndtere personligheten Ronaldo, men det er alle spillerne rundt og det portugiserens tilstedeværelse fører med seg som kan bli en utfordring.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer